Emisiunea "Miezul problemei" 3.10.2006

-transcrierea primelor minute-

 

Pe burtieră : Miezul problemei. SMS 1267. Raul Volcinschi a vrut să-l asasineze pe Ceauşescu!

 

Madalin Ionescu: Bună seara doamnele şi domnilor, nu mai pierd timpul, invitatul meu de astăzi este realmente, aşa considerăm noi, un personaj uluitor, chiar dacă ştiu că nu-i place să folosim astfel de termeni īn ceea ce-l priveşte. A fost arestat īn 1956 şi a făcut ani grei de temniţă comunistă. A trăit īn puşcărie experienţe incredibile, dar evident nu pozitive. Era cīt pe-aici să evadeze după ce a bătut 6 securişti. Sulbiniez, a bătut 6 securişti. Mai mult decīt atīt, īn 1983 a fost creierul unei actiuni pe marginea căreia īn alte ţări s-ar fi scris cărţi şi s-ar fi făcut filme de mare succes. Profesorul Raul Volcinschi, căci despre el este vorba  a convins un grup de tineri să-l asasineze pe Nicolae Ceuşescu, īn timp ce acesta urma să viziteze CAP-ul din comuna Gostiu, judeţul Giurgiu. Tinerii Viorel Rovenţu, Petre Năstase şi Nicolae Stanciu au spart un post de miliţie,  de unde au sustras arme, dar au fost prinşi pe baza unei scurgeri de informaţii īn urma operaţiunii mamut  condusă de īnsuşi şeful Ministerului de interne, Tudor Postelnicu. Deşi au făcut puşcărie grea, care s-a prelungit şi, culmea, după 1990, aceşti oameni de acţiune nu l-au trădat pe profesorul Volcinschi şi pe ceilalţi colaboratori ai săi. Despre toate acestea ne va vorbi īntr-o ediţie unică chiar domnul Raul Volcinschi, după cum am spus fost deţinut politic, conferenţiar universitar, un om pe care īl consider deosebit şi cred că şi mulţi tineri au ce auzi şi vedea īn această seară. Bună seara, domnule Volcinschi.

Raul Volcinschi: Bună seara.

Madalin Ionescu:  Cīnd ne-am mai īntīlnit noi īn urmă cu aproape trei ani n-am vorbit foarte mult despre rolul dv. īn episodul acela cu asasinarea, tenatativa de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu, singura de altfel despre care īnsăşi securitatea a amintit. Ştiu că a scris o carte domnul Cristian Troncotă la un moment dat īn care amintea episodul acesta.

Raul Volcinschi:  Da.

Madalin Ionescu:  Ciudat e că Rovenţu, pe care l-aţi convins să facă lucrul ăla a stat īn puşcărie şi după 1990 şi vom vobi despre asta. Dacă operaţiunea pe care aţi plănuit-o īmpreună cu ceilalţi colegi ar fi reuşit practic regimul Ceuşescu cădea īn 1983. Nu ştiu ce venea după aia.

Raul Volcinschi:  Da, asta este problema cea mai importantă.

Madalin Ionescu:  Dar vă puseserăţi problema asta atunci, ce urmează după?

Raul Volcinschi:  Ba da, ba da, ba da. Asta era problema esenţială, domnule. Un fapt de acest gen este uşor de făcut. Nu e o problemă, nu? Ce e? Un pic de curaj şi.. treaba s-a făcut. Dar ce urmează este important. Ce pui īn locul respectiv..

Madalin Ionescu:  N-aveaţi un plan?

