Arderea dosarelor KGB-iştilor

 

 

            JN din 2 decembrie 2004 prezintă interviul dat de fostul securist şi SRIst Ioan Rusan lui Alex Stoenescu. "Vlad a ordonat arderea dosarelor KGB-iştilor", zice Rusan, subliniind, în consens cu scopurile propagandistice ale JN, patriotismul fostului şef al Securităţii ceauşiste, Iulian Vlad.

            "În 1968, cînd au intrat ruşii în Cehoslovacia, i-au luat ruşii pe toţi ofiţerii de la UM 0110 a lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu faţa la fişete şi i-au împuşcat în ceafă. Asta ne aştepta şi pe noi". Noroc cu Iulian Vlad, care a poruncit arderea dosarelor KGB-iştilor, salvînd astfel viaţa securiştilor români antikaghebişti.

            Bulversat de vestea acestui Katyn cehoslovac, am făcut o verificare: oare cehii au auzit despre această faptă mîrşavă a KGB-ului? Pe internet, cu ajutorul serviciului google, am găsit un forum de discuţii cehoslovac (soc.culture.czechoslovak), unde am pus, în engleză, întrebarea: ce ştiţi voi, cehii şi slovacii, despre acest Katyn al vostru? Un singur cetăţean mi-a răspuns, scriind că nu ştie nimic dar e curios să afle.

            Se pare că noi, românii (mai ales ăia de la JN), ştim mai bine istoria cehilor decît o ştiu cehii înşişi. E adevărat că în Cehia nu sînt la modă teoriile cu securiştii eroici care apărau independenţa patriei în faţa kaghebiştilor răi.

            Dacă cumva Iulian Vlad chiar a poruncit arderea dosarelor kaghebiştilor, acesta nu e un gest de apărare a securiştilor antikaghebişti, ci o trădare de ţară prin care s-au apărat chiar kaghebiştii.