Fără ştirea lui Tőkés am fost la episcopie

 

 

Iosif Simon - născut în 30 decembrie 1931 în satul Sînvasii, comuna Găleşti (jud. Mureş) pensionar din 1981 lucrînd însă pentru a-şi completa pensia ca paznic de noapte la firma "Stipes" Timişoara (2001), fost căpitan M.Ap.N., membru al presbiteriului bisericii reformate din Timişoara începînd cu 1990.

 

(...) [am eliminat pasajele care repetă ceea ce au spus ceilalţi martori]

            În iulie 1989, fără ştirea lui László Tőkés şi a presbiteriului, împreună cu alţi 7 enoriaşi am fost la episcopia Oradea, unde am vrut să discutăm cu episcopul pentru a-l convinge să-l numească pe László Tőkés în funcţia de preot titular. Un consilier de acolo ne-a întrebat dacă prim-curatorul parohiei este printre noi. Am spus că nu, iar atunci episcopul n-a vrut să stea de vorbă cu noi. Eu i-am spus consilierului că-l invităm pe domnul episcop la Timişoara, îi plătim toate cheltuielile (drum, cazare), dar să vadă părerea enoriaşilor. Propunerea a fost zadarnică.

            După vreo săptămînă am fost în audienţă, cu alte două persoane, şi la inspectorul de culte din judeţul Timiş, Mihai Ţeperdel. Acesta a spus că, în conformitate cu Statutul Bisericii Reformate, Tőkés nefiind numit preot titular episcopul are dreptul să-l mute unde doreşte. (...)

            În vremea aceea mergeam regulat la biserică. Duminică în 10 decembrie Tőkés a spus de la altar că în data de 15 va fi evacuat, invitînd enoriaşii să vadă aceasta. Alte acţiuni de împotrivire la hotărîrea judecătorească nu cunosc să se fi făcut. (...)

            În 16 decembrie după masă am mers iarăşi la biserică. Din geamul locuinţei lui Tőkés primarul Moţ şi László Tőkés personal au rugat manifestanţii să plece acasă, întrucît László trebuie să pregătească slujba bisericească de a 2-a zi. Primarul a spus că a luat legătura şi cu episcopia şi cu ministrul cultelor de la Bucureşti şi aşteaptă hotărîrea de suspendare a evacuării, asigurîndu-ne că László Tőkés nu va păţi nimic. Eu atunci am plecat.

            Duminică în 17 decembrie am vrut să merg la biserică pentru slujbă, dar Tőkés fusese deja evacuat (la ora 4 noaptea).

 

            1 octombrie 2001