Raul Volcinschi:  Sigur că da. Ei, eu am intrat īn puşcărie oponent intelectual, pe linie intelectuală faţă de comunism. Mi-am dat seamă că este un sistem ratat sub aspect ştiinţific, ca este o eroare ştiinţifică care, preluată fiind de la Marx de Lenin, a  transformat-o īntr-o oroare, oroare, pentru că afirmă, ceea ce scrie el īnsuşi īn „Statul şi revoluţia” :”Dictatura proletariatului este violenţă neīngrădită de lege. Asta e ceva stupefiant. Cine poate… Este curios că acest sistem de gīndire sau această ideologie este citită pe doua etaje, pe două paliere. Un palier ideologic, nu,  care culminează cu desfiintarea istoriei, istoria dispare, toată lumea va trăi fericită īn acelaşi sistem, īn aceleaşi condiţii şi aşa mai departe. Asta este … Şi care captivează pe foarte mulţi, zice domnule, exploatarea de către om e reală, o īnlăturăm, prin Marx… Dar legea generală a cumulării capitalului este o eroare. El afirmă că nivelul de trai, adică.. modul de viaţă a muncitorului devine din ce īn ce mai rău; are ca exemplu muncitorimea, minerii din Anglia, care ulterior sigur că şi-au ridicat formidabil nivelul de trai… Clasa de mijloc din Romānia ar dori să trăiască ca minerii din Anglia, din secolul trecut, din secolul 20. Aşa…şi pe această bază afirmă că nu există altă salvare pentru muncitorime decīt revoluţia proletară. Revoluţia proletară este urmată de dictatura proletariatului care a fost definită de Lenin īn acest fel.

Madalin Ionescu:  Bun, deci aveaţi poziţia asta ideologică cīnd aţi fost arestat. Dar asta, evenimentul acesta…

Raul Volcinschi: Păi da, acest lucru  m-a determinat, adică gīndind profund această problemă, nu există, acest sistem este greşit, total greşit, şi este inuman şi văzīnd că organul care  se declară el īnsuşi, securitatea vorbesc, spada şi scutul partidului, deci sintagma asta de poliţie politică se referea la poliţia politică a unui partid, a partidului comunist, care avea o ideologie greşită. Deci societatea aceasta nu putea să prospere, nu putea să se dezvolte pentru că  nodul problemei consta īn teroarea pe care o exercita. 

Madalin Ionescu: Bun, asta să zicem a fost motivaţia dv, dar după ce aţi ieşit din puşcărie, pentru că asta e important şi vreau să ne limităm, acum la īnceput ….

Raul Volcinschi:  Aici e toată problema….

Madalin Ionescu:  Asta vreau să vă īntreb,  de ce l-aţi ales pe Rovenţu să-l asasineze pe Ceauşescu?

Raul Volcinschi:  Păi asta e o pură īntīmplare, asta e aşa ceva, de ce plouă, de ce ninge ….

Madalin Ionescu:  Dar nu era simplu …

Raul Volcinschi:  Eu eram, sigur eram impregnat de răul pe care l-am văzut īn puşcărie [..] asta e barbarie. Şi culmea este alta, că guvernele postdecembriste au comis eroarea, sau nu cred că e tocmai o eroare, e gīndită această… că foarte multe lucruri  au fost bine găndite şi īn mod absolut ticălos efectuate. Au gīndit anumite lucruri. Romānia este singura ţară din Marea Baltică pīnă īn Marea Neagră care n-are o lege a genocidului, cu privire la genocid şi altă lege cu privire la crime īmpotriva umanităţii. Deci eu am ucis pe cineva, ei, īl bagă la drept comun, este voba de ani care au trecut, s-au tergiversat lucrurile şi cīte cazuri sunt din astea, nu? Şi funcţionează prescripţia, nu?

Madalin Ionescu:  Bun, am īnţeles asta, deci eraţi…

Raul Volcinschi:  Dar dacă ar fi o lege care spune, nu se prescriu asemenea crime, asemenea fapte, e altceva. Atunci se putea face demarcaţia corectă īntre torţionar şi om obişnuit, sau chiar slujbaş obişnuit, iar torţionarii ăştia, cam 3-400 de oameni, atīta erau. Greşeala securităţii, a oamenilor din securitate, că s-au ţinut toţi grămadă. Unul pentru toţi, toţi pentru unul.

Madalin Ionescu:  Bun, cunoşteaţi această stare de lucruri despre care vom vorbi, mărturii din puşcărie, vorbeaţi cu mulţi tineri care trebuie să ştie, mai sunteţi puţini cei care puteţi vorbi şi aminti ce s-a īntīmplat acolo. L-aţi ales pe Rovenţu, cum l-aţi ales, l-aţi īntīlnit īntr-un parc īnţeleg, īn Craiova, nu?

