Semnale - Vineri, 25 februarie 2005

Un pas important. Initiatorii nu trebuie lasati singuri. Ar fi trebuit lansata o campanie de publicitate si de stringere de semnaturi. Astfel de initiative nu trebuie sa ramina pe umerii unui grup format vesnic din aceleasi persoane. Numai cind vor fi antrenati in lupta mai multi , vor fi obtinute efecte - Ioan Rosca
Romania Libera, 25 februarie
Procesul comunismului - Iulia Vaida
" Fundatia ICAR, una din principalele organizatii nonguvernamentale specializate in apararea drepturilor omului, a victimelor si a refugiatilor proveniti din tari cu regimuri nedemocratice, a depus pe data de 5 martie 2003 o actiune in justitie prin care cerea statului roman recunoasterea regimului comunist ca un regim dictatorial, care a produs grave prejudicii unei insemnate parti a populatiei Romaniei in perioada 1944-22 decembrie 1989. Fundatia ICAR a chemat in judecata Presedintia, Guvernul Romaniei si Parlamentul pentru a stabili responsabilitatea statului roman in tragedia represiunii comuniste. Reprezentantilor celor trei institutii li s-a solicitat sa-si ceara public scuze pentru atrocitatile comise de regimul comunist, precum si sa recunoasca existenta politiei politice a regimului comunist, a Securitatii ca organizatie terorista. [..]
La demersul ICAR s-au alaturat Alianta Civica, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, Asociatia "15 Noiembrie 1987" din Brasov, precum si un numar insemnat de victime ale represiunii comuniste - Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, Doina Cornea, membrii grupului "Romania libera" si Vasile Paraschiv, supravietuitor, s.a. Judecatoria Sectorului 1 a dat castig de cauza statului roman in sedinta din data de 16 iunie 2003. Instanta a apreciat ca initiatorii procesului comunismului "ar fi lipsiti de interes". Presedintia opina la vremea respectiva ca reclamantii urmaresc sa puna pe rol un proces politic. Insa reprezentantii societatii civile nu au dat inapoi. "Dupa ce vom epuiza toate caile legale de atac in Romania, urmeaza sa ne adresam Curtii Europene a Drepturilor Omului. Motivatia care ne-a determinat sa ne adresam instantei in aceasta cauza tine de specificul activitatii noastre si de credinta ca e o datorie de onoare a societatii romanesti in intregul ei sa solutioneze problema asumarii abuzurilor comise impotriva unei insemnate parti a populatiei Romaniei in perioada comunista", se arata intr-un comunicat de presa al Fundatiei ICAR.
Unul dintre sustinatorii actiunii, avocatul Aurelian Pavelescu, considera ca hotararea din 16 iunie n-a ingropat o banala actiune, ci un proces de moralitate al istoriei Romaniei. Conform procedurii, decizia a fost atacata la Tribunalul Bucuresti. De partea initiatorilor acestui demers ce s-a dovedit anevoios, acela de asanare morala a societatii, a fost si Partidul Popular European, care a sustinut declaratia oficiala privind condamnarea internationala a comunismului.
Istoricul Marius Oprea a pus la dispozitia Fundatiei ICAR documente privind abuzurile statului comunist roman impotriva cetatenilor sai. Fundatia detine diverse documente, precum liste ale comandantilor penitenciarelor in care erau persecutate persoane incomode, liste ale ofiterilor de Securitate si ale fostilor detinuti politici, alcatuite la nivelul Ministerului Justitiei in 1992. Oprea a gasit in arhive si o stenograma a plenarei din 1968, prin care fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, era nominalizat sa-l inlocuiasca pe Alexandru Draghici in Comitetul Central de partid. "Acest document deosebit de valoros explica intr-un fel reticenta autoritatilor, refuzul lor de a deschide un proces real al comunismului", a afirmat Oprea.
Avocatul Adrian Vasiliu a aratat ca judecatorul fondului a gasit calea cea mai comoda de a scapa de raspunderea judecarii unei cauze atat de complexe si pline de implicatii cum este procesul comunismului. [..] Este adevarat ca procesul comunismului poate fi si apanajul istoricilor si chiar al politicienilor, dar el are o latura juridica importanta, legata de incalcarea continua si sistematica a drepturilor omului, care poate si trebuie sa fie rezolvata de justitie", a aratat Vasiliu.[..]
- Impotriva acestei hotarari s-a declarat apel, inregistrat in dosarul nr. 3.261/2003 de pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia III Civila. Fundatia ICAR, precum si reclamantii persoane fizice au depus impotriva sentintei nr. 3.998/16.06.2003 pronuntate de Judecatoria Sector 1 Bucuresti motive la care au aderat si organizatiile interveniente: Asociatia Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi (UMRL), Alianta Civica.
- Asadar, au fost parcurse doua etape de judecata si in prezent este pe rol recursul la Curtea de Apel Bucuresti. Termenul imediat urmator este 25 februarie 2005."

