Semnale - Sâmbătă, 8 ianuarie 2005

Un dosar care trebuia clarificat, nu inchis
Gardianul, 8 inauarie
Silvian Ionescu, banuit a fi cel care l-a racolat pe Basescu in securitate - Lidia Popeanga, Al. Racoviceanu

Desi s-a schimbat totul, nu se va schimba nimic...
Romania Libera, 8 ianuarie
In Delta, locul baronilor PSD este luat de baronii liberali - Niculai Amihulesei
" [..] alti baroni ai Deltei incep sa le ia locul. Unul dintre ei este senatorul PNL de Tulcea, Daniel Ilusca [..] un apropiat al baronilor locali Verbina si Belacurencu, cu ajutorul carora, in ultimii patru ani, firmele parlamentarului PNL au fost alimentate cu sume imense de bani din bugetele locale tulcene. [..]Exista chiar perspective si mai bune pentru firmele lui Ilusca intrucat respectivul senator si-a impus deja un bun prieten pe functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Tulcea. Este vorba de vicepresedintele care coordoneaza activitatile de investitii si comisiile de licitatii pentru atribuirea fondurilor bugetare. [..]"

In cunoscutul "limbaj diplomatic" (un eufemism supect pentru- minciuna) noul ministru de externe confirma inregimentarea Romaniei in axa Washington-Londra, resuscitare democratoida a vechii axe Roma-Tokio- Berlin
Adevarul, 8 ianuarie
Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, o spune pe sleau - Andrea Bratosin
" [..] Traian Basescu a anuntat ca prioritate principala de politica externa includerea Bucurestiului pe axa Washington-Londra. [..] o Europa care este conectata la Marea Britanie si care joaca prin intermediul Marii Britanii in raportul transatlantic [..]Presedintele pretuieste foarte mult parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite si s-a simtit dator sa puna aceasta tusa clara asupra raporturilor externe ale Romaniei[..]"

Continua lupta Adevarului cu adevarul, cu deplorabil succes...
Adevarul, 8 ianuarie
Ministerul Justitiei a scos de pe site formularul "de petitie" pentru turnarea magistratilor- Gabriela Stefan
" In finalul comunicatului de presa, AMR mai arata ca "formularul de petitie publicat pe site-ul ministerului este un tsunami in justitie, iar efectele pot fi, metaforic vorbind, la fel de devastatoare, cel putin prin mesaj". La inchiderea editiei, am primit un comunicat de presa semnat de purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Cristina Luca-Lita, in care se precizeaza urmatoarele: "Pentru a se evita orice suspiciune privind imixtiunea ministrului Justitiei in activitatea magistratilor, s-a luat decizia eliminarii de pe pagina web a acestui formular[..]"

Mare lucru ca mai putem vinde un pic de trecut ....
Adevarul, 8 ianuarie
Autoritatile romane se grabesc sa scoata din tara doua locomotive cu aburi vanate de un muzeu german - Gheorghita Aurelian Ion
"[..]Una dintre locomotive, aflam de la Nicolae Diaconescu, este de productie germana si dateaza din 1922, iar cealalta este construita la Uzinele Malaxa in 1931, dupa patentul german, ambele facand parte din seria "50.000". In opinia acestuia, cel putin prima este de o valoare indiscutabila, "fiind unica de acest fel in Romania".[..]"

Va mai trece timp pina vor intelege "analistii" cum functioneaza monopolurile moderne si neo-imperialismul. Pina atunci, vor continua sa curete creierele publicului romanesc, explicind doct de ce noi nu trebuie sa facem anumite servicii , ci trebuie sa lasam caimacul altora, mai experimentati in a-l culege
Cotidianul, 8 ianuarie
Băncile, Visa şi MasterCard, investigate la pachet - Valentin Baesu
" Consiliului Concurenţei s-a autosesizat anul trecut şi a declanşat o investigaţie referitoare la posibila încălcare a prevederilor Legii concurenţei de către Visa şi MasterCard, prin stabilirea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile realizate la punctele de vînzare. [..]Astfel, Visa şi MasterCard au solicitat o derogare de la prevederile Legii concurenţei, ce se poate acorda în cazul în care ar avea efect benefic.[..]"

Una din pistele anchetei necesare : crima bancara
Curierul national, 8 ianuarie
Banca Transilvania, "tepuita" de doua miliarde de lei
" Fostul sef al serviciului de credite al Bancii Transilvania sucursala Bacau, Ciprian Stanciu, si administratorul a doua societati din aceeasi localitate, Lenuta Negrea, au fost trimisi in judecata dupa ce primul i-a acordat ilegal celei de-a doua opt credite bancare, in suma totala de aproximativ doua miliarde de lei.[..] Alte sase persoane sunt cercetate de procurorii PNA pentru acordarea de alte credite unor agenti economici din judetul Bacau."