Raul Volcinschi:  Da sigur. Foarte simplu. Aveam domiciliul obligatoriu īn Craiova la un moment dat şi ..fierbeam, vă spun drept, fierbeam, căutam aşa să ies din propria piele că existenţa e insuportabilă, mai ales că securitatea tot timpul apăsa, īn mod apăsat... Şi asta a fost gīndită, dizidenţa a fost gīndită , īmpărţirea foştilor deţinuţi politici īn două categorii: unii care colaborează măcar nominal, formal, de exemplu un ofiţer de securitate se ruga de mine: Domnule, acceptă să fii informator. Zic: Domnule, niciodată, am suferit destul, cu dv. nu mai am treabă! Zice: ”Domnule , fă-mi un hatīr şi mie domne, că eşti cineva…. Dacă aduc materialulul cīt am…. Dar īţi promit, īţi jur  pe copii mei- pe nu ştiu ce se mai jura acolo-că īl bag la frigider, niciodată nimeni nu te va mai īntreba ceva. Ei zic -nici asta nu se poate Dar tot timpul eram pisat sub acest aspect. Chemat… De ce te-ai īntīlnit cu ăla, de ce nu te-ai īntīlnit cu alălaltul, ce-ai vorbit cu acela? De pildă un prieten de-al meu, părintele Matei Boilă. Noi, īnainte cīnd ne īntīlneam, primul lucru stabileam ce-am vorbit. Am vorbit despre ultimul meci al universităţii din Cluj. Nu? Aşa , sau…

Madalin Ionescu:  Ca să ştiţi īn cazul că vă abordează securitatea ce să spuneţi…

Raul Volcinschi:  Sigur că da, eram urmărit, făcut … Şi era o chestiune de glorie pentru el să aibă asemenea informatori, nu? Oameni care au făcut ceva, nu? Evadarea aia a fost unică īn Romania, īn Europa. Păi bineīnţeles, īn forţă. Au mai evadat unii care au scos o cărămidă, a doua cărămidă, au scăpat şi gata. Dar direct, īn forţă, īntr-o duminică… Aicia, mă rog, este şi greşeala mea  că nu mi-am dat seama de anumite lucruri, nu cunoşteam bine situaţia , umblai legat la ochi, nu?

Madalin Ionescu:  Vorbim despre asta, din păcate trebuie să ne oprim acum pentru prima oară īn această seară.

Raul Volcinschi:  Interesează īn mod deosebit chestia cu Rovenţu…

Madalin Ionescu: Nu, lămurim asta, sper să lămurim chestiunea cu tentativa de asasinare a lui Ceuşescu după publicitate, numai puţin că urmează publicitate, e perioada cea mai scurtă din emisiune. Ne īntoarcem şi vorbim şi despre mărturiile dv. din puşcărie pentru că sunt extraordinare pentru mulţi dintre cei care nu ştiu ce s-a īntīmplat atunci. Publicitate, ne īntoarcem imediat după aceea, rămīneţi cu noi, , o seara mare, zic eu, la miezul problemei.

1.50-

Madalin Ionescu:  Din nou īn miezul problemei doamnelor şi domnilor. O ediţie care… cred că merită atenţia dv. aşa cum am spus şi īn prima parte. Vă prezint un caz pe care nu multă lume īl ştie, deşi s-a mai discutat pe marginea lui. Cel puţin la miezul problemei s-a īntīmplat asta īn urmă cu vreo trei ani de zile. Profesorul Raul Volcinschi a fost unul dintre creierele operaţiunii, singurei tentative de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu, el a fost deţinut politic, o persoană importantă īn perioada interbelică, fost profesor universitar ..

Raul Volcinschi:  Conferenţiar

Madalin Ionescu:  Conferenţiar universitar, a fost şi sportiv de performanţă…. Calităţi, calitate pe care a şi folosit-o atunci cīnd a īncercat să evadeze din puşcărie. Dar ajungem acolo, am zis că să īncercăm să răspundem la īntrebări ca să avem un moment coerent, aşa, o ediţie coerentă. 

Bun, l-aţi ales pe Rovenţiu să-l asasineze pe Ceauşescu. Aţi intuit īn el un astfel de potenţial? Că ştiţi cum e.., e destul de greu să te duci la un om pe vremea aia, era destul de greu să ai   īncredere că nu se duce la Miliţie şi că nu spune treaba asta.

