Colecţia "Fenomenul Piteşti"(Reeducarea) - Dumitru BORDEIANU. MARTURISIRI DIN MLASTINA DISPERARII
"BORDEIANU, Dumitru Gh.
Student la Medicină în Iaşi. A fost arestat pe 12 iunie 1948, împreună cu fratele său, Alexandru, închis la Galata şi Suceava, unde a fost torturat în timpul anchetei de comisarii Blehan şi Danielevici şi i s-au creat probe că ar fi fost legionar şi membru al unei organizaţii teroriste.
Supus la chinuri îngrozitoare, într-un lot cuprinzând 123 de tineri, judecat de Tribunalul Militar Iaşi (preşedinte fiind col. Ion Gheorghe) într-un simulacru de proces, fără să aibă posibilitatea să se apere, este condamnat la 15 ani de muncă silnică (sentinţa din 23 februarie 1949).
A trecut pe la Suceava şi Piteşti, unde a fost bătut chiar de prietenul său, Virgil Bordeianu,într-un mod bestial şi pus să-l bată pe prietenul lui, Gelu Gheorghiu şi pe şeful lui, Costache Oprişan.
Trimis apoi la Gherla şi Aiud, a fost anchetat de ofiţerul politic col. Ivan (în perioada 1957-1961).
A refuzat eliberarea condiţionată, iar după expirarea pedepsei a fost trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, unde a stat în perioada 1963-1964.
După eliberare, a plecat în Australia şi a scris cartea Mărturisiri din mlaştina disperării, în care îşi face reproşuri legate de momentele de slăbiciune pe care le-a avut."

Extras din Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar, vol. 1. de CICERONE IONIŢOIU. Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2000 , ISBN 973-99994-2-5

<<< Închidere >>>