Paşte la standarde europene

 

 

            Bănăţeanul nostru Ilie Sîrbu, ajuns ministru al agriculturii, este o persoană activă. Mereu plin de idei, mereu cu gîndul la binele poporului.

            Fiindcă tot se apropie Paştele, domnul ministru a mai rezolvat o problemă: din Republica Moldova şi Ucraina se importă ouă ieftine. Cum adică, să aibe românii de Paşti ouă ieftine? Aşa ceva e intolerabil!

            Prin urmare, cu un ordin ministerial s-au interzis importurile de ouă din afara Uniunii Europene sau a Cehiei ("Renaşterea Bănăţeană" din 20 martie 2002). S-a invocat şi un motiv: ouăle moldoveneşti sau ucrainene nu sînt la standardele europene de cînd cu accidentul din 1986, de la centrala nucleară din Cernobîl, care a dus la creşterea radioactivităţii în zonă. 15 ani această poluare n-a fost o problemă, dar într-al 16-lea an dintr-odată devine o problemă majoră.

            Dacă, înaintea Paştelui, ouăle se vor scumpi, să ne fie clar: aceasta nu se datorează unor cauze economice obiective, ci legilor promovate de dragii noştri guvernanţi. Dar nu-s motive de nemulţumire: chiar dacă vor fi mai scumpe, ouăle vor fi la standarde europene!

 

(nepublicată; aprilie 2002)