Raul Volcinschi:  Īn primul rīnd o chestie psihologică. Eu manifest o simpatie din primul moment faţă de anumiţi oameni care īn general nu mă īnşeală după aia şi antipatie tot aşa , la prima vedere. Şedeam pe o bancă īn parcul Romanescu din Craiova şi priveam lacul. Citisem Scīnteia, mă rog, mă uitam dacă n-a murit vreo mărime din vremea respectivă, şi se aşează un tīnăr līngă mine. Se uită la ziar:- Īmi permiteţi să citesc ziarul? –Da.. poftim. Citeşte şi după aia zice: -Dă-l īncolo  de ziar şi cu comuniştii ăştia şi cu tot. Zic : -Ce te supără?  - Păi ce să mă supere, viaţa asta mă supără, cutare…. O discuţie anodină, de asta. Aflu că este şofer, īntr-un grup de şoferi de prin Giurgiu care lucrează pe la Işalniţa sau nu ştiu pe unde la nişte şantiere şi că doreşte să-şi găsească undeva o locuinţă, īn Craiova… o cameră de īnchiriat. Dacă nu ştiu eu cumva. Eu aveam chiar la mine, mama mea decedase, şi care era atunci cu mine, aşa.. şi era locuinţa, era posibil să-l cazez, dar nu ştiam cine e, nu? Aşa.. Ne-am stabilit să ne mai īntīlnim tot acolo, īn parcul Romanescu după cīteva zile, īntre timp am īntīlnit pe unul, Mişu Voiculescu, fost ţărănist, cam de vīrsta mea, aşa.. care tecuse şi el prin puşcării şi avea ceva treabă cu şantierul de la Işalniţa. Şi l-am īntrebat : -Īi cunoşti pe şoferi? – Da, domnule, cunosc, īs nişte băieţi arţăgoşi din aştia, se iau de conducere, cutare, pentru salarii, pentru alte lucruri şi sunt aşa, bătăioşi. Am mai discutat de cīteva ori. El n-avea o cultură politică deosebită, dar avea chiar un anumit patos īn a ataca problemele acestea. Simplu, direct, fără ocolişuri, era un om drept. Aşa… Mi-a plăcut de el. Ne-am mai īntīlnit de vreo cīteva ori, am discutat şi după aia am zis: domnule, hai să facem ceva. Zice: -Domnule, noi ne gīndim să capturăm nişte arme şi să atacăm autorităţi. Şi-am zis-  N-are nici un rost, astea sīnt copilării, aşa, omori un şef de post şi… care are vreo şase copii. E un păcat. Hai să mergem la capăt. – Da domnule, gata ! Am tot discutat, aşa şi aşa – era de acord. Se face atacul ăla de la Osica.

Madalin Ionescu:  Din judeţul Olt, dintr-un sat. Dar cīt a durat tatonarea asta dintre dv şi Rovenţu?

Raul Volcinschi:  Ei, a durat ca vreo 6 luni, aşa. Īntīlnirile, discuţiile, cutare, cutare, aşa , pīnă cīnd m-am hotărīt şi eu, zic – risc, aşa. Pe de altă parte aveam la Bucureşti aici contact cu nişte profesori, aşa, anti Ceauşescu, juraţi, nu voiau să-l mai vadă la conducerea ţării, şi.. īntre care Tudor Bugnaru aveam mare īncredere īn el, foarte mare īncredere īn el…

Madalin Ionescu:  Era şeful catedrei de drept de la AS, nu?

Raul Volcinschi:  Nu, el a fost decanul facultăţii de drept īntr-o anumită vreme la Cluj şi după aia la Bucureşti aicea, aşa. Era Pop Simion, era Mircea Stoica, dar ăsta era.. aşa.. labil psihic şi doream să-l elimin cīt mai repede. Mă rog, a făcut o dizidenţă el după aia prin anul 89 şi s-a aruncat de la etajul 7. Eu ştiu cum de a aterizat tocmai la parter, mort, de-a binelea, aşa. Deci  mai erau şi alţii. Ăştia- discuţiile erau la nivel de cum să facem, ce să facem, cutare. Pănă la urmă eu am mărturisit că am găsit vreo cīţiva oameni care ar fi capabili să facă… că ăstia nu erau oameni de acţiune. Nu puteai merge cu … 

Madalin Ionescu: Domnule, interesant că nişte profesori s-au gīndit să-l lichideze pe Ceuşescu, e important .

