Semnale - Joi, 6 ianuarie 2005

Din dosarul jafului derulat in Tranzitia Criminala - un articol remarcabil intr-un ziar tot mai interesant  

Cotidianul, 6 ianuarie

Petrolul, dolarii şi politicienii: coaliţia la rafinare

"[..]  Regimul Ceauşescu a lăsat România cu o capacitate de rafinare a ţiţeiului de 3 ori mai mare decît necesarul. Şi cu 10 rafinării - 5 mari, 5 mici. Sub umbrela statului, profiturile s-au împărţit între cine trebuia. Cînd a venit scadenţa privatizării, activele s-au distribuit cui a reuşit să le obţină. Nici unul dintre beneficiari nu este străin de politică.[..] Patriciu a intrat în politică cu banii strînşi din leafa de arhitect. A ieşit cu două rafinării. [..] Pînă în 1999, a acumulat suficient cît să cumpere Rompetrol. Apoi, Rafinăria Vega. Apoi, Petromidia. Una peste alta, 10 ani de politică şi afaceri i-au adus lui Patriciu o avere de peste 150 de milioane de dolari (estimată de revista „Capital”).[..] Pesedistul Iacobov, apropiat al grupării Hrebenciuc, a cumpărat în 1999 o rafinărie mică - Dărmăneşti. Era în opoziţie. În 2001, a cumpărat o rafinărie mare - RAFO. Ajunsese la putere.[..] În 1999, la prima tentativă de privatizare a Petrom, Dan Voiculescu a depus o ofertă împreună cu Gelu Tofan şi Sorin Ovidiu Vîntu. Respinsă. În 2000, a ajuns la guvernare. Nu a continuat asocierea cu Vîntu. L-a preferat pe Dinu Patriciu, iar acum se ocupă de un sfert din distribuţia Rompetrol.[..] Tender, apropiat al fostului preşedinte Iliescu, a încercat să intre pe piaţa petrolului la nivelul cel mai înalt: Petrom. S-a înscris la privatizare împreună cu compania americană Halliburton, unde fusese director actualul vicepreşedinte american, Dick Cheney[..]Sindicalistul Luca a intrat în afaceri cu banii angajaţilor Petrom. Consultanţa financiară şi strategică poartă marca Sorin Ovidiu Vîntu [..] Cum a scăpat statul român de rafinării[..]"

Morala : securistii care trec la CIA sint POZITIVI! Acum, au trecut toti...  Aviz celor care se asteapta ca americanii sa faca Procesul Comunismului ...

SIE i-a redat gradul de general lui Pacepa

" Fostul sef al spionajului romanesc, generalul (r) Ion Mihai Pacepa a fost repus in drepturi de seful SIE, Gheorghe Fulga (foto). [..] Autoritatile mai trebuie sa stabileasca valoarea pensiei acestuia, precum si sa-i restituie averea[..]"

Tot pozitivii sint si cei care sustin schimbarea .....

Basescu fata cu serviciile  - Radu Tudor

" Relatia Magureanu-Basescu nu e un secret. Cei doi s-au apropiat foarte mult in ultimii patru ani. Partidul National Roman, partidul de buzunar al fostului director SRI, a fuzionat acum trei ani cu PD. Sosirea lui Magureanu in tabara Partidului Democrat a dat nastere unor speculatii, unele fanteziste, altele bazate pe informatii reale.
Anumite persoane pun relatia dintre cei doi pe seama trecutului fostului comandant de nava. A relatiei interactive, recunoscuta public, dintre actualul presedinte si Securitate. Se spune ca stiind atat de multe, Magureanu a gasit cea mai buna cale de a-l apropia pe Basescu. Mai ales de cand acesta a devenit un om politic in plina ascensiune. Chiar daca o face din interes personal sau dintr-unul politic, Magureanu a reusit o performanta: sa fie sfetnicul de taina al actualului presedinte. Asta dupa ce, in perioada 1990-1997, a fost eminenta cenusie a regimului Iliescu. Partea intai.

Osul regal, e recunoscut de toata lumea  .....

Azi, 6 ianuarie

Tãriceanu va pãstra statutul acordat de fosta guvernare lui Radu Duda

"Principele Radu de Hohenzollern-Veringen îsi va pãstra statutul de reprezentant special al Guvernului pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabilã, a declarat, ieri, premierul Cãlin Popescu Tãriceanu."[..]"

Nu ne trebuie ministri neutri fata de mafie ....

