Avalanşă de articole second-hand la Jurnalul Naţional

 

 

            În cadrul serialului despre revoluţie publicat de Jurnalul Naţional, s-a trecut la tactica republicării, uneori cuvînt cu cuvînt, a unor articole. "Repetitio - mater studiorum" pare deviza acestui ziar. Astfel:

            JN din 8 noiembrie 2004 reia aşa-zisele dezvăluiri ale securistului Radu Tinu, publicate deja în JN din 25 februarie 2004. De asemenea, sînt reluate declaraţiile lui Doru Staicu, preşedintele organizaţiei anticeauşiste "România Liberă" înfiinţată în 1989 la Budapesta, publicate deja în JN din 26 februarie 2004.

            JN din 9 noiembrie 2004 povesteşte despre încercarea de revoltă eşuată de la Iaşi, care fusese deja povestită în JN din 30 aprilie 2004.

            JN din 10 noiembrie 2004 republică o discuţie cu fostul procuror general adjunct Gheorghe Diaconescu, care fusese deja publicată în JN din 1 martie 2004. Deasemeni, este republicată declaraţia lt-col. de securitate Caraşcă, care fusese tipărită tot în 1 martie 2004, cît şi comentariul mincinos al redacţiei despre pretinsa prezenţă la Timişoara a unor diversionişti din Miercurea Ciuc, Cugir, Caransebeş. În 2 martie 2004, pe forumul internet al JN am cerut redacţiei să verifice lista arestaţilor de la Timişoara, pentru a constata neadevărul celor publicate. Iată că în 8 luni JN încă n-a făcut verificarea pe care le-o cerusem, şi republică cuvînt cu cuvînt minciuna din martie.

            JN din 11 noiembrie 2004 republică interviul cu Nicolae Mavru, şeful filajului la Securitatea Timiş, care fusese publicat în JN din 2 martie 2004, şi în care se susţine prezenţa turiştilor basarabeni la Timişoara. Există şi o omisiune în această republicare: în interviul iniţial, Mavru recunoştea că în rapoartele scrise pe care le-a întocmit nu a menţionat aceşti basarabeni, ci doar "verbal" a discutat despre ei cu şeful său. Pe forumul internet al JN imediat am comentat aceasta ca o dovadă că teoria turiştilor basarabeni e o minciună. La republicare, s-a eliminat pasajul respectiv din interviul cu Mavru, tocmai ca să nu apară fisuri în propaganda pe care o duce JN.

            Tot JN din 11 noiembrie republică o parte din discuţia cu colonelul Remus Ghergulescu de la DIA, care fusese deja publicată în JN din 4 martie 2004.

            JN din 13 noiembrie 2004 republică declaraţia lui Silviu Curticeanu despre mitingul din 21 decembrie 1989, care fusese publicată în JN din 15 aprilie 2004.