Raul Volcinschi:  Da, ei s-au … ei ce ştiau, ei ştiau foarte bine că eu sunt un om de acţiune, nu? Din moment ce antecedentele mele erau foarte clare.  Cine ar fi avut curajul să atace securiştii īn plină zi? 

Madalin Ionescu:  Īn puşcărie ….

Raul Volcinschi:  Şi i-am atacat. Şi numai dintr-o… din faptul că nu aveam, asta,  legate şireturile la pantofi, am pierdut partida, pentru că scăpam şi mă duceam …. 

Madalin Ionescu: Da,  vorbim despre asta, īi mai lăsăm pe telespectatori să aştepte momentul acela..

Raul Volcinschi:  Deci, momentul esenţial este acela, īntīlnirea cu un comandor de marină, Radu Nicolae. Radu Nicolae, foarte belicoc, foarte hotărīt să acţioneze, dar īntrebarea capitală era: Bine, bine, dar după aia?  Ceauşescu e lichidat… şi ce vine după chestia asta? Poate vine ceva mai rău, ne invadează ruşii, sau eu ştiu, ce alte probleme... Ei Nicolae zice c㠖 Lăsă domnule că se face cutare… şi am īnţeles de la el că el se sprijină pe Uniunea Sovietică. Ei.. aicea nu am mai mers…

Madalin Ionescu:  Drumurile s-au despărţit.

Raul Volcinschi:  Da, s-au despărţit drumurile, ei şi-au văzut de treabă, l-am anunţat pe Bugnaru, a fost şi el indignat. Păi  ce-i cu asta? Din lac īn puţ? Scăpăm de  Ceuşescu şi dăm de un drac mai mare

Madalin Ionescu:  Mergem cu KGB-ul cum ar veni…

Raul Volcinschi:  Păi nu se poate aşa ceva. Şi s-au cam retras. Se ştie, Rovenţu a fost prins pīnă la urmă cu băieţii lui. Eu i-am instruit foarte bine. Zic măi, dacă voi sunteţi prinşi  puteţi spune orice, că aţi vrut să spargeţi banca Angliei dacă vreţi, dar dacă pomeniţi de numele meu, suntem cu toţii morţi, fără discuţie, nu? Fără discuţie, securitatea avea īn mod deosebit, un ochi pus pe mine şi īncerca pe toate căile să mă … a şi creat nişte provocări ordinare. Dar asta-i altă problemă. Chiar am şi acuma pe rol un proces de revizuire, tot pe asemenea chestii. Deci  … Dar era … şi securitatea era altă securitate. 

Madalin Ionescu:  Da, bun, īnsă īn ceea ce priveşte pe Rovenţu e foarte important faptul că deşi au fost prinşi şi arestaţi nu v-au trădat… Ştiu ….

Raul Volcinschi:  Nu spuneţi la plural, pentru că numai Rovenţu mă cunoştea. Ceilalţi doi habar n-aveau de mine. Ei ştiau de un personaj misterios, „nea Radu”, nea Radu era pentru ei ceva care există sau nu există. Deci legătura numai cu Rovenţu. Şi Rovenţu s-a ţinut extrem de tare. Am stat de vorbă cu un student de-al meu care l-a anchetat pe Rovenţu, ca şi procuror militar, colonel. Nu-i mai spun numele că el e īncă īn funcţiune, aşa. Zice, domnule au fost bătuţi aceşti oameni cum n-am văzut. Eu am văzut mulţi bătuţi īngrozitor, dar cum au fost bătuţi aceşti omeni… Mă miră cum dracu au scăpat. Au săpat din următoarele motive : că s-a cerut scurtarea imediată a anchetei – a durat numai zece zile. Au fost condamnaţi la moarte rapid, aşa ..

Madalin Ionescu:  Pentru furt.

Raul Volcinschi:  Ceuşescu avea nişte vizite prin America nu ştiu ce şi nu voia să i se puie īntrebări. Tu vii aici, aşa şi condamni la moarte oameni la tine. Indiferent că atentate sau neatentate dar asta a dus la scurtarea extremă a anchetei. Condamnaţi la moarte, bună ziua. Şi de acolo īncolo au reuşit şi au scăpat. Asta a fost…

Madalin Ionescu:  S-a comutat pedeapsa īn 25 de ani de īnchisoare….

