România, paşalîc turcesc?

 

 

            1877 este anul în care România şi-a proclamat independenţa, scăpînd de sub dominaţia Turciei. 2002 este anul în care cetăţeni ai României nu-şi pot exercita pe teritoriul României drepturile constituţionale privitoare la libertatea de manifestare, pentru că guvernul turc n-a dat aprobare.

            Este vorba de cetăţeni de naţionalitate curdă, care ar fi vrut să organizeze la Bucureşti o manifestaţie pentru drepturile acestei minorităţi.

            În lume trăiesc vreo 25 milioane de curzi, din care 15 milioane în Turcia şi cîteva mii în România. Turcia refuză să tolereze orice urmă de manifestare a culturii curde: învăţămîntul în această limbă este interzis, chiar şi în şcolile primare, iar mulţi activişti curzi zac în puşcării. Dezbateri subtile de tip românesc - cum să aibe minorităţile învăţămînt superior în limba maternă - în universităţi separate sau numai în secţii ale unor universităţi - sînt de neconceput în Turcia.

            Dar, jinduind sprijinul Turciei pentru integrarea în NATO (parcă nu s-ar şti că numai părerea americanilor contează), guvernul României e dispus să sacrifice tot: principii, legi, Constituţie.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" din aprilie 2002)