Locatarii clădirii din Timişoara, strada Timotei Cipariu 1, în decembrie 1989

 

 

            Clădirea, cu două etaje, include biserica reformată şi mai multe apartamente, avînd şi curte interioară. Întreaga clădire este proprietatea parohiei reformate, toţi locatarii fiind chiriaşi.

            După revoluţie s-a înfiinţat protopopiatul de Timişoara, care s-a separat din protopopiatul de Arad, şi are sediul chiar la fosta parohie a lui László Tőkés. Protopopul, Banyai Ferencz, este şi paroh de Timişoara.

            Cartea de imobil nu permite reconstituirea exactă a celor care locuiau în 1989, deoarece la multe persoane este trecut că au răposat sau au plecat, fără să se specifice data. Cu ajutorul secretarei protopopiatului în luna iulie 2001 am reconstituit următoarea situaţie a familiilor care locuiau în clădire în decembrie 1989: Tőkés László, Miescu Aurora, Cotoc Alexandru, Fekete Rebeka, Kabai József, Roman Ion, Dosai Molnar Ilona, Kurthy Susana, Tarjany Valeria, Bancsov Ioan Carol. Unii dintre ei locuiesc şi acum în clădire. Unii locatari ai clădirii, anume Kabai József, Dosai Molnar Ilona şi Bancsov Janos erau şi membri ai presbiteriului bisericii reformate.

            Secretara protopopiatului mi-a spus că nu locuia aici în 1989, este de vreo 5 ani în post, dar îi cunoaşte pe locatari. Din spusele ei, deşi clădirea era proprietatea parohiei reformate, repartiţiile se făceau de către URBIS (Primărie).

            În cartea de imobil mai figurează familiile Necker şi Badea (în acelaşi apartament), însă secretara declară că nu crede că aceştia au locuit efectiv acolo în 1989. Nu am izbutit să obţin o listă a cheltuielilor de întreţinere din 1989, care cred că ar fi fost o sursă mai exactă pentru determinarea locatarilor clădirii.