Doru Staicu - omul "care a dat semnalul începerii revoluţiei române"

 

 

            Dornici de a găsi originile revoluţiei române neapărat în afara României, doi ziarişti ai Jurnalului Naţional, Răzvan Belciuganu şi Poliana Mardari, îl prezintă în 8 noiembrie 2004 pe Doru Staicu, supranumit de reporteri "luptătorul anticomunist care a dat semnalul începerii revoluţiei române din Budapesta".

            Concret, ce a făcut Doru Staicu? A fost preşedinte al organizaţiei "România Liberă" din Budapesta, formată din refugiaţii români din Ungaria. În 3 iulie 1989 a organizat o demonstraţie anticeauşistă în faţa ambasadei române din Ungaria. Apoi, "sediul şi clubul unde se întîlneau membrii «României Libere» ne-au fost luate" şi Doru Staicu a dizolvat respectiva organizaţie anticeauşistă. În decembrie 1989 organizaţia anticeauşistă a refugiaţilor români din Ungaria nu mai exista de cîteva luni. Prin urmare, e greu de înţeles ce i-a făcut pe reporterii JN să-l considere pe Doru Staicu "luptătorul anticomunist care a dat semnalul începerii revoluţiei române din Budapesta". Demonstraţii ale refugiaţilor români aveau loc nu numai în Ungaria, ci şi în alte ţări. Cu ce e mai deosebită activitatea lui Doru Staicu decît cea a lui Doru Braia din Germania, de pildă?

            Mărturisirea lui Doru Staicu, precum că după demonstraţia anticeauşistă pe care a organizat-o, asociaţia "România Liberă" a rămas fără sediu şi a trebuit să fie pînă la urmă desfiinţată, arată că autorităţile maghiare erau încă, în vara lui 1989, sensibile la protestele diplomatice ale regimului Ceauşescu. Adică exact opusul imaginii pe care vrea s-o creeze JN, de complot internaţional împotriva României.

            Relevant nu este numai ce spune Doru Staicu, ci şi ceea ce nu spune. Anume, nu spune nimic despre grupuri de comando pe care autorităţile maghiare le-ar fi pregătit pentru infiltrare în România. Deci, toate pretinsele dezvăluiri ale JN pe acest subiect sînt minciuni.