Raul Volcinschi:  Din 25 īn 20 tot aşa…

Madalin Ionescu:  Ştiu că unul dintre ei a făcut greşeala să spună tatălului său despre..

Raul Volcinschi:  Deci este de lăudat acest Rovenţu pentru bărbăţia lui. E rar, oameni care au un curaj absolut deosebit, absolut deosebit. Era un om de acţiune, avea demnitatea lui, era un om simplu, un şofer fără instrucţie deosebită dar te puteai baza pe el. Eu mi-am dat seama de la īnceput: mă pot baza pe acest om. Ce spune e cinsitit şi sincer. Şi asta era principalul.

Madalin Ionescu:  Vreau să le amintesc telespectatorilor care nu ştiu foarte bine povestea că aceşti trei şoferi, că practic au fost trei. Roveţu şi-a mai ales doi, au īncercat să acţioneze, după ce au spart postul de miliţie de la Osica de Sus din satul Osica de Sus. Au sustras pistoale mitralieră, vreo 500 de cartuşe, şi au vrut să-l īmpuşte pe Ceuşescu la marginea unei şosele curbate, aşa, situate īntre Braniştea şi Gostiu. Drumul era īn pantă iar coloana oficială era obligată să īncetinească viteza la vreo 30-40 km la oră...

Raul Volcinschi:  Da, da, ei aia a fost absolut fantezistă toată treaba asta …

Madalin Ionescu: Da securitatea a aflat.

Raul Volcinschi:  Ratau şi pierdeau totul. Īi īmpuşcau pe loc şi gata.

Madalin Ionescu:  Deci nu puteau īmpuşca de acolo?

Raul Volcinschi: Da sigur… Puteau, dar şi ei puteau fi īmpuşcaţi foarte uşor. Pentru că dispozitivul de pază ştim cu este, nu? Era extins, aşa că… Asta a fost ….Īmi pare rău că la ora aia nu mai comunicam cu ei, pentru că eu consideram că treaba nu mai poate īnainta īn felul īn care  a fost amorsată şi concluzia a fost „Nu, n-are nici un rost”. Ori ei s-au mai… Rovenţu cum era el vīnă de luptător, de asta, a īncercat pe cont propriu. Bine că n-a făcut-o, bine că, īntr-un fel bine că l-au prins că dacă o făcea.. mureau cu toţii, aşa… Şi inutil, absolut inutil. O construcţie de acest gen are nevoie de o continuitate. E uşor să omori un om şi ca şi creştin īncepi să … acest dubito.. trebuie să existe, trebuie să cugeţi şi să te īndoieşti de anumite lucruri … Şi la urma urmei chiar şi eu am ajuns la concluzia că lucrurile merg spre o schimbare. Eu o vedeam mai rapidă  decīt s-a īn….eu o vedeam aşa pe la 86 se vor schimba lucrurile. Au mai durat trei ani, asta e mă rog greşeala gīndirii mele.   Dar eu am prevăzut ….

Madalin Ionescu:  Oricum problema este că unul dintre colegii lui Rovenţu, Stanciu dacă nu mă īnşel, i-a spus tatălui său…

Raul Volcinschi:  Ei nu, nu , nu  e aşa…

Madalin Ionescu:  Nu?

Raul Volcinschi:  Nu, nu i-a spus. Stanciu a ascuns īn nişte fīn acolo o armă. Asta e legenda, eu nu ştiu, eu nu am stat de vorbă cu ei. Rovenţu mi-a povestit, el īl considera trădător pe Stanciu. Dar nu era. Stanciu era de bună credinţă. Şi-a ascuns arma īn pod. Tat-su dimineaţa a umblat pe-acolo pe la vite, ştiu eu ce-a făcut, a găsit arma. S-a dus cu arma la post. Īn sudul ţării erau zece mii de soldaţi de securitate, pe toate căile, pe toate asa drumurile erau dizlocaţi şi cīnd a īnceput urmărirea lor, pentru că… a fost arestat Stanciu .   

Madalin Ionescu:  A fost cu tancuri, cu elicoptere….

