Boschito şi comunismul

 

          Domnul preşedinte Traian Băsescu a hotărât să înfiinţeze o comisie care să redacteze un raport "ştiinţific" prin care să se răspundă la întrebarea dacă trebuie sau nu condamnat comunismul şi domnul preşedinte, în numele statului român, să ceară apoi scuze de la milioanele de oameni care au avut de suferit de pe urma regimului criminal. În fruntea acestei comisii l-a numit pe un cunoscut politolog american, pe domnul Vladimir Tismăneanu, numire care a stârnit un val de proteste.

           Evident, este absurd să fie necesare cercetări laborioase pentru a se demonstra că sute de mii de oameni au fost închişi, schingiuiţi, au murit în închisori, milioane de oameni au fost deposedaţi de bunurile lor, au fost consemnaţi într-o închisoare mai mare în care s-a transformat ţara, că elevii însoţiţi de profesori erau trimişi la muncă forţată să culeagă recolta, că graniţele erau închise şi valuta interzisă, că femeile erau obligate să nască, iar milioanele de români erau obligaţi să trăiască în ghetouri în care frigul, foamea, frica îi dezumanizau. Oricine a trăit aceste grozăvii poate fi martor.  S-au scris sute de volume, s-au adunat sute de ore de marturii orale, Memorialul Sighet este cunoscut din Japonia până în Canada, vin istorici de pe toate meridianele să se documenteze aici. Nu-i nevoie de nici o comisie pentru a se demonstra caracterul criminal al comunismului. Pentru Procesul comunismului, mai exact pentru acel Nurenberg românesc pe care îl cerem de 17 ani, ca şi pentru Legea lustraţiei, dacă ea va ajunge să fie aplicată, fiind vorba de vinovăţii individuale şi concrete, va trebui să se adune probe ca în oricare cercetare penală. Pentru un gest care să arate că România şi preşedintele ei au ieşit definitiv din coşmar şi o întoarcere la el este imposibilă, nu-i nevoie de nici o comisie, ci doar de voinţa politică şi morală a domnului Traian Băsescu.

          Dacă însă domnul preşedinte doreşte să-şi bazeze gestul de condamnare a comunismului, atât de aşteptat de toţi românii, pe  raportul "ştiinţific" al unor nume de prestigiu, alegerea domnului Vladimir Tismăneanu este cea mai nefericită cu putinţă. Preşedintele României ar trebui să ştie că avem un for ştiinţific de cel mai mare prestigiu, care se cheamă Academia Română. A ignora Academia este o insultă la adresa întregii ţări. Biserica, Armata şi Academia sunt cele trei embleme de nobleţe ale României. Ca să nu mai spunem că în Academie avem savanţi care au fost oprimaţi de regimul comunist, de la istoricul acad. Al. Zub, deţinut politic, până la filosoful acad. Alexandru Surdu, persecutat pentru opiniile lui şi mulţi alţii care ar fi dat o mult mai mare greutate "raportului" dacă ar fi fost solicitaţi.

          Domnul preşedinte a apelat însă la un american fost membru al nomenclaturii de partid din România. Domnul Vladimir Tismăneanu nu are nici dreptul moral, nici competenţa să-şi spună părerea în legătură cu problema condamnării comunismului. Paul Goma a refuzat să facă parte din comisie, iar cei care au acceptat, ca Stelian Tănase, nu fac decât să legitimeze o farsă. Mai lipsesc Bouvard şi Pecuchet, celebrele personaje ale lui Gustave Flaubert, pentru a face o comisie de o absurditate totală! Un profesor de comunism din America, oricât de savant ar fi, nu poate judeca faptele regimului comunist din România atâta vreme cât a fost crescut într-o familie de nomenclaturişti de la vârful partidului comunist, în admiraţie pentru doctrina comunistă, în ideea că doctrina este bună, oamenii care o aplică nu (au întinat idealurile nobile ale socialismului!), idee care probabil o predă şi studenţilor lui de peste ocean. Nu inventez, a afirmat chiar profesorul american la televizor. A mai spus că regimul comunist nu a fost criminal, ci doar ilegitim! Cu asemenea idei, este clar de pe acum ce "raport ştiinţific" va ieşi.

          Regimul comunist va fi scos basma curată de domnul Vladimir Tismăneanu, pe motiv de ilegitimitate. Regimul comunist va fi astfel salvat precum câinele Boschito, care a omorât un om, a fost trimis în judecată şi a obţinut celebrul NUP datorită faptului că, fiind vagabond, nu are un stăpân care să-l reprezinte în instanţă! Este, care va să zică, nelegitim: exact ca regimul comunist al domnului Tismăneanu!

 

16 mai

 

 

Ioan Neacşu