Stalin şi cu George Bush, libertate ne-au adus!

 

 

            După 23 august 1944 politrucii aflaţi în slujba partidului comunist lansaseră lozinca "Stalin şi poporul rus, libertate ne-au adus!". Istoria era rescrisă, astfel încît să reiasă din aceasta că tot ce a fost bun în istoria românilor se datorează ruşilor.

            Trăim vremuri asemănătoare. Aflat în Franţa, ministrul nostru de externe Mircea Geoană a explicat presei franceze, intrigată de sprijinul necondiţionat pe care România l-a acordat invaziei americane din Irak, că noi, românii, le sîntem recunoscători americanilor pentru că ne-au scăpat de comunism.

            O idee asemănătoare exprimă şi Iosif Boda, fost consilier al preşedintelui Iliescu, în "Evenimentul Zilei" din 19 aprilie 2003: "Fără SUA şi NATO aceste ţări (est-europene - n.n.) ar fi probabil şi azi sub regimuri comuniste".

            Îmi pun şi eu o întrebare: concret, cu ce ne-au ajutat americanii ca să scăpăm de comunism, ca să le datorăm acuma recunoştiinţă veşnică? Mărturisesc că, deşi am participat la revoluţie, fiind prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea aflată lîngă casa preotului Laszlo Tokes, nu găsesc un răspuns.

            Nu neglijez postul de radio "Europa Liberă", dar acesta funcţiona de zeci de ani fără a fi capabil să răstoarne regimul comunist. Iar ungurii care s-au răsculat în 1956 sau cehii cu reformele lor din 1968, dacă au aşteptat sprijin american, atunci au fost nişte fraieri.

 

(aprilie 2003, nepublicată)