Corb la corb nu-si scoate ochii.... EI sint solidari , sa nu uitam asta
Gardianul, 8 inauarie
Fosta directoare SAPARD, condamnata cat un gainar - Ioana Theodoru
" Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au injumatatit, ieri, pedepsele pentru Dan Jiga, fostul consilier al ministrului agriculturii din guvernarea CDR, Ioan Avram Muresan, si pentru ex-directoarea Serviciului Antifrauda din cadrul SAPARD, Florica Dinculescu, ambii acuzati ca au primit o spaga de 190.000 de dolari. Florica Dinculescu a fost condamnata la 3 ani inchisoare, ea urmand sa fie eliberata pentru ca a executat mai mult de doua treimi. Aceeasi pedeapsa o primeste si un individ care, la adapostul noptii, fura gaini din cutile oamenilor[..]"
Realitatea romaneasca , 8 ianuarie
Justitia continua actele de clementa in cazul marilor corupti- Constantin Radu
"Jiga a fost arestat de PNA in noiembrie 2002, fiind acuzat ca, in octombrie 2000, a pretins si primit 120.000 de dolari de la italienii Giorgio Conti si Valerio Salvi pentru a influenta comisiile de privatizare din minister in privinta vanzarii Jimtim din Jimbolia. Dan Jiga a mai primit de la cei doi italieni si 70.000 de dolari pentru a accepta vanzarea actiunilor Jimtim sub valoarea lor nominala si pentru a-l descalifica abuziv pe cel de-al doilea ofertant. Florica Dinculescu a fost arestata prima, cu o luna inaintea lui Jiga, in octombrie 2002, si acuzata ca, in octombrie-noiembrie 2000, a primit mita tot de la italieni, carora le-a promis ca va influenta comisiile de privatizare din minister. Giorgio Conti si Valerio Salvi au dat, in total, 190.000 de dolari."

Din galeria de intreprinzatori
Libertatea, 8 inauarie
Seful Finantelor din Brasov si-a cumparat ilegal un bloc - Mara Barbu
" Directorul Administratiei Finantelor Publice Brasov, Paul Lica, si-a dat ieri demisia, dupa ce a comis un abuz, folosind informatii din interiorul institutiei in interes personal. Practic, Paul Lica a depus o oferta de cumparare a unui bloc pentru care Administratia Finantelor Publice declansase executarea silita si pe care-l scosese la licitatie[..]'
Romania Libera, 8 ianuarie
PNA, groparul jafului de la RAFO
" Printr-o decizie scrisa, Ioan Amarie, seful PNA, a impartit dosarul RAFO in mai multe bucati si l-a imprastiat la mai multe Parchete. Consecinta automata a acestei decizii este ascunderea fenomenului de jaf national care aduce atingere sigurantei nationale, organizat si protejat, contra-cost, de autoritatile statului. De asemenea, prin disiparea probelor vor fi inculpati doar acarii Paun, iar beneficiarii zecilor de mii de miliarde de lei vor ramane cu banii si vor scapa nepedepsiti."

Un exemplu de discurs impletind rigoarea si speculatia, limpezirea si aburirea, analiza (sistemului care produce coruptie) si propaganda (pietei care o curata miraculos), adevarul si miciuna. Denuntind similitudinea dintre coruptii diverselor tabere, autorul eludeaza similitudinea dintre propagandisti

Doar piata distruge coruptia -Varujan VOSGANIAN
"[..] A fost nu atat o lupta impotriva coruptiei, ci o lupta a coruptilor unora impotriva coruptilor celorlalti.[..] Sistemul este atat de contaminat, incat ajunge, adesea, sa-i respinga pe cei care nu se supun regulilor sale si nu accepta aceasta regula tacita a coruptiei generalizate.Avem, asadar, de-a face cu o criza de sistem.[..] Piata constituie, prin componentele ei: libera competitie, acces la resurse, libertatea informatiilor, cea mai eficienta forma de actiune impotriva coruptiei.[..] Pietele bursiere sunt formele cele mai avansate de democratie economica.[..]"

Afacerea «Rovinieta»: Tiparirea abtibildurilor, ultimul tun al lui Miron Mitrea - Gardianul, Laurentiu Solomon, 07 ian 2005
Scandalul produs de eliberarea defectuoasa a rovinietelor se pigmenteaza in fiecare zi cu noi amanunte, deloc lipsite de importanta.
Din motive necunoscute, oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care gestioneaza operatiunile de tiparire si distributie a rovinietelor, pastreaza o secretomanie suspecta in jurul identitatii firmei care a tiparit abtibildurile, dar si in jurul altor informatii legate de aceasta afacere.
Desi licitatia pentru tiparire a fost organizata din timp, sub patronajul ex-ministrului transporturilor, Miron Mitrea, si al conducerii CNADN, reprezentantii acestei autoritati nu au reusit sa precizeze valoarea contractului de tiparire a celor 4,2 milioane de roviniete comandate si nici pretul unitar exact.
Oficialii CNADN au mentionat numai faptul ca rovinietele se tiparesc...undeva, in Germania, iar valoarea unui asemenea petic autocolant a fost estimat la 10-12 eurocenti. La un calcul aproximativ, afacerea rovinieta ar insemna un "mizilic" de peste 400.000 euro.


<<< Închidere >>>