O actiune reparatorie pe care romanii o asteapta de 15 ani
Presedintele Traian Basescu - solicitat sa faca gestul reconcilierii


Stimate domnule presedinte,

Stim ca aveti un inceput de mandat foarte aglomerat.
Cu toate acestea, pe agenda prioritatilor dumneavoastra ar trebui sa existe o actiune reparatorie pe care natiunea romana o asteapta de 15 ani, si asupra careia dorim sa va atragem, prin aceasta scrisoare, atentia.
Regimul comunist a organizat un atac intentionat, generalizat si sistematic, intins pe o perioada de aproape o jumatate de secol impotriva unui segment de populatie insemnat al tarii noastre, care se facea "vinovat" de credinta in alte valori decat cele comunist-totalitare.
Acest atac de o severitate extrema impotriva unei populatii civile a produs un numar impresionant de victime. Diferite statistici arata ca au fost arestate apoximativ 3 milioane de persoane, din toate categoriile sociale, dintre care peste 500.000 au ramas in gropile comune ale lagarelor si inchisorilor de exterminare, 200.000 ucisi in timpul colectivizarii fortate, 10.000 cazuti in miscarea de rezistenta din munti, 1.300 sacrificati in decembrie '89.
Pentru punerea in practica a acestui proiect urias de distrugere fizica si morala a celor care aparau democratia, doreau sa-si pastreze identitatea, demnitatea si calificativul de fiinte umane, statul roman a creat si a folosit o politie politica cu caracter criminal si terorist.
Fundatia ICAR si-a dedicat 13 ani de activitate in sprijinul celor care au supravietuit regimului de exterminare din puscariile politice comuniste din Romania, oferindu-le un pachet de servicii integrate de reabilitare medicala, psihologica, juridica si sociala. Atentia noastra a fost indreptata mai ales asupra celor care au fost supusi regimului de tortura, tratamentelor inumane si degradante in timpul detentiei si care au avut de suportat consecinte grave si de lunga durata.
In timp, am constatat ca ofertei noastre complexe de reabilitare/readaptare ii lipsea un element foarte important, care nu tinea insa direct de noi: elementul era cel de recunoastere oficiala a sacrificiului facut, de elogiere a curajului si de scoatere a adevarului la lumina. Fara dreptate, e greu de imaginat ca un proces de recuperare - fie el istoric, moral, medical sau de alt fel - poate fi complet.
Societatea civila a facut de-a lungul celor 15 ani ceea ce i-a stat in putinta pentru a-i sprijini si omagia pe cei care au suferit: s-au scris carti admirabile, s-au realizat filme si documentare cutremuratoare, s-au infiintat muzee si memoriale, s-au creat servicii profesioniste medico-psiho-sociale, dar veriga cea mai importanta in acest complex ramane statul, adevaratul responsabil al tragediei, cel a carui pozitie transanta fata de acest capitol al istoriei recente este azi obligatorie. Se impune si din punct de vedere preventiv ca cea mai buna masura de a impiedica reinstalarea raului.
Organizatia noastra a depus o plangere civila pe 5 martie 2003 cu caracter reparator moral prin care solicita institutiilor statului roman sa admita existenta procesului de exterminare a oponentilor regimului totalitar comunist si sa le ceara scuze public supravietuitorilor si urmasilor celor disparuti.
Acestei actiuni i s-au alaturat ca intervenienti o serie de organizatii civile, dintre care amintim: Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, Alianta Civica, Asociatia 15 Noiembrie din Brasov, grupul jurnalistilor disidenti de la "Romania libera". Pe langa cei implicati direct, exista si o consistenta lista de sustinatori ai acestui demers, dintre care mentionam: Asociatia Romana a Victimelor Represiunii Stalinismului (ARVIS), Fundatia "Gheorghe Ursu", Institutul Roman de Istorie Recenta, Fundatia Culturala "Memoria", Asociatia Victimelor Mineriadelor, asociatii de proprietari cu bunuri abuziv confiscate, sindicate. Exista si liste lungi de persoane fizice care, fie direct, fie indirect, sunt parte a acestei initiative.
Nu am ajuns sa depunem nici o proba la dosar in cei doi ani de cand acest proces a fost inceput, desi detinem o cantitate impresionanta de documente si marturii. Justitia s-a ascuns in spatele unor tertipuri procedurale pentru a minimaliza procesul si apoi a-l respinge. Ne aflam la ora actuala, dupa toate tergiversarile, in faza de apel.
Noi credem ca justitia a iesit de sub dominatia factorului politic si ne vom continua demersul inceput prin care vom demonstra cu probe si marturii incalcarea obligatiilor de stat si de serviciu ale autoritatilor si institutiilor represive reglementate si existente in perioada comunista, cat si a faptului ca in aceeasi perioada in Romania s-au incalcat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Speram, domnule presedinte, ca scuzele pentru abuzurile si faradelegile intamplate, ca si aprecierea sacrificiului celor ce au avut taria sa infrunte un sistem represiv totalitar atat de puternic pot fi adresate intr-un mod elegant si intr-o ambianta diferita de cea a unei sali de tribunal. Este de dorit ca toate acestea sa vina ca un elogiu, nu ca o sentinta in urma unui demers juridic.

Prin urmare, domnule presedinte, va cerem ca, in calitatea pe care o aveti, aceea de primul om in stat, sa faceti gestul mult asteptat de incepere a reconcilierii in tara noastra aducand la cunostinta opiniei publice ca statul roman:

1. isi asuma responsabilitatea rolului avut in procesul de represiune politica din timpul dictaturii comuniste,

2. recunoaste meritele celor care au luptat impotriva regimului totalitar comunist,

3. isi cere scuze public supravietuitorilor, ca si familiilor celor disparuti pentru nedreptatile la care au fost supusi de catre regimul comunist.

Cu respect, dr. Camelia Doru
Fondator al Fundatiei ICAR
09.02.2005

Raspuns prompt          Vineri 25 Februarie 2005                     

Dupa primirea scrisorii deschise, presedintele Traian Basescu le-a comunicat initiatorilor Procesului Comunismului ca sunt asteptati la Cotroceni pe data de 1 martie. La intrevedere vor participa presedintele AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu, si presedinta Fundatiei ICAR, Camelia Doru.

Lista sustinatorilor creste


La intalnirea care a avut loc acum doua zile la GDS s-a hotarat sustinerea cererii adresate de Fundatia ICAR presedintelui Romaniei. Printre sustinatori se numara: dr. Ion Vianu, Radu Filipescu, Ioana Raluca Voicu Arnautoiu, Mariana Sipos, Eugenia Crangariu, Dinu Zamfirescu, Mihai Sora, Florin Gabrea, Christian Mititelu, dr. Nicolae Constantinescu, Adrian Niculescu.

Anunt Vineri 25 Februarie 2005                     

Persoanele interesate sa se alature ori sa sprijine in vreun fel acest important proiect legat de Procesul Comunismului pot intra in contact cu reprezentantii initiatorilor folosind adresa de mail:     icar@dnt.ro