Contribuabilul român despăgubeşte refugiaţii basarabeni

 

 

            Dragii noştrii parlamentari, preocupaţi de eliminarea nedreptăţilor de pe planeta Pămînt, au hotărît recent ca statul român (adică noi, contribuabilii) să despăgubească pe cei care, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au refugiat din Basarabia şi Bucovina de Nord, pierzîndu-şi astfel averile adunate acolo.

            Un principiu de drept spune că vinovatul de producerea unei pagube trebuie să plătească. Nu înţeleg însă cu ce s-a făcut vinovată România de alungarea, din Basarabia şi Bucovina de Nord, a sute de mii de români şi de ce eu, contribuabil român, trebuie să plătesc despăgubiri acestor refugiaţi sau urmaşilor lor. Dacă se pune problema despăgubirilor, acestea ar trebui plătite de Rusia, căci acest stat a determinat refugierea basarabenilor şi bucovinenilor. Eventual ar trebui să plătească Ucraina şi Republica Moldova, ca state succesoare ale Uniunii Sovietice, care au beneficiat de averea respectivilor refugiaţi (presupunînd că acea avere a fost confiscată de statul sovietic). În cazurile în care respectiva avere a rămas în mîna unor rude care nu s-au refugiat, cei alungaţi în timpul celui de-al doilea război mondial ar trebui să se socotească cu rudele lor rămase în Basarabia sau Bucovina de Nord.

            Spre comparaţie, Israelul niciodată n-a plătit despăgubiri pentru victimele nazismului, ci şi-a încurajat cetăţenii să ceară asemenea despăgubiri de la statele vinovate: în primul rînd Germania, dar mai recent şi Elveţia, ţară unde au rămas nerevendicate conturi bancare ale evreilor ucişi de nazişti. În curînd ar putea veni şi rîndul României, că nu degeaba există atîta preocupare pentru crimele lui Antonescu.

            Statul român e destul de zgîrcit cu fondurile pentru sprijinirea culturii române din Basarabia, însă iată că pentru foştii basarabeni refugiaţi în România se găsesc bani. Politicienii noştri au făcut un calcul bun: să sprijini basarabenii din Basarabia e cam fără rost, ei oricum nu votează în România. Merită să fi generos (dar nu pe bani proprii, ci pe banii contribuabililor) doar cu basarabenii din România, că ăştia au drept de vot aici.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" 1-15 februarie 2003)