FUNDAŢIA CULTURALĂ MEMORIA – Filiala  ARGEŞ

Str. Livezilor Nr. 41, Piteşti, Jud. Argeş, cod 110128, România

Tel. +40 248-632008, +40 744754841; +40 348-438061, +40 722264778;

 e-mail cipopa@upit.ro

 

INFORMARE

privind desfăşurarea ediţiei a VII-a a Simpozionului

Experimentul Piteşti – Reeducarea prin tortură

            În perioada 05 – 07 octombrie 2007 a avut loc ediţia a VII-a a Simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură” organizat de Fundaţia Culturală „Memoria” – Filiala Argeş, Primăria municipiului Piteşti, AFDPR – Filiala Argeş, Muzeul Judeţean Argeş şi Institutul Român de Istorie Recentă – Bucureşti. Şi la această ediţie au participat în jur de 100 de deţinuţi politici din ţară şi străinătate care au supravieţuit regimului de exterminare din România în anii dictaturii comuniste însumând mai mult de 650 de ani de detenţie politică. La aceştia s-au adăugat mulţi tineri istorici, cercetători şi doctoranzi care au programe de doctorat legate de perioada dictaturii comuniste, studenţi, elevi, precum şi profesori de istorie, unii dintre aceştia cu doctorat în aceste teme.

            Simpozionul s-a desfăşurat în două secţiuni:

Secţiunea I – „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”;

Secţiunea a II-a – „Cultura, tineretul şi educaţia în regimurile dictatoriale comuniste”.

            La festivitatea de deschidere a simpozionului au fost prezenţi circa 200 de participanţi în Sala Mare a Primăriei din Piteşti. 

            Simpozionul a fost deschis de domnul profesor univ.dr.ing. Ilie Popa, chairmen-ul simpozionului, care a evocat semnificaţia şi importanţa deosebită a evenimentului şi a mulţumit participanţilor şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor serii de manifestări. Domnia sa a amintit că deviza acestei serii de manifestări sunt ultimele cuvinte rostite în chinuri groaznice inainte de moarte de marele om de cultură la puşcăria din Aiud, MIRCEA VUNCĂNESCU: „Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi  şi a precizat că, de fiecare dată, astfel de manifestări provoacă  sentimente atât de înfiorare cât şi de reculegere. Infiorare pentru că niciodată floarea tinerimii române nu a fost supusă unui asemenea calvar, şi reculegere pentru toţi tinerii care nu ai rezistat fiind omorâţi de torţionari în chinuri groaznice. Apoi a dat cuvântul câtorva personalităţi participante la deschidere. Au vorbit: dr. Tudor Pendiuc – Primarul Primăriei municipiului Piteşti, prof. Ioan Ivanov directorul singurei şcoli de limbă română din Transnistria, regizor Bogdan Cioabă – preşedintele Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş, conf.univ.dr. Spiridon Cristocea Director al Muzeului Judeţean Argeş, doctor Sergiu Rizescu – preşedintele filialei Argeş a AFDPR şi Vicepreşedinte al AFDP din Romania,  Nicu Popa din Statele Unite ale Americii (California), membru remarcabil al Consiliului Mondial Român, istoric Nicolae Videnie – Institutul Român de Istorie Recentă din Bucureşti, I.U.M. Morărescu din Germania, doctor Nicu Ioniţă, fost deţinut politic trecut prin reeducări la Piteşti, Liviu Tudoraş - AFDPR Bucureşti şi alţii.

            În timpul festivităţilor de deschidere s-a păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor deţinuţilor politici care au murit în închisorile comuniste, în deportări sau în libertate până în ziua festivităţilor, menţionându-se în mod deosebit numele lui Vadim Pirogan, fost deţinut politic din fosta Uniune Sovietică şi deportat în Siberia, fost preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi din Republica Moldova, personalitatea care a iniţiat, organizat şi condus muzeul „MEMORIA NEAMULUI” din Chişinău. VADIM PIROGAN, un mare patriot român, participant la toate ediţiile anterioare, a trecut la cele veşnice pe 16 ianuarie 2007. 

            Vorbitorii au subliniat importanţa şi semnificaţia cu totul deosebită a evenimentului atât pentru generaţiile prezente cât şi pentru cele viitoare şi au mulţumit organizatorilor şi participanţilor. În cuvântul său, domnul Primar al municipiului Piteşti a nominalizat atât efortul remarcabil al unor supravieţuitori, oameni cu vârsta înaintată, cât şi a unor persoane mai tinere care nu au trecut prin închisorile comuniste, subliniind în mod special efortul Comitetului Fundaţiei Culturale „Memoria”- filiala Argeş, pentru organizarea acestor manifestări menite a scoate la lumină ororile ce au avut loc în timpul dictaturii comuniste, astfel încât, asemenea fapte care duc la degradarea majoră fizică şi psihică a omului să nu se mai repete. În încheiere şi-a manifestat dorinţa ca aceste manifestări să continue şi în anii următori. 