Adevarul, 6 ianuarie

"Societatea civila" incaleca Justitia? - Gabriela Stefan

" [..] Daca exista indiciile savarsirii unor infractiuni, se incepe urmarirea penala, iar cei acuzati sunt chemati sa rastoarne probele care ii incrimineaza. Cunoscut ca un fervent aparator al libertatii de exprimare, ministrul Justitiei a mai declarat ca infractiunea de calomnie, ca si delict de presa, va fi scoasa din Codul Penal. [..] Calomnia este o infractiune prevazuta si pedepsita - mai bland, e drept - in toate tarile civilizate, tocmai pentru ca atenteaza la incalcarea altor drepturi fundamentale: dreptul la imagine si dreptul la o viata intima, familiala si privata. De asemenea, eliminarea restrictiilor referitoare la fotografierea sau filmarea unor proprietati private ar putea conduce la o serie de abuzuri, [..] comentariile din cadrul conferintei [..] nu au fost pe masura asteptarilor din partea unui ministru declarat independent. "

File din dosarul privatizarii ...

Adevarul, 6 ianuarie

Dupa ce a jefuit ARO Campulung, "Investitorul strategic" Perez scapa basma curata - Cristina Trefas

" In timp ce a incasat din vanzarea Fabricii de Matrite 2,7 milioane dolari, el ar trebui sa plateasca statului penalitati de doar 250.000 dolari * ARO va intra din nou in proprietatea statului[..]"

Ar fi minunat daca ziaristii ar gasi calea independentei... dar de bani te aperi mai greu decit de teroare

Cotidianul, 6 ianuarie

Clonă pentru Evenimentul - Cristina Hurdubaia

Cei 30 de ziariŞti şi-au manifestat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a înfiinţa ziarul cititorilor, pentru a nu mai avea nici un fel de influenţă politică. Fiecare cititor sau firmă, de preferat una multinaţională, va putea cumpăra maximum 10% din acţiuni, pentru a nu se mai ajunge în situaţia de a deţine controlul ziarului.

Oamnii de afaceri se vor ocupa de tara .....

Gardianul, 6 ianuarie

Videanu, acuzat de afaceri negre cu marmura alba - Olimpia Diaconiuc

"[..] Unul dintre cei mai bogati politicieni romani este chiar viceprim-ministrul Adriean Videanu. [..] In politica a intrat in 1990 si, in acelasi an, a pornit, impreuna cu sotia sa, o afacere, care, mai tarziu, avea sa devina cea mai profitabila in domeniul constructiilor, firma sa, "Titan Mar" fiind cea mai importanta din tara in domeniul marmurei[..]  a fost, in decursul anilor, subiectul unor dezvaluiri de presa incendiare. [..]"

Stapinul nu e niciodata vinovat ....

Gardianul, 6 ianuarie

Justitie romaneasca in genunchi: Puscasul marin poate scapa fara nici o zi de inchisoare

"[..]Toate probele facute in SUA si Romania sunt concepute de asa natura, incat - chiar daca puscasul marin Robert Christopher van Goethem va fi trimis in fata unei instante bucurestene - americanul sa riste cel mult o pedeapsa cu suspendare.[..]"

Dupa ce au fost pusi sa voteze orbeste,  cei mici incep plata integrarii celor mari... Acum, dupa alegeri,  li se explica....

Realitatea Romaneasca, 6 ianuarie

Caldura la bloc, mai scumpa si mai putina! - Maria Berindei

" Mult-dorita intrare in Uniunea Europeana obliga Romania la mari sacrificii. Factura la intretinere afisata in aceste zile la avizierele blocurilor arata o crestere a costurilor cu 30 la suta fata de anul trecut pentru aceeasi perioada si cu 15 la suta fata de factura pe luna precedenta. [..] Aceasta modificare vine in conditiile in care, la solicitarea institutiilor financiare internationale, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 48/2004 prin care se obliga sa reduca treptat interventia statului in pretul de referinta al caldurii. Cerintele internationale sunt ca pana in 2007 sa nu mai existe nici un fel de subventionare.[..]"

Nimeni nu pare grabit sa explice conditiile acestor imprumuturi (clauzele etc.) Nici sa informeze romanii despre scandalurile legate de implicarea devastatoare a Bancii Mondiale in alte economii. Nici sa judece daca e fast un imprumut pe care  il va gestiona Mafia de azi.  In timp ce plata..., o vor face altii. Sa tot faci politica, daca poti lua bani in contul  unor copii nenascuti.