Iata ca isi face loc in presa si o aschie din viata celuilalt popor roman, cel gestionat de calauze indolente si rapace. La noi, subiectele care implica milioane de destine, nu sint ineteresante pentru "elitele" civice, mediatice si politice. Normal, Domnii fac parte din alta clasa (nu evit termenul, cum ar vrea Ministerul Adevarului Capitalist) - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 25 februarie
Poveste pentru ministrul Flutur - Grigore Cartianu
"Zilele trecute, a batut la usa redactiei o batrina.[..]
Dar femeia n-a renuntat la drumurile spre primarie. Isi ia bastonul si se duce, sontic-sontic, doi kilometri, tot sperind sa ia titlul de proprietate pe pamint. Nu prea mai poate sa-l munceasca, dar, orisicit, e pamintu’ lui taticu’. Mai bine sa creasca buruieni pe el decit sa-l lase veneticilor!
Din ‘90 incoace, batrina a facut poteca spre primarie. In urma ei, prin noroi sau prin zapada, ramin trei urme: doua de soson si una de baston. In cinspe ani s-au schimbat vreo cinci primari, dar nici unul nu i-a rezolvat problema.
Toti i-au luat gaina, sau ouale, sau curcanul, sau brinza, dar nimeni nu i-a dat peticul de hirtie care s-o faca stapina pe pamintul ei. De la an la an, drumul spre primarie a devenit parca tot mai lung, iar titlul de proprietate - tot mai indepartat.
Dupa ce si-a spus oful, batrina a plecat spre gara cu cele doua sacose de rafie. Dintr-una se auzea, din cind in cind, cloncanitul curcanului cu margele rosii. La capatul unei calatorii cu trenul personal, urmata de una cu rata, femeia se intorcea acasa, in satucul ei dintre dealuri, la pamintul ei. Himera vietii ei." P.S. As vrea ca rindurile de fata sa fie citite neaparat de un om: ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Iar acesta sa extinda cazul batrinei schioape la nivelul intregii tari. Va afla astfel ca exista citeva milioane de romani care de 15 ani se chinuiesc sa-si recupereze un petic de pamint. Si care, in loc sa are, sa semene ori sa culeaga roadele, fac poteca spre primariile risipite-n cele patru zari. "

Sint strins unite canaliile. Nu vor sa fie stresate. De-ar demisiona ! Nu va mai trebui sa-i dam afara , inainte de a-i baga in puscarie. Mai sint oameni cu facultatea de drept. Multi. Si necorupti- de atitia ani de anti-justitie mafiota. Nu putem elibera Romania daca nu o scapam de procurorii Retelei. - Ioan Rosca
Gardianul , 25 februarie
110 procurori contra Macovei
"[..]Anchetarea unor procurori care au avut legatura cu Dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", la cererea ministrului justitiei Monica Macovei, a creat tensiuni in randul magistratilor. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat recent ca mai multi magistrati si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie. Peste 100 de procurori au semnat un protest fata de anchetarea colegilor lor si fata de conditiile tensionate de munca create astfel.[..]"

