Dupa 15 ani de la castigarea libertatii. Revolutionarii timisoreni s-au certat pe drepturi - Dragos BOTA, Adevarul, 17 Decembrie 2004

Cautarea adevarului despre cei care au tras in decembrie '89 si circ grotesc pentru drepturi - asa s-ar putea caracteriza prima zi a manifestarilor de comemorare a revolutiei de la Timisoara. In fata unei sali pline de revolutionari, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, s-a aratat dezamagit. "Nu s-au facut multe din ceea ce credeam, chiar daca s-au intamplat destule lucruri bune in tara romaneasca in ultimii 15 ani. Nici pana acum nu s-a stabilit cu exactitate cine sunt cei care au ordonat sa se traga impotriva demonstrantilor. Am constatat cu regret ca, prin tara, cand aduci aminte de jertfa Timisoarei, exista un sentiment de respingere de genul "iar Timisoara! Vrem altceva". Nu trebuie sa politizam un eveniment istoric, dar, fata de asteptari, implinirile sunt prea putine", a spus primarul.

Presedintele asociatiei de revolutionari ALTAR, Costel Bursuc, a acuzat, la randu-i, faptul ca "multi dintre criminalii de atunci ocupa functii de conducere acum. Ultimul exemplu este gen. Badalan, care a participat la reprimarea revolutiei din Arad si Timisoara".

La nici cinci minute dupa ce s-a facut apel la unitate in randul revolutionarilor, in sala a inceput circul. O femeie s-a ridicat in picioare si a inceput sa strige catre primarul Ciuhandu: "De 15 ani, sunteti cu astia tari! Bursuc vorbeste despre drepturi si are 7 masini la scara! Asta in timp ce Cuteanu ne-a tinut ca pe caini in frig cand ne-am dus la Bucuresti cu probleme si acum vine Bursuc sa-l laude. Cand se face odata dreptate?".

Extrem de iritat, primarul Timisoarei si-a pierdut calmul proverbial si s-a otarat la femeie: "Sa va rezolvati problemele in alta parte! Astazi, aici este un moment festiv. Pe dumneavoastra personal v-am primit de mai multe ori in audienta". Dupa ce primarul a plecat in viteza din sala de consiliu, revolutionarii au inceput sa se certe, ba pe cum sa se imparta terenul primit de la Guvern, ba pe dreptul fiecaruia de a-si spune parerea. Cateva ore mai tarziu, la conferinta de presa, revolutionarul Cornel Bursuc le-a spus jurnalistilor, in timp ce-si scutura mana "incatusata" de o bratara de aur lata de doua degete, cu ghiulul aferent: "Ce nu am reusit sa obtinem in tara este nivelul de trai. Important este ca, astazi, avem posibilitatea, prin puterea noastra, sa fim niste oameni realizati din punct de vedere material".
26 Decembrie 2004


<<< Închidere >>>