Concluzii privind dosarul Rovenţu- Volcinschi īn urma cercetarii documentelor de la CNSAS

 

1. Raul Volcinschi a fost un personaj aparte, cu foarte multe feţe, roluri, poziţii. Numai el a ştiut care este faţa sa de bază (dacă a avut una neatinsă de prelungita sa dedublare), ascunsă sub sumedenia de măşti, posturi şi diversiuni. Din motive suspectabile, nu s-a străduit să lămurească misterul nici după 1990, lăsāndu-l moştenire istoriei şi jertfindu-l pe Rovenţu pentru a proteja adevăruri supărătoare, pe care acesta nu le ştia.

 

2. Volcinschi a complotat, īntre 1944 şi 1989,  īmpotriva regimului comunist, īncercānd să pună la cale acţiuni extrem de curajoase, īn care a angrenat luptători antisistem dar şi aventurieri sau infractori, de care se servea īn operaţii periculoase. Ca om tānăr şi simplu, revoltat de viaţa pe care o ducea, Rovenţu nu avea cum sesiza că era vorba de un aventurier, fiind atras - prin rezonanţă - de inteligenţa, hotărārea şi curajul cu care "nea Radu" opunea rezistenţă regimului. De-abia acum a aflat Rovenţu, din dosare,  cu cine a avut de a face.

 

3. Raul nu a arătat grijă faţă de vieţile celor pe care i-a instigat şi condus... spre beciurile securităţii şi celulele penitenciarelor, servindu-se de ei fără scrupule şi abandonāndu-i, īn funcţie de obiectivele sale. Pe Rovenţu l-a cucerit, folosit şi părăsit ca şi pe mulţi alţii, cu care a pus la cale lovituri īndrăzneţe dar eşuate. Rovenţu a plătit īnsă tributul cel mai greu īncrederii acordate īn Raul, fără a bănui că acesta joacă dublu.

 

4. Slăbiciunea demersurilor lui Volcinschi de după 1990 īntru eliberarea lui Rovenţu nu se poate explica decāt prin dorinţa de a acoperi urmele unor acţiuni conspirative şi de a proteja forţele şi personajele implicate. Poate măcar īn 2013 cercurile respective vor īnceta presiunile īmpotriva lui Rovenţu, care a plătit prea mult, fără ca măcar să ştie despre ce este vorba şi cine se simte ameninţat de potenţialele sale dezvăluiri.  

 

5. Volcinschi a avut relaţii strānse cu importanţi activişti (ilegalişti) comunişti, ca Simion Pop, Mircea Stoica şi Tudor Bugnaru - nemulţumiţi de orientarea lui Ceauşescu şi ataşaţi liniei staliniste a PCR. Nu a şovăit să īi raporteze pe aceştia la securitatea presupus credincioasă lui Ceauşescu.  După care īnsă, īnţelegānd că ramura veche va fi adusă la putere de ruşi, a făcut rocada, asociindu-se protector cu ea. Aceste persoane nu au avut īnsă legătură cu Rovenţu, care nu a realizat că se compromite preluīnd de la Volcinschi informaţia că īn plănuirea atentatului ar fi fost implicate astfel de cercuri. Fiind vorba de garnitura care a preluat puterea īn 1989, atitudinea lor faţă de cazul Rovenţu este logică. De aceea i-au fost respinse/ascunse toate memoriile.

 

6. Volcinschi a avut contacte şi cu extrema dreapta, asumānd poziţii naţionaliste şi afişīnd antisemitism, dar e posibil ca aceste implicări să fi avut caracter strategic sau chiar provocator. Căci el nu şovăie să-şi pīrască şi camarazii de dreapta (ca şi pe tovarăşii de stīnga) la securitate, atunci cīnd consideră oportun. Şi o face des, īn cadrul notelor date ca informator. Rovenţu nu a avut legătura nici cu contactele de acest fel ale lui Volcinschi. După 1990 el a crezut, cu aceeaşi naivitate dovedită şi īn privinţa referirilor la grupul Pop-Stoica-Bugnariu, că asocierea declarativă cu cercurile legionare īl va ajuta. S-a īntāmplat tocmai pe dos: tovarăşii rămaşi la putere au avut un motiv īn plus să-l distrugă. 

 

 7. Volcinschi a avut contacte cu persoane foarte bine plasate īn instituţii: partid, justiţie, securitate. Acestea l-au protejat discret īn diverse īmprejurări, fapt ce se poate constata analizānd modul īn care au fost atenuate masurile luate īn urma multiplelor sale acte de rezistenţă. Frapează - de exemplu - puternic faptul ca, atunci cānd un ofiţer a dezvăluit legătura lui cu Viorel Rovenţu (īn octombrie 1987- īn urma interceptării comunicării prin misive şi vorbitoare) şi a propus anchetarea problemei.... urmărirea a fost īnchisă imediat!! Roventu află acum că a corespondat de fapt cu un deţinut controlat de servicii.  E drept că mai exista intrepretări ale acestui comportament stupefiant al organelor:  conspirarea lui Raul Volcinschi care lucra ca informator, ascunderea complotului pentru ca Ceauşescu să nu ia măsuri īmpotriva şefilor securităţii, protejarea lui Volcinschi de forţe oculte din străinătate.  Toate duc la concluzia că Rovenţu e o victimă politică.

 

8. Deşi dosarele au fost foarte periate, iniţial şi ulterior, au rămas urme care arată că Volcinschi era īn contact cu agenţi externi de influenţă şi probabil spionaj, īncercānd să obţină protecţie īn schimbul unor informaţii. Legăturile sale cu ambasadele Poloniei şi Rusiei, dar şi cu ambasada SUA, ridică suspiciuni de spionaj spre Est, dublat eventual de unul spre Vest... şi de contraspionaj īn favoarea securităţii comuniste. Aceste combinaţii tenebroase (īn care sunt prinse personaje de talia lui Pacepa) au făcut ca Rovenţu, perceput greşit ca tovarăş conspirativ al lui Volcinschi, să fie tratat cu cruzime specifică.  De aceea Rovenţu, un inocent, a fost ţinut captiv pānă īn 1999 şi nu a obţinut pānă īn 2013 nici măcar pensie de deţinut politic. 

 

9. Cercetarea mea confirmă calitatea lui Rovenţu de rezistent candid īn lupta anticomunistă, care a furat armament īn vederea lichidării tiranului şi a fost pedepsit de fapt politic de un sistem criminalizat, căzīnd victimă şi tenebroaselor combinaţii ale lui Raul Volcinschi, care au determinat menţinerea abuzivă īn captivitate, incredibil de mult, ca să nu iasă la lumină adevăruri... pe care Rovenţu nici măcar nu le cunoştea.

 

10. Este clar-pentru mine, că ascunderea tenebroaselor legături şi combinaţii ale lui Raul Volcinschi, īn care au fost implicate personaje foarte sus plasate  au determinat tratamentul abuziv prelungit aplicat lui Viorel Rovenţu după 1990, care au avut ca scop netrutralizarea sa

 

 

Ioan Rosca , PhD- Montreal, cercetător interdisciplinar, preşedinte CIVES                 15 noiembrie 2013