Ion Iliescu a sfidat memoria victimelor Revolutiei de la Timisoara , Laura M. Fortiu, Romania Libera, 18 Decembrie 2004

"In timp ce timisorenii isi plang mortii si ranitii din Revolutie, cel care a confiscat Revolutia, catarandu-se la putere pe trupurile tinerilor secerati de gloante, arata Romaniei si lumii, printr-un singur gest sfidator si nerusinat, ce valoare a avut pentru el sacrificiul Timisoarei. Nici una! Pe lista persoanelor gratiate pe ultima suta de metri de catre fostul presedinte Iliescu, alaturi de Miron Cozma, figura numele lui Ioan Corpodeanu, fostul adjunct al Militiei Timis din perioada Revolutiei.

Inclus din 1990 in "Lotul Timisoara", Corpodeanu a fost judecat vreme de ani de zile pentru implicarea sa in are-starea si cercetarea revolutionarilor din zilele de 16 si 17 decembrie 1989, ca si pentru reprimarea manifestatiilor care au dus la caderea comunismului. In plus, potrivit marturiilor depuse in instanta, Corpodeanu a facut parte din grupul celor care au incercat sa stearga urmele masacrului prin sustragerea mortilor prin impuscare din morga Spitalului Judetean Timisoara si transportarea lor la Bucuresti pentru a fi arsi. Initial, a fost judecat pentru participare la genocid. Ulterior, incadrarea juridica a faptelor comise a fost schimbata in omor deosebit de grav. A fost condamnat in anul 1991 la 18 ani de inchisoare de sectia militara a Curtii Supreme de Justitie. Dupa schimbarea incadrarii juridice a faptei, condamnarea sa definitiva a fost pronuntata abia in 1997 prin decizia aceleiasi instante. Gratierea sa de acum este doar ultima. Prima a fost pronuntata de FSN - si semnata de acelasi presedinte Iliescu - la 4 ianuarie 1990 si a amnistiat infractiunea de purtare abuziva, scutindu-i de sanctiune pe toti militienii si securistii care, in zilele Revolutiei, au cercetat, prin metode specifice, "huliganii" de la Timisoara. Spre deosebire de alti beneficiari ai clementei prezidentiale, Corpodeanu nu se afla, la momentul gratierii, dupa gratii. Dupa ispasirea a doua treimi din pedeapsa, el a fost eliberat conditionat, in luna septembrie a acestui an, caz in care gratierea se aplica doar restului de pedeapsa. Cu alte cuvinte, Iliescu a dorit sa fie sigur ca orice eventuala reluare a proceselor Revolutiei nu il va aduce din nou dupa gratii pe Corpodeanu.

Vreme de 14 ani, cat a putut sa profite de pe urma simpatiei revolutionarilor, Iliescu a fost prezent de fiecare data la Timisoara sa depuna coroane de flori. Anul acesta, cand nu mai are nevoie de ei, revolutionarii timisoreni au primit cadou de la Iliescu gratierea singurului dintre condamnatii din "lotul Timisoara". In aceste conditii, indignarea de acum a revolutionarilor timisoreni este explicabila, dar vine mult prea tarziu pentru a mai produce vreun efect.
27 Decembrie 2004


<<< Închidere >>>