23 ian. 2005. Silviu Brucan, la ProTV : „Profeţii despre trecut” - Livia Dandara

Aceasta este singurul, dar şi cel mai longeviv, dialog politic care mai rezistă la ProTV.
Perseverent şi punctual, la orele prânzului duminical, politologul ( S.B.) care a trăit şi a văzut multe la viaţa sa, răspunde ca un oracol la întrebările tânărului moderator ( M ) , responsabil cu inventarierea problemelor , dându-ne prilejul să luăm act de o variantă de interpretare care, multă vreme, a constituit „barometrul” timpului politic în mas-media.
La început de an 2005, Silviu Brucan se arată a fi un susţinător „bine intenţionat ” al noului regim ,căruia îi urmăreşte primii paşi cu destulă bunăvoinţă , întorcând foaia ( ca să nu spun spatele ) vechii guvernări. Din mai multe subiecte abordate, patru răspunsuri ni s-au părut demne de semnalat :
Confuzia ( gafa? ) ambasadorului american Crouch ; scepticismul faţă de reforma justiţiei; speranţa în stoparea corupţiei; paşii pozitivi ai diplomaţiei româneşti.

* * *

-M : Ambasadorul american la Bucureşti, într-un articol publicat în „ Financial Times” a adus ca argument pentru miza democratizării Irakului, cazul României. Invocând „răbdarea” pe care au arătat-o statele occidentale faţă de convulsiile politice din România ( răsturnarea şi procesul lui Ceauşescu , mineriadele ş.a. ), de ce nu s-ar manifesta aceeaşi „îngăduinţă”? Se pot compara cele două situaţii? Nu este o jignire adusă României?
-S.B: Ambasadorul american trece foarte uşor peste deosebirile dintre cele două situaţii .
„Modelul” românesc nu poate fi aplicat în Irak! În România nu au existat excesele represive ale lui Sadam Husein ; în România eliberarea s-a făcut printr-o revoluţie; în România lumea nu merge cu bombe la brâu să producă prin terorism, distrugeri şi execuţii ; în România democraţia nu a fost impusă sub ocupaţie militară. mbasadorul a făcut o comparaţie nepotrivită.
-M : Ce părere are despre reforma în justiţie ? Despre Consiliul Suprem al Magistraturii?
Despre posibilităţile noului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, de a o reforma ?
-S.B: Reforma în justiţie este ce mai grea. Nu din lacune legislative, ci din cauza continuităţii unor structuri nomenclaturiste şi a perpetuării unor mentalităţi. Doamna Macovei s-a izbit de o nomenclatură „aleasă” de magistraţi, pe care nu o poate înlocui ( ex., magistratul Picioruş, acelaşi care îl anchetase pe disidentul Gh.Ursu! ) Fostul preşedinte Iliescu a răspândit zeci de oameni în aceste structuri , pentru că el a cunoscut foarte bine nomenclatura comunistă.
De aceea reforma în justiţie va fi foarte dificilă.
-M: La Ministerul de Interne nu vor fi aceleaşi dificultăţi? Cum vor aborda corupţia mare, în această junglă? Cine va avea curajul să intre în aceste hăţişuri?
-SB: Şi la M.I. sunt şefi cu un trecut comunist . Dar schimbările de personal se vor putea face mai uşor.
El este convins că Băsescu şi echipa sa vor reuşi. Sunt încurajaţi şi din afară, ca o condiţie de intrare în Uniunea Europeană. Chiar dacă s-a început cu „plevuşca” , se va merge în sus, spre marii demnitari, spre marea corupţie. Câteva cazuri sunt „coapte”, cu toate şiretlicurile folosite de corupţi ( trecerea averilor pe seama soţiilor, copiilor, părinţilor, socrilor ) Va trebui modificată legea privind declaraţiile de avere pentru demnitari , în sensul de a se putea cerceta cum s-au făcut aceste averi .
-M: Băsescu s-a ţinut de cuvânt şi a mers în Moldova, mai repede decât s-a aşteptat.
A fost la Chişinău, s-a întâlnit cu Voronin; oare această vizită nu va ridica prestigiul lui Voronin , acest comunist, fost comandant de miliţie, cu atâtea reacţii anti-româneşti ?
În stilul lui, Băsescu s-a întălnit şi cu alţi lideri politici; cu acest prilej Iurie Roşca, liderul PPCD, i-a amintit lui Băsescu că Moldova este încă singura < pată roşie> în < oceanul portocaliu >. Băsescu a făcut şi o „baie de mulţime”, stând de vorbă cu manifestanţii dintr-un miting, printre care se aflau şi mulţi transnistreni; ce părere are despre aceasta?
-S.B: Sunt primii paşi fericiţi făcuţi de noua putere. Valoroasă a fost şi vizita premierului Tericeanu la Budapesta, care detensionează atmosfera româno –maghiară. Băsescu a promis că problema Moldovei va deveni prioritară, că România va fi avocatul cel mai insistent al intrării Moldovei în Uniunea Europeană. A fost şi un context favorabil pentru această vizită : Moscova oprise furnizarea de energie electrică pentru Moldova. Ori România va da Modovei energie, necondiţionat şi mai ieftin .
În orice caz, primii paşi au fost foarte buni.


<<< Închidere >>>