PREFAŢĂ

Arestările politice, detenţiile, temniţele, tortura, masacrele, represiunea, denunţările, tentativele de eva­dare (dar unde, în această lume odioasă?) au devenit monedă curentă. în faţa ameninţării se răspunde prin laşitate, acceptare, dar de asemenea uneori prin curaj, eroism, sacrificiu.

Este ceea ce face Remus Radina, unul dintre eroii sau sfinţii epocii noastre. Un martir voluntar, care nu renunţă nici la credinţa sa, nici la ceea ce îi dictează conştiinţa.

„TESTAMENTUL DIN MORGA" nu este o carte literară. Literatura şi stilul frumos sunt pentru timpuri­le fericite. Cartea lui Remus Radina este o carte mare pe care puriştii o vor găsi simplă, uneori, dar care este o mare mărturie, încă una, vibrantă, simplă pe bună dreptate şi din fericire, adevărată, înalt şi brav ome­nească, care răscumpără josniciile noastre, slăbiciunile noastre: cine îşi pierde viaţa, o va câştiga; cine crede că o câştigă, o va pierde. Remus a căştigat-o.

De fiecare dată când mă găsesc în faţa unui astfel de document, mă întreb cu îndoială şi îngrijorare: eu însumi, într'o situaţie asemănătoare, aş rezista?

Mă înclin înaintea curajului lui Remus Radina şi-l invidiez de a fi îndrăznit totul.

Eugene Ionesco