Realitatea Romaneasca, 6 ianuarie

Banca Mondiala ne va finanta cu doua miliarde de dolari - Simona Zburlea

"Banca Mondiala ar putea acorda Romaniei finantari de peste doua miliarde de dolari in perioada 2005-2008, in cazul in care programele derulate vor inregistra rezultate bune, a declarat directorul Bancii pentru Europa Centrala si de Sud, Anand Seth. [..]"

FMI – Noul «rege» al Romaniei? Nimic mai normal ca acest "rege" sa dea indicatii pretioase supusilor prea-plecati - Stefan Bocioaca, 6 ianuarie 2005

Guvernul Romaniei – Comunicat de presa , 4 ianuarie

FMI sustine curatarea economiei de marii datornici

E delicioasa referirea la valoarea prea ridicata a leului si " costurile ridicate suportate cu forta de munca". Se pare ca nu facem fata la concurenta vinzarii de sclavi ....

Realitatea Romaneasca, 6 ianuarie

In 2005, exporturile romanesti s-ar putea reduce drastic - Simona Zburlea

"[..] Volumul exporturilor romanesti s-ar putea reduce semnificativ in acest an, multi exportatori fiind, in prezent, aproape de faliment [..] aceasta situatie impune luarea unor decizii concrete pentru crearea unui mediu favorabil de afaceri. "Nu pot fi optimist in ceea ce priveste evolutia exporturilor, deoarece dobanda pe piata creditului, fluctuatia in salturi a monedei nationale fata de euro si dolar, costurile ridicate suportate cu forta de munca, precum si neacordarea fondurilor speciale pentru sustinerea exporturilor sunt factori care ingreuneaza activitatea societatilor pe piata externa", precizeaza Ionescu.[..]"

Televiziunea e reduta care blocheaza drumul spre libertate. Cind vom incepe eliberarea ei? 

Ziua , 6 ianuarie

Televiziunea Romana recunoaste oficial presiunea politica a regimului Iliescu - Ana Dinescu

"[..] Membrii Comisiei au constatat, la sesizarea celor sase jurnalisti, ca: s-au semnalat cazuri cand materiale cu valoare de stire, care ar fi influentat optiunile publicului spectator, nu au fost difuzate; numeroase stiri au fost trunchiate sau prezentate intr-un context diferit fata de cel real; au fost comandate anumite materiale cu vizibile conotatii politice care ar fi putut sa influenteze optiunea alegatorilor in favoarea partidului de guvernamant[..]"

Romania, O noua China a Europei la orizont? - Stefan Bocioaca, 6 ianuarie 2005
Se pare ca am aflat de ce Romania este atit de asteptata (de unii) in Europa

Jurnalul National , 6 ianuarie
Studiu - Romania se vinde ieftin

"[..] Romania, India si Tunisia sunt cele mai ieftine tari pentru firmele italiene, conform studiului "Business Atlas 2004". Au fost luati in considerare factori de productie si costuri din 24 de tari de pe cinci continente[..]"

FMI - sau vocabularul soft-politicos - Stefan Bocioaca, 6 ianuarie 2005

Va fi din ce in ce mai bine, totul e sub control.

Citind un comunicat emis de FMI, aflam ca politica salariala in companiile de stat, trebuie..."controlata", apoi: o "politica prudenta", trebuie aplicata in ceea ce priveste salariul minim. Marile intreprinderi producatoare de pierderi vor fi..."redimensionate". In acest timp salariatii se vor "redimensiona" si ei cu parinteasca grija: ei vor fi "reorientati", "sprijiniti" in gasirea de noi si sanatoase locuri de munca!

Dupa aceste vesti oarecum in bemol, apare...exact ca in Anotimpurile lui Vivaldi, soarele sperantei:

"Un progres remarcabil s-a inregistrat in domeniul privatizarii, eforturile viitoare concentrandu-se in sectorul energetic." De notat sintagma exploziv-optimista :"progres remarcabil "

In acest peisaj exotic la orizont intra in scena...incurajarile:

"Deosebit de incurajator este angajamentul puternic al autoritatilor de a privatiza Petrom, cea mai mare companie din tara.


FONDUL MONETAR INTERNATIONAL REPREZENTANTA REZIDENTA IN ROMANIA
Comunicat de presa emis de Departamentul pentru Relatii Externe al FMI, Washington, DC in data de 7 iulie 2004

"[..] Astazi, Board-ul FMI a aprobat un acord stand-by cu o durata de 24 luni in valoare de 250 milioane DST (aproximativ 367 milioane USD) pentru Romania. Autoritatile romane nu intentioneaza sa efectueze trageri avand in vedere ca acestea trateaza acordul ca fiind de supraveghere preventiva (“precautionary”).[..]"


<<< Închidere >>>