PENTRU CITITORI

 

Pe cititorul notelor mele îl rog ca din capul locului să mă recunoască a fi om.

Să renunţe la prejudecăţile legate de o apartenenţă politică sau alta. Dacă cineva vrea să mă judece politic, să se întoarcă la anii de atunci, numai după ce a parcurs istoria acelor vremi "sine ira et studio".

Fiind vorba de justiţie, să nu uite nimeni dictonul "audiatur et altera pars", fără de care nu se poate da o sentinţă dreaptă.

Cum nu este drept să osândeşti pe cineva decât pentru faptele sale, să nu fiu privit după faptele altora. Să nu facă nimeni apel la înţelepciunea populară, cum ar fi proverbul, "spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti". În acest caz să nu se uite şi zicerea acelui filozof popular, că: "pădure fără uscături nu se găseşte".

Ce am scris acum este doar ceea ce mi-am adus aminte în momentul redactării memoriilor de faţă, iunie-iulie 1992. Eventualele omiteri nu sunt intenţionate.

Am căutat să scriu tot, fără a selecta din amintirile mele. Atât mi-a rămas. Notiţe nu mi-am făcut, după eliberare, dintr-o circumspecţie exacerbată după traversarea mai ales a Piteştiului.

Singurii lectori cărora nu le pun nici o condiţie şi îi las să mă judece cum cred ei, sunt toţi cei care au trăit cu mine la Piteşti, dar nu cei care numai au trecut pe acolo.

Pe ceilalţi îi rog, încă o dată, să recitească primele fraze .

 

Ioan Muntean