Reprezentanţii episcopiei au vrut să-mi dea bacşiş

 

 

Ramiro Virgil Mancaş - avocat al Episcopiei Reformate Oradea în procesul intentat lui László Tőkés (1989), judecător la Curtea de Apel Timişoara (2001)

 

            În 1989 am fost contactat de reprezentanţi ai Episcopiei Oradea pentru a reprezenta această instituţie în procesul pe care îl avea cu preotul lor László Tőkés. Au vrut să-mi dea şi bacşiş, dar am refuzat. Le-am zis că mă bate Dumnezeu dacă primesc bani de la biserică (peste onorariul oficial).

            În experienţa mea nu mai întîlnisem cazuri legate de cultele bisericeşti, aşa că a trebuit să umblu pe la avocaţii mai bătrîni să obţin documentaţie.

            După ce am cerut amînarea judecăţii, am fost întrebat de tovarăşii din conducerea baroului pentru ce am făcut asta. Le-am spus că aştept să treacă Congresul PCR.

            Nu-mi amintesc prea multe amănunte despre acest proces, dat fiind că a trecut atîta timp de atunci.

 

            1 octombrie 2001

 

            [În data de 10 octombrie 2001 am avut o scurtă discuţie şi cu Elena Topală, preşedintă a Tribunalului Timiş şi a completului de judecată în procesul Tőkés (1989), notar public (2001). Din spusele dînsei: cazul Tőkés era foarte simplu, "ca lumina zilei", fiind vorba de o locuinţă de serviciu indiscutabil Tőkés trebuia s-o elibereze după ce şi-a pierdut postul de preot. Motivele pentru care Tőkés a fost eliberat din post nu au făcut obiectul judecăţii, fiind o problemă internă a bisericii reformate. S-ar fi putut proceda chiar mai rapid, pe cale de ordonanţă preşedinţială. I-am arătat cartea lui László Tőkés unde scrie că la începutul lui decembrie 1989 cîteva sute de susţinători de-ai lui Tőkés ar fi iscălit o petiţie în sprijinul acestuia, dar doamna Topală spune că nu a primit o asemenea petiţie.].