O bucurie pentru avocaţi: 800 de legi în plus

 

 

            Televiziunea Europa Nova ne-a făcut plăcerea de a ne prezenta un interviu cu avocatul timişorean Toma Ernst. Printre altele, domnia sa ne-a explicat: pentru a pregăti admiterea României în Uniunea Europeană, urmează să se adopte, în viitorul apropiat, vreo 800 de legi. Dînsul a avut şi o discuţie la judecătoria Timişoara, pe această temă. Cei de acolo se plîngeau că nici ei nu se vor mai descurca printre atîtea legi, explica cu voioşie domnul avocat.

            Trebuie să fi avocat ca să te bucure ideea că în curînd nici judecătorii nu se vor descurca în hăţişul de legi. Într-adevăr, în asemenea condiţii, marja de manevră pentru avocaţi este mult mai mare. Rezultat: onorariile acestei categorii profesionale cresc!

            Însă pentru cetăţeanul de rînd, care n-are bani pentru avocaţi, nu de 800 de legi în plus ci de 800 de legi în minus ar fi nevoie. Sistemul juridic spre care ar trebui să tindem este cel în care un cetăţean cu inteligenţă medie, care a terminat liceul şi a luat o diplomă de bacalaureat, se poate descurca singur în instanţă. Dacă Legea va reprezenta pentru cetăţeanul de rînd un hăţiş abstract şi imposibil de cunoscut, nici încălcarea legii nu va fi considerată de cetăţeni un lucru prea condamnabil.

            Dar de ce să-i deranjeze pe avocaţi încălcarea legilor? Ei doar din asta trăiesc!

 

("VIP în Banat - Eurocopita" decembrie 2002)