Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

 

 

            În Jurnalul Naţional din 7 decembrie 2004, fostul şef al Direcţiei de Relaţii Publice al Armatei, Alex Stoienescu, publică articolul "Turiştii ruşi studiau harta Bucureştilor". Articolul este destinat scepticilor care nu vor să creadă că agenturili străine au făcut revoluţia din 1989.

            Printre zecile de mii de miliţieni ai scumpei noastre patrii Alex Stoienescu a descoperit unul care a văzut cu ochii săi turişti străini în decembrie 1989. Concret, miliţianul Bejan a văzut 3 bucăţi turişti, de presupus sovietici, care au oprit maşinile Lada cu care veniseră şi au scos apoi o hartă pe care s-au uitat. Cam asta e dovada implicării agenturilor străine oferită de Alex Stoienescu, prin intermediul martorului Bejan.

            Dacă Bejan ar fi spus că acei turişti au scos o mitralieră şi au început să tragă, sau măcar că s-au apucat să incite populaţia în vreun fel, aş fi zis că poate avem o dovadă a implicării agenturilor străine, sub rezerva adeveririi declaraţiei lui Bejan. Dar cîtă vreme singurul lucru care se spune despre aceşti turişti este că s-au uitat pe o hartă, din punctul meu de vedere declaraţia lui Bejan e egală cu zero. Ce e neobişnuit pentru cineva străin, care nu cunoaşte locurile şi caută să se orienteze, să se uite pe o hartă? Mai mult, turiştii ăia se uitau pe hartă sub nasul miliţienilor în uniformă, deci nu aveau simţămîntul că fac ceva subversiv.

            Pe lîngă declaraţia lui Bejan, JN mai publică o fotografie cu una bucată maşină Lada, sub care scrie: "În luna decembrie 1989, şoselele României au fost invadate de maşinile Lada ale vecinilor din Est". Mie, care sînt unul dintre milioanele de români care n-au observat acea invazie de maşini Lada, fotografia cu una bucată maşină Lada, care nici nu e dovedit că datează din 1989, nu mi se pare o dovadă a "invaziei".

            Tot în JN din 7 decembrie 2004 se pomeneşte cazul sovieticilor împuşcaţi lîngă Craiova, în 24 decembrie 1989. E bine să se lămurească acest caz, căci s-a vorbit mult despre el. La OTV nu demult a apărut Paul Niculescu Mizil (individ simpatizat şi de Tucă) care spunea că s-au descoperit arme la acei sovietici, dovadă clară că revoluţia a fost pusă la cale de agenturi.

            În 1999, la un simpozion despre revoluţie desfăşurat la Timişoara, generalul Dan Voinea, pe atunci procuror general, a fost întrebat care-i treaba cu sovieticii ăia împuşcaţi lîngă Craiova. Răspunsul lui Dan Voinea a fost: "În maşinile respective nu au fost găsite arme sau documente de natură a trezi bănuiala că ar fi contribuit în vreun fel la represiunea din decembrie 1989. Acest dosar există încă în lucru pentru că se pune problema responsabilităţii unui general care a ordonat de la distanţă celui care era în dispozitiv să deschidă focul asupra lor. Iniţial, el a zis că sînt terorişti, deci, aşa confirmă ofiţerul care a ordonat deschiderea focului, a spus că sînt terorişti, pe urmă acest general a spus: Nu, eu am spus că sînt turişti - şi de aici un joc de cuvinte care i-a pus în încurcătură pe cei care au ordonat direct tragerea. Cercetările, zic eu, sînt terminate în acest dosar şi noi intenţionăm să-l trimitem în instanţă". Asociaţia "Memorialul Revoluţiei" a tipărit discuţiile de la acel simpozion în volumul "Întrebări cu şi fără răspuns", Editura Mirton 2001, explicaţia lui Dan Voinea fiind la pag. 137.

            JN scrie că în maşini s-au găsit "truse medicale şi cuţite lungi" şi că se presupunea că acei turişti vor ataca Combinatul Chimic din Craiova. Deci KGB-iştii voiau să atace Combinatul Chimic cu cuţitele! Poate n-or fi fost ruşi sau basarabeni, ci ninja japoneji!