Clubul Român de presă cere reintroducerea cenzurii

 

 

            Ziarul "Adevărul" din 10 august 2002 publică un comunicat al Clubului Român de Presă în care acesta cere "intervenţia fermă şi exemplară a Consiliului Naţional al Audiovizualului în cazul postului de televiziune OTV". Vina postului OTV este că acesta este un "vehicul media folosit adesea pentru promovarea unor campanii de discreditare a diferitelor personalităţi publice, ca şi pentru cultivarea unor idei cu caracter antidemocratic". Faptul că OTV-ul s-a încumetat să discrediteze pe cineva din breasla ziariştilor sporeşte vinovăţia acestui post TV.

            Pudibonderia domnilor de la Clubul Român de Presă mi se pare de neînţeles. În patria democraţiei, SUA, se practică frecvent campanii de discreditare, cazul Bill Clinton - Monika Lewinski fiind cel mai cunoscut. Nu întotdeauna aceste campanii de discreditare izvorăsc din intenţii nobile, dar ceea ce este important pentru cetăţean (iar în SUA chiar contează, spre deosebire de România) este: faptele prezentate sînt adevărate sau nu? Dacă cineva este ponegrit, instanţa de judecată, nu un organism politic de tip CNA, stabileşte măsurile reparatorii.

            Atitudinea Clubului Român de Presă n-ar merita atîta atenţie dacă n-ar exista o tendinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului de a-şi aroga dreptul de cenzură asupra emisiunilor radio-TV. Legislaţia adoptată de scumpii noştrii parlamentari dă apă la moară indivizilor din CNA. În acest context comunicatul Clubului Român de Presă este o delaţiune nu numai greţoasă ci şi primejdioasă pentru una din cuceririle fundamentale din decembrie 1989: libertatea cuvîntului.

            Nu sînt un admirator al postului OTV, în paginile "VIP în Banat" (februarie 2002) am criticat acest post pentru minciunile practicate (sînt printre puţinii care au criticat minciuna de la OTV; Clubul Român de Presă are treabă numai cu ideologia, indecenţa, prostul-gust). Dar cred în ceea ce spunea un politician englez (pare-mi-se Churchill): "nu sînt de acord cu tine, dar voi lupta din răsputeri ca să ai dreptul să-ţi expui părerea".

 

("VIP în Banat - Eurocopita" septembrie 2002)