Scrisoarea adresata de Ticu Dumitrescu lui Traian Basescu
prin care-i solicita sa condamne holocaustul comunist

Domnule Presedinte,

In numele membrilor Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), va transmit acum, cand ati preluat Presedintia Romaniei, felicitarile cuvenite.
Noi speram sa traduceti in fapte declaratia Dvs. de a fi presedintele tuturor romanilor, ceea ce ne determina sa va adresam rugamintea de a nu uita ca o parte a populatiei acestei tari este formata din sutele de mii de victime ale tiraniei rosii si din zecile de mii de supravietuitori ai temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste.
Toti acestia impreuna cu familiile lor au luptat pentru acea schimbare, capabila sa aduca in Romania progresul democratic de care este atata nevoie.
Din aceste cauze, pentru Ion Iliescu si oamenii sai, ca si pentru multi altii, noi am devenit nedoriti si incomozi, facandu-se totul spre a fi marginalizati si aruncati in uitare. Astfel, spre exemplu, in timp ce in documentele din ultimii ani apar inscrise distinct categoriile: "veterani", "revolutionari" etc., fostii detinuti politici sunt exilati in categoria "si altii".
In acest context noi consideram ca nu este nici drept si nici moral sa nu se rosteasca un cuvant despre holocaustul comunist.
De aceea noi va cerem, Domnule Presedinte, sa reparati aceasta nedreptate, condamnand comunismul in numele Romaniei si denuntand holocaustul comunist, cel putin in aceiasi termeni in care a fost denuntat holocaustul nazist.
De asemenea, noi consideram ca este de neconceput sa nu avem nici astazi, la 15 ani de la revolutie, dreptul la intregul adevar despre fostul aparat de opresiune comunist (securitate, militie, justitie militara). Acest lucru nu va fi posibil atata vreme cat arhivele acestor odioase institutii - si nu in ultimul rand bancile de date respective - sunt detinute si astazi de catre SRI, SIE, Ministerul Apararii etc., desi exista CNSAS.
Daca a sosit cu adevarat vremea schimbarii, atunci fostii detinuti politici care au fost ignorati in mod deliberat, desi trebuie sa reprezinte una din vocile cele mai credibile si autentice din societatea romaneasca post-comunista, asteapta de la dumneavoastra recunoasterea pe care o merita.

Presedinte,
Constantin Ticu Dumitrescu
20 Decembrie 2004


<<< Închidere >>>