Raul Volcinschi:  Da, elicoptere, Postelnicu era īn elicopter şi supraveghea… dar vă spun spre cinstea soldaţilor .. ei au trecut prin trei rīnduri de soldaţi de-ăştia, au trecut peste nişte tufe acolo şi un soldat īn faţa lor. S-a īntors cu spatele la ei  şi le-a făcut semn să treacă…

Madalin Ionescu:  Asta e extraodinar.

Raul Volcinschi:  Ăstia erau soldaţii de securitate… şi le-a spus „duceţi-vă īn plata domnului!” .. aşa… ei urmăriţi şi din aer şi de pe pămīnt şi de pe cutare sigur că i-a prins. Stanciu a fost arestat şi a spus cine: Rovenţu şi Năstase.

Madalin Ionescu:  Deci i-a dat īn gīt cum ar veni. 

Raul Volcinschi:  Păi na, asta e….

Madalin Ionescu:  Deci dacă ar fi ştiut de dv , şi dv. aţi fi fost probabil condamnat la moarte.

Raul Volcinschi: Dar eu n-am discutat cu ei. Doar Rovenţu cu care am mai comunicat şi acuma.  

Madalin Ionescu:  Dar spuneaţi că au fost bătuţi, sau că au fost bătuţi cumplit.

Raul Volcinschi:  Cumplit.

Madalin Ionescu:  Şi Rovenţu n-a spus nimic īn puşcărie. A făcut puşcărie vreo 16 ani de zile, şi după Iliescu şi īn timpul lui Iliescu.

Raul Volcinschi:  Şi după , pentru că se punea problema că un general de justiţie militară , lui Iliescu i-ar fi comunicat, e o apostilă acolo: „l-a ratat pe Ceauşescu, nu vă ratează pe dv”. Şi …

Madalin Ionescu:  Şi-atuncea a rămas īn puşcărie…

Raul Volcinschi:  Da, şi.. şi.. l-am scos o dată…. de la Direcţia generală a penitenciarelor l-am scos, dar erau inversate numele procuraturii generale militare, asta către penitenciar. Şi a zis domnule , nu putem, hai să mai căutăm, să cercetăm… S-a ocultat problema pur şi simplu.

Madalin Ionescu:  Ştiu că după 90 ironia sorţii a făcut ca Rovenţu să fie coleg de puşcărie cu īnsuşi Postelniciu la Jilava, ceea ce este incredibil.

Raul Volcinschi: Da, era cu Postelnicu īmpreună şi depănau amintiri de cum se urmăreau unii pe alţii, da. 

Madalin Ionescu:  Asta e viaţa, viaţa te duce īn situaţii incredibile. Acuma sigur, am lămurit pe undeva episodul asta, a fost un episod muşamalizat….

Raul Volcinschi: E un episod care, da…. Ei bine, nici… eu personal nu i-aş da nici o extensie, pentru că e un episod ….

Madalin Ionescu:  V-am spus, dacă īn statele Unite dacă era un astfel de caz se făceau nişte filme, se scriau romane, era un best-seller.

Raul Volcinschi:  A bun, aia e treaba lor, treaba noastră este să suprevieţuim.

Madalin Ionescu:  Īn Romānia a fost ţinut īn puşcărie ca deţinut politic, practic, sub sa zicem ideea asta să zicem a unui furt pe care l-a comis la un post de miliţie vreo 16 ani, deşi el īncercase să-l īmpuşte pe Ceuşescu   .

Bun acuma hai să lăsăm puţin subiectul ăsta, pe care poate puţini īl ştiau dintre telespectatorii noştri şi să ajungem  la perioada arestării dv, că acum ajungem la mărturiile din puşcăriile comuniste. Şi s-au īntīmplat multe lucruri interesante. Aţi fost arestat īn 1956 cīnd erau problemele din Ungaria.

Raul Volcinschi:  Da, erau evenimentele din Ungaria []

[]

 

 

Notă: Transcrierea a fost realizată la 10.05.2014, conform  cu CD-ul procurat de domnul  Dumitru Manea, pentru a servi īn procesele de corectare a sentinţei 372 din 06.03.2014, pronunţată la S3 Civilă a curţii de Apel Bucureşti īn cauza 1636/122/2012: revizuire (2340/2/2014) şi contestaţie īn anulare (2338/2/2014), de către

 

Ioan Roşca, cercetător interdisciplinar, expert īn studierea crimelor comunismului

Semnatura