Jurnalul Naţional continuă eforturile de reabilitare a fostei securităţi

 

 

            În Jurnalul Naţional din 30 martie 2004 continuă pretinsele "dezvăluiri" despre revoluţia din decembrie 1989. Articolul "Securitatea a vrut să-l reţină pe Ceauşescu" este o nouă bucăţică din campania propagandistică a lui Marius Tucă, conform căreia securiştii sînt adevăraţii eroi ai revoluţiei!

            Istoria este clară şi nu poate fi schimbată nici de 100 de articole din Jurnalul Naţional: Securitatea NU l-a reţinut pe Ceauşescu. Poveştile care apar după 15 ani cum că ei, patrioţii de securişti, erau de partea revoluţiei şi au vrut să-l reţină pe Ceauşescu, seamănă cu poveştile unui fotbalist care n-a înscris nici un gol tot campionatul, dar povesteşte ce planuri superbe a avut ca să înscrie goluri.

            Articolul amintit cuprinde un interviu cu securistul Sorin Dumitrescu, care în 22 decembrie 1989 era la Snagov, unde pentru scurt timp a aterizat elicopterul cu soţii Ceauşescu.

            De unde pînă unde titlul "Securitatea a vrut să-l reţină pe Ceauşescu"? Pentru cei care citesc interviul este limpede: titlul provine exclusiv din imaginaţia reporterilor Jurnalului Naţional, nimic din conţinutul interviului nu justifică titlul. Este stratagema folosită şi în Jurnalul Naţional din 4 martie, la interviul cu Remus Ghergulescu ("Revolta din Timişoara, condusă din Iugoslavia"). Important e să se dea un titlu senzaţional care să atragă atenţia publicului şi totodată să manipuleze în direcţia dorită. O bună parte dintre cei care cumpără ziarul nu citesc cu atenţie articolul şi nu observă contradicţia dintre titlu şi conţinut.

            Securistul Sorin Dumitrescu povesteşte că, după aterizarea elicopterului cu soţii Ceauşescu la Snagov, a primit ordinul: "Dispozitivul pe casă". "Asta însemna să apropiem dispozitivul de pază în jurul casei, a palatului prezidenţial de la Snagov", spune Dumitrescu.

            În ciuda eforturilor disperate ale reporterului Jurnalului Naţional (Dan Constantin) de a da acestui ordin interpretarea că Securitatea voia să-l aresteze pe Ceauşescu, Sorin Dumitrescu nu confirmă aceasta. Întrebare JN: "Adică dv. credeţi că ordinul a fost dat pentru a-l bloca pe Ceauşescu în clădire?" Răspuns Dumitrescu: "Pe moment nu am gîndit aşa. Ordinul era firesc". De fapt, nimeni nu l-a blocat pe Ceauşescu la Snagov, elicopterul a plecat de acolo nestingherit. Peste vreo 10 ani s-ar putea să aflăm că ei, securiştii cei eroici, l-au blocat pe Ceauşescu la Snagov. Deocamdată însă există prea mulţi oameni care îşi mai amintesc despre prinderea lui Ceauşescu la Tîrgovişte. De aia, opiniei publice i se serveşte teoria: securiştii nu l-au blocat pe Ceauşescu, dar au vrut s-o facă.

            Reporterul nu se lasă, şi-l pisălogeşte pe Dumitrescu: "ce v-a făcut mai tîrziu să credeţi că ordinul venit de la Direcţia 5 avea alt scop, avea menirea să-l blocheze pe Ceauşescu acolo?". Pînă la această întrebare, Dumitrescu nu spusese nimic din care să rezulte că a interpretat vreodată ordinul în sensul dorit de Jurnalul Naţional. Reporterul JN are însă calităţi de telepat, astfel că a ghicit ce era în mintea lui Dumitrescu: pe moment nu şi-a dat seama că ordinul urmărea să-l reţină pe Ceauşescu, dar a priceput asta mai tîrziu. Aşa-s securiştii, pricep mai greu. Dovada că a existat un plan de blocare a lui Ceauşescu este un telefon pe care Dumitrescu zice că l-a primit în 23 decembrie, de la generalul Ghiţă, care a întrebat dacă "păsările mai sînt acolo". Dumitrescu a înţeles, dar iarăşi cu întîrziere tipic securistă ("i-am spus că noi acolo nu avem berze"), că "păsările" sînt soţii Ceauşescu.

            Persoana în folosul căreia se duce toată această campanie propagandistică este dezvăluită mai jos, în cuprinsul interviului: este vorba de fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, pe care Jurnalul Naţional vrea să-l transforme în ochii opiniei publice într-un erou al revoluţiei. Întrebare JN: "Putem trage concluzia că, în lipsa lui Neagoe, gen. Vlad a dat ordin de blocare a Ceauşeştilor la Snagov?". Răspuns Dumitrescu: "Eu nu trag nici o concluzie. Ordinul a venit să înconjurăm casa, dar nu a conţinut şi ordinul de împiedicare a ieşirii din clădire". Săracul Dumitrescu, mereu repetă că nu a fost nici un ordin de blocare a lui Ceauşescu, dar reporterul de la Jurnalul Naţional tot nu pricepe, şi o ţine pe a lui!

            Mai încolo, interviul continuă cu presupuneri: ce-ar fi fost dacă .... (şi urmează lucruri despre care se ştie precis că nu s-au întîmplat: ordine de la Dăscălescu sau Gogu Rădulescu). În final, se face iar propagandă pentru Iulian Vlad: acesta ar fi subliniat, încă din 16 decembrie noaptea, că noi (securiştii) "slujim poporul român şi respectăm legile", ceea ce, în conjunctura respectivă, era un semnal că "s-a terminat cu Ceauşescu". Poate am crede ce scrie Jurnalul Naţional, dacă n-am şti că Iulian Vlad nu a respectat legile nici în 21 decembrie (cînd a poruncit arestarea lui Dumitru Mazilu), motiv pentru care a făcut şi niţică puşcărie după revoluţie.

 

("VIP în Banat" din 16-30 aprilie 2004)