Timişoara: listele ruşinii - Mălin Bot, Cotidianul, 21 decembrie 2004

Extras din procesul-verbal încheiat în 8 ianuarie 1990 la Unitatea Militară 01024, apărut într-o carte a jurnalistului Iosif Costinaş, publicată post-mortem: „Comisia a procedat la verificarea armamentului de la organele de Securitate, Poliţie şi persoane civile. În urma verificărilor, s-a constatat următoarea situaţie a armamentului cu urme de funingine”.
Urmează 99 de nume de angajaţi al Miliţiei, Securităţii şi „alte cadre ale Ministerului de Interne“ cu ale căror arme s-a tras în timpul evenimentelor din Timişoara, dintr-un total de 1.420, cîte au fost verificate. O parte dintre cei de pe listă au fost condamnaţi şi au executat pedepse. Alţii au fost graţiaţi. Alte nume şochează, pentru că sînt ale unor persoane foarte importante.

Nume cu funcţii

„Eu eram locotenent la Miliţia Economică. Păzeam o staţie de gaz, cu grăniceri în subordine. În 21 decembrie, ne-am retras în Unitatea militară din Calea Lipovei. În 22, am plecat de-acolo după ce am predat arma. I-am cerut comandantului unităţii să îmi dea un document în care să se arate că nu lipsea nici un glonţ. Îl păstrez şi acum cu sfinţenie. Nu ştiu cine a tras cu arma mea. Eu nu am mai văzut-o de atunci“, declară chestorul Dorel Andraş, şeful Poliţiei Timiş. Alt pistol, aparţinînd fostului căpitan de Miliţie Vasile Staicu, a avut urme de tragere. „Nu ştiu nimic. Nu comentez nimic. Nu cunosc. Am fost cercetat de Parchetul Militar şi altceva nu am de spus. La revedere“, a declarat Staicu pe un ton agitat. Actualul şef al Serviciului secret al Poliţiei face şi el parte din categoria celor cu „stare“. Familia sa deţine un hotel, mai multe case şi apartamente şi chiar o casă de schimb valutar în centrul Timişoarei.

Nume cu averi

Lista conţine şi numele unor oameni de afaceri care s-au îmbogăţit după Revoluţie. Pistolul-mitralieră cu seria BH-4306, găsit cu urme de funingine, îi aparţinea lui Dorin Epure, lt-maj. în Miliţie, acum proprietar al celei mai mari discoteci din oraş, al cîtorva cluburi şi al unui restaurant. Pe listă nu apare lt-col. Ioan Corpodean, recent graţiat de Ion Iliescu. Nici lt-col. de Securitate Gheorghe Atudoroaie, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri timişoreni, nu e pe listă. Proprietar al unui mare complex comercial şi reprezentant al Iulius Mall România la Timişoara, Atudoroaie nu duce lipsă de nimic. În 17 decembrie 1989, în calitate de locţiitor I al şefului Securităţii, a transmis ordinul de înarmare a cadrelor Securităţii. Alt ofiţer superior de Securitate care nu apare pe lista Armatei, dar a fost în lotul Timişoara, este mr. Radu Tinu, fost locţiitor al şefului Securităţii Timiş. Acum este directorul filialei Timiş a Asirom. Tinu susţine că nici un ofiţer de Securitate nu a tras, iar miliţienii au tras doar pentru a-i îndepărta pe cei care vandalizau magazine. „Armata este principalul vinovat“, spune acesta.

Nu se ştie nimic

Procurorul militar Romeo Bălan, şeful Parchetului Militar Timişoara, care a instrumentat dosarele Revoluţiei, spune că nu s-a putut stabili cine şi cum a tras cu armele securiştilor şi miliţienilor. „Unii sînt condamnaţi în lotul Timişoara. Pentru restul nu s-a găsit nici o dovadă că au tras ei sau în cine au tras. Le-am luat declaraţii. Mai mult nu aveam ce să facem“, declară Bălan.
21 Decembrie 2004


<<< Închidere >>>