O ştire veche, prezentată drept nouă: Dispariţia actelor din arhiva SSPR

 

 

            Ziarul "Ziua" din 9 ianuarie 2003 (articolul "Revoluţionarii ciolanului"), cît şi "Adevărul" din 10 ianuarie 2003 (articolul "Preşedintele Iliescu le dă peste mînă revoluţionarilor profitori") fac o dezvăluire senzaţională: din arhiva SSPR (subsecretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor), au dispărut o mulţime de acte pe baza cărora s-au eliberat certificatele de revoluţionar! Ştirea a fost anunţată recent şi de consilierul prezidenţial Dan Iosif la o emisiune a lui Florin Călinescu de la Tele7abc. Dan Iosif a subliniat curajul lui Cuteanu, noul şef al SSPR, care a făcut această dezvăluire.

            Pentru ziariştii neştiutori, care se lasă manipulaţi de oamenii politici care, după ce au promulgat Legea 42 declanşînd inflaţia de certificate de revoluţionar încearcă să-şi creeze o imagine publică de persoane care vor să facă ordine în domeniu, amintim un lucru: dispariţia unor acte din arhiva SSPR a fost anunţată public încă din 1994. Astfel, în ziarul "Timişoara" din 20 decembrie 1994, revoluţionarul timişorean Tudorin Burlacu, pe atunci membru în Biroul Permanent al Comisiei parlamentare pentru legea 42, declara ziaristului Ioan Crişan: "La ultima şedinţă a Comisiei din luna iunie, înainte de vacanţa parlamentară, am aflat că dosarele au dispărut. Ca urmare a proastei organizări a activităţii comisiei, datorate doamnei Marcu Frunzulică, am solicitat reorganizarea Comisiei, dorind să preluăm arhiva. După două luni de tergiversare am reuşit să preluăm arhiva, schimbîndu-ne totodată sediul. Trecînd la sortarea dosarelor, am constatat că dosarele Timişoarei au dispărut!".

            Tot despre dispariţia dosarelor a vorbit şi fostul senator PNŢCD Vasile Vetişanu, preşedinte pe atunci al Comisiei pentru Legea 42, în interviul intitulat "Documentele comisiei parlamentare pentru aplicarea Legii 42 - secţiunea 1991-1992 rămîn necunoscute" acordat Marianei Cernicova din "Realitatea Bănăţeană" din 4 octombrie 1995: "Din păcate, nu ne putem ocupa de punerea la punct a arhivei comisiei, cu stenogramele lucrărilor de atunci, întrucît acestea nu au fost predate de fosta secretară a comisiei, doamna Marcu Frunzulică. Noi am sesizat Parchetul General, Ministerul de Interne, Procuratura, dar nu s-a luat nici o măsură. S-a spus că persoana respectivă nu poate fi găsită! E îngrijorător, chiar incredibil! Şi tocmai asta este cauza atîtor probleme ridicate în jurul beneficiarilor Legii 42, pentru că încercările de verificare se lovesc, cel mai adesea, de absenţa arhivei de referinţă".

            Salutăm dorinţa preşedintelui Iliescu de a se verifica certificatele de revoluţionar. Dar e bine de amintit că dispariţia arhivei, cît şi ineficienţa Parchetului de a verifica aceasta, tot pe timpul preşedinţiei lui Iliescu s-a întîmplat.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" 1-15 februarie 2003)

 

            Notă: Ultima frază nu a fost publicată în ziar.