Pedeapsa cu moartea şi demagogia

 

 

            "Dacă ar fi după mine, pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusă pentru cazurile de pedofilie", a spus recent prim ministrul Adrian Năstase. Dacă nu vom reintroduce pedeapsa cu moartea, măcar să ne asigurăm că pedofilii vor sta la puşcărie restul zilelor lor, a mai pomenit o variantă domnul prim ministru. Evident, domnul Năstase nu are nici cea mai mică intenţie de a reintroduce pedeapsa cu moartea. Cele declarate sînt doar pentru cîştigarea simpatiei opiniei publice. Electoratului îi place să vadă oameni politici fermi în lupta cu criminalitatea de orice fel, iar politicienii fac din cînd în cînd cîte o declaraţie pe placul electoratului.

            Adevărata politică guvernamentală referitoare la criminalitate nu este cea din declaraţiile televizate. Adevărata politică guvernamentală rezultă din legile, ordonanţele şi hotărîrile de guvern adoptate. Iar ultima lege în domeniul criminalităţii este cea privind graţierea unui mare număr de infracţiuni ("închisorile sînt suprapopulate").

            Ce rost au declaraţiile despre înăsprirea unor pedepse, dacă apoi, invocîndu-se faptul că închisorile sînt suprapopulate, se dau legi de graţiere? Un rost foarte important: fraierirea electoratului.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" noiembrie 2002)