Urmarirea penala a peste 30 de tortionari, pentru crime impotriva umanitatii

Cu putin inainte de implinirea a 15 ani de la evenimentele din decembrie '89, Sectia Parchetelor Militare a inceput urmarirea penala a peste 30 de tortionari, pentru crime impotriva umanitatii. Toti sunt inalti ofiteri din Armata, Interne, fosta Securitate, PCR si garzi patriotice, dar numele nu au fost date inca publicitatii.

Sectia Parchetelor Militare a inceput saptamana trecuta urmarirea penala a peste 30 de tortionari ai Revolutiei, in majoritate generali si ofiteri ai MApN, ai Internelor si fostului Departament al Securitatii Statului, garzi patriotice si foste varfuri ale PCR, vinovati pentru uciderea si ranirea grava a circa 2000 de persoane.

La insistentele liderilor Asociatiei "21 decembrie 1989" din Bucuresti, care au acuzat Parchetul ca a "dormit" 15 ani pe dosarele crimelor de la Revolutie, pentru ca faptele tortionarilor sa se prescrie, la data de 7 decembrie 2004, prin rezolutia procurorului militar general maior, Dan Voinea, din dosarul 97/P/1990, s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva grupului descris mai sus, pentru ca prin acest act procedural termenul de prescriptie pentru cazurile de omor sa fie intrerupt si sa se prelungeasca astfel cu inca jumatate, respectiv pana la 22 de ani si sase luni.

Ce este insa exceptional in acest act de justitie este incadrarea juridica pe care procurorul militar Dan Voinea a dat-o faptelor constatate. Inceperea urmaririi penale nu a fost declansata doar pentru infractiunile de omor calificat si omor deosebit de grav (prescriptibile in 15 ani), ci si pentru o serie de infractiuni contra pacii si omenirii (imprescriptibile), respectiv pentru propaganda pentru razboi, genocid, tratamente neomenoase si distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri. Este pentru prima data cand in Romania cineva este inculpat pentru genocid, infractiune pentru care pedeapsa merge pana la inchisoare pe viata.

Deocamdata insa nu se cunosc numele invinuitilor (atat procurorii, cat si revolutionarii care au facut plangerile penale invoca secretul anchetei), insa printr-o intelegere comuna, transparenta, rezolutia prin care s-a inceput urmarirea penala a fost copiata in mai multe exemplare, care se afla atat la Parchet, cat si la asociatie si a fost mentionata si in registrul special al Sectiei Parchetului Militar, pentru a se elimina riscul disparitiei acestor probe. Atat procurorii, cat si revolutionarii se tem ca daca numele potentialilor tortionari ar fi deconspirate in aceasta faza, multi ar fi pusi in garda si ar fugi din tara, ori ar declansa presiuni infernale pentru compromiterea anchetei.

Basescu are lista tortionarilor
In pofida insistentelor jurnalistilor prezenti, liderii Asociatiei "21 Decembrie" 1989, in frunte cu Teodor Maries, nu au vrut sub nici o forma de deconspire numele ofiterilor anchetati, insa au precizat ieri la o conferinta de presa pe care au organizat-o la sediul asociatiei ca au inmanat personal un exemplar al rezolutiei si noului presedinte al Romaniei, Traian Basescu si ca acesta cunoaste in prezent aceste nume. Maries a precizat: "Printre cei peste 30 de cercetati sunt generali stiti dvs. de unde, cadre ale PCR, ofiteri de garzi patriotice, de securitate, unii care azi au firme, sunt importanti oameni de afaceri s-au si-au plasat rudele in inalte functii".

Teodor Maries l-a declarat pe fostul presedinte Ion Iliescu responsabil de crimele din decembrie 1989, aratand ca acesta a stiut si chiar: "A dat dispozitii pentru impartirea de armament inepand cu 22 decembrie orele 14.00, a facut-o chiar in televiziune. Iliescu, care se cramponeaza sa ramana la Putere, Brucan, Roman, Chitac, Magureanu si altii nu au facut altceva decat sa incite, sa omoare, sa arunce vina in ograda altor institutii si au pacalit o tara intreaga ca ei sunt emanatii Revolutiei".

Cu toate ca s-a inceput urmarirea penala, revolutionarii din Asociatia "21 Decembrie" 1989 nu sunt deloc convinsi de buna-credinta a procurorilor militari, mai ales de cea a sefului Sectiei Parchetelor Militare, generalul Samoila Joarza (botezat de presa "generalul NUP" pentru nenumaratele ingropari de dosare penale prin care s-a "remarcat"). Revolutionarii lui Maries au avut recent o intalnire cu Samoila Joarza, la sediul Parchetului General, in cadrul careia i-au reprosat acestuia, in termeni foarte duri, comportamentul procurorilor militari, care vreme de 15 ani au lasat dosarele Revolutiei sa se prafuiasca. Maries a relatat ziaristilor ca explicatiile lui Joarza au fost: "Nu s-a lucrat pentru ca nu aveam o sesizare". Pretextul nu a convins pe nimeni, revolutionarii afirmand ca in realitate ordinele politice i-au impiedicat pe procurori sa finalizeze aceste dosare si ca Joarza s-a aratat amabil doar pentru ca are de gand sa plece linistit in avocatura.


16 Decembrie 2004

<<< Închidere >>>