La 15 ani de la Revolutie, Timisoara, abandonata de politicienii de la Bucuresti - Dragos BOTA, Adevarul, 16 Decembrie 2004

La 15 ani de cand au iesit primii in strada pentru a striga "Libertate", timisorenii raman, din nou, singuri ca sa-si planga mortii. Conform programului oficial existent pana acum, nici un inalt oficial de la Bucuresti nu va veni in perioada 16-20 decembrie la Timisoara pentru a-i comemora pe cei care, daca nu s-ar fi sacrificat, nici unul din cei aflati in fruntea tarii nu ar fi ajuns pe pozitiile actuale. Mai degraba, strainii par interesati de Timisoara.
Prefectul de Timis, Ion Raducanu, a sustinut, ieri, ca nu a fost anuntat "ca va veni cineva de la Bucuresti, din conducerea statului".
Ambasadorii Germaniei si Frantei la Bucuresti, Willfried Gruber si Philippe Etienne, vor participa la manifestarile din 17 decembrie, ziua de doliu a Timisoarei.
Pe langa obisnuitele de-acum dezbateri pe tema Revolutiei si depuneri de coroane, in Piata Operei din Timisoara, locul de unde municipiul de pe Bega a fost declarat primul oras liber, pe un ecran urias vor fi proiectate filme documentare legate de acele zile de neuitat. In mod simbolic, in 16, 17 si 18 decembrie vor fi impartite cate 300 de paini rupte, asa cum se intampla in acel irepetabil Decembrie '89, cand solidaritatea banatenilor a reusit sa invinga regimul comunist. De asemenea, in Piata Operei vor fi aprinse, in toata aceasta perioada, lumanari.
La manifestarile din acest an va participa si episcopul Laszlo Tokes, care are un program extrem de incarcat. Ieri seara, in fata Bisericii Reformate din Timisoara era programata o demonstratie cu lumanari, in amintirea primelor ore ale revoltei.
Cea mai buna caracterizare a modului in care se vor petrece lucrurile, in acest an, la Timisoara este preambulul de pe site-ul Primariei Timisoara, care sustine ca "vrea sa readuca in memoria timisorenilor momentele Revolutiei, dar, si sa recreeze un sentiment, o atitudine extrem de prezenta in zilele acelea, dar, care, din pacate, s-a pierdut in prezent - coeziunea sociala, solidaritatea umana".
26 Decembrie 2004


<<< Închidere >>>