            În cuvântul său, domnul doctor Sergiu Rizescu a dat citire mesajelor transmise de Preşedintele  şi de Primul Ministru ai României la recentul Congres al AFDPR de la Constanţa, mesaje care au strânsă legătură cu tematica simpozionului.

            Domnul prof. Ilie Popa a dat citire câtorva mesaje primite din partea unor mari personalităţi ale culturii române din ţară şi din diaspora, unele trecute prin închisorile comuniste: Mircea Carp din SUA, academician Virgiliu Niculae Constantinescu, fost Preşedinte al Academiei Române, academician Alexandru Zub, profesor Doina Cornea din Cluj-Napoca, Cicerone Ioniţoiu din Paris, prof.dr. Mircea Sabău din SUA-Universitatea din Chicago, Anatol Gorj–preşedintele muzeului MEMORIA NEAMULUI” din Chişinău, Gheorghe Nicuţ-Preşedintele PNŢCD. 

            În ultima parte a festivităţilor de deschidere, domnul Jean Dumitraşcu, Directorul Centrului Cultural Piteşti a făcut o scurtă prezentare a ultimelor volume legate de tematica simpozionului care au fost editae prin acest centru: “Patimile după Piteşi” şi “Ostinato” autor Paul Goma şi “Memoria lacrimei” autor Nicolae Enescu.   

După încheierea festivităţilor de deschidere s-a vizitat complexul monumental „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură” unde s-a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor martirilor trecuţi prin reeducări pentru faptul că s-au opus bolşevizării ţării şi pentru păstrarea tradiţiilor, credinţei şi fiinţei neamului românesc. Apoi a avut loc o vizită a participanţilor la fosta puşcărie de deţinuţi politici din Piteşti, în care, privatizată fiind din anul 1990, funcţionează astăzi două mari firme de construcţii. Este de remarcat că patronul firmei ARGECOM a acceptat ca expoziţia deschisă cu ocazia ediţiei a VII-a a simpozionului să fie organizată chiar în incinta fostei puşcării de deţinuţi politici. Aici au avut loc momente foarte emoţionante, cu ochi umeziţi, s-au depănat amintiri, s-au identificat ferestre cu gratii originale ale unor celule de tortură prin care au trecut mare parte dintre participanţi. Domnul Nicu Popa din SUA a izbucnit în lacrimi când a intrat în fosta celulă în care a stat câţiva ani.       

            În după amiaza primei zile s-a trecut la prezentarea lucrărilor pe cele două secţiuni în sălile Muzeului Judeţean Argeş.

            A doua zi s-a continuat prezentarea lucrărilor pe secţiuni, iar în după amiaza zilei au avut loc o masă rotundă cu tematica „Piteşti după Piteşti - mărturii, confesiuni”.

            În total s-au prezentat 55 lucrări care vor fi publicate în volum, ca şi cele de la ediţiile anterioare.   

            În a II-a parte a celei de-a a doua zile a simpozionului, un grup de copii a prezentat un scurt program artistic de poezie şi cântece.   

La încheierea lucrărilor, s-a adoptat o Rezoluţie în 7 (şapte) puncte semnată de toţi participanţii prezenţi. Anexăm prezentei conţinutul acestei Rezoluţii.   

            În a treia zi a simpozionului a avut loc o excursie la Mănăstirile Hurez, Bistriţa, Arnota şi Polovraci din Oltenia de nord.  

            În final se pot remarca următoarele:

            Dacă în anul 2000, la sondajul efectuat de doctorul Popescu Alexandru de la Universitatea Oxford în faţa fostei puşcării politice pe 50 de subiecţi piteştenii din care numai 4 au răspuns că ştiu unde se află fosta închisoare, iar de aşa numitul „Experiment Piteşti – reeducare prin tortură” nu a auzit nimeni, ediţia a VII-a a simpozionului a fost reflectată în aproape toată presa locală şi au fost prezentate secvenţe şi interviuri la televiziunile locale şi naţionale.

            O parte din volumele editate cu lucrările primelor şase ediţii au fost donate de filiala Argeş a Fundaţiei Culturale „Memoria” şi au intrat în patrimoniul a 29 universităţi şi biblioteci mari din ţară şi la 35 de universităţi, mari biblioteci, publicaţii, mari oameni de cultură din Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Franţa, Elveţia, Germania, Anglia, Republica Moldova.

 

          Preşedinte,                                                                                        Vicepreşedinte,

Prof.univ.dr.ing. Ilie POPA                                                                        Ec. Aristide Ionescu           

 

 

Piteşti, 12 septembrie 2007