Basarabia e tradata de toata lumea, ce monstruos consens ! - Ioan Rosca
Cotidianul 25 februarie
Romania, Moldova, Uniunea Europeana - Liviu Atonesei
" [..]Cit priveste Moldova, pozitia UE de temporizare este limpede. In ciuda numelui, „Planul de actiune“ pentru aceasta tara face parte din „politicile de vecinatate“, nu de integrare. Prevazut pentru o durata de trei ani, planul va amina, tot atita vreme, orice discutii privind integrarea, la care, de altfel, nu face vreo aluzie. In schimb, va oferi un cadru al relatiilor bilaterale dintre cele doua parti, poate, un „antrenament“ european.[..] Decit sa declare demagogic sprijin pentru integrarea Moldovei, autoritatile noastre ar putea sa se asigure de corectitudinea procesului electoral de peste Prut. Deocamdata, in afara de URR si PNTCD, partide extraparlamentare, care vor sprijini deplasarea la unicul centru de votare, nimeni nu si-a declarat vreo preocupare fata de importantul moment electoral. Halal „avocatura“!"

Iata un prim cistig. Restul sint mai putin vizibile. Doar daca se urmaresc contractele pentru "modernizarea echipamentului". - Ioan Rosca
Azi, 25 februarie
Anul acesta, România varsã în bugetul NATO 13,5 milioane de euro
" Guvernul a aprobat ieri o hotãrâre privind plata contributiilor financiare ale României la resursele comune ale NATO. Contributia totalã a României la bugetele NATO pe anul 2005 este de 13,5 milioane de euro si reprezintã 1,14 la sutã din cheltuielile Aliantei Nord-Atlantice. [..]
Sumele se stabilesc de organismele NATO cu atributii si responsabilitãti în domeniu. [..]
Hotãrârea acoperã, din punct de vedere juridic, perioada necesarã pânã la finalizarea procesului inter-institutional privind adoptarea unei legi care sã reglementeze contributiile financiare ale României la NATO. "

Mai bine mai tirziu decit niciodata ! De 15 ani astept ca "elita" sa-si intoarca fata spre poporul roman. - Ioan Rosca
Azi, 25 februarie
Alianta Civicã ridicã vocea împotriva UE si FMI
" Presedintele Aliantei Civice, Serban Rãdulescu-Zoner, a condamnat, într-o declaratie de presã, servilismul autoritãtilor române, care urmeazã întocmai recomandãrile venite din partea Uniunii Europene si ale FMI, indicatii ce vor sfârsi prin a transforma, cât de curând, România „într-un fel de colonie africanã din secolul trecut, într-o tarã exportatoare de materii prime si, în acelasi timp, într-o piatã de desfacere de produse industriale sau de consum a celor care, sub motivul admiterii în UE, impun poporului român conditii insuportabile". Alianta a mai anuntat si transformarea Coalitiei pentru un Parlament Curat în Coalitia pentru o Guvernare Curatã, în scopul monitorizãrii pe mai departe a vietii politice românesti. (A.M. Press)"
Romania Libera, 25 februarie
Alianta Civica avertizeaza politicienii
"Alianta Civica, prin presedintele sau, prof. dr. Serban Radulescu-Zoner, atrage autoritatilor atentia ca poporul roman este in pericol sa se transforme intr-un "neam de cersetori", din cauza fostilor si actualilor guvernanti, care fie au negociat in pripa, fie au acceptat conditiile dure impuse in vederea aderarii la Uniunea Europeana. [..]
Amintind de exemplul Argentinei, unde retetele rigide de stabilizare macroeconomica au dus la "haos si mizerie generala", Alianta Civica sustine ca de vina nu sunt negociatorii Uniunii Europene, ci guvernantii Romaniei. "Fostii, adica PSD-istii, poarta vina de a fi negociat in pripa sau, mai bine spus, de a fi acceptat, in ultima instanta, conditiile dure impuse, pentru a se lauda in campania electorala de a fi autorii aderarii la UE, fara a aduce la cunostinta populatiei ce o asteapta, dar aplicand in schimb metoda ceausista "spunem ca ei si facem cum vrem noi", adica Partidul", explica presedintele Aliantei Civice. Nici actuala putere nu este fara vina, in opinia organizatiei, deoarece, "dintr-un exces de corectitudine, aplica conditiile acceptate de fosta guvernare, in loc sa ceara renegocierea unor capitole cu UE, chiar cu riscul amanarii cu un an a aderarii si sa respinga dictatul FMI".
Alianta Civica aminteste actualilor guvernanti ca romanii i-au ales pentru "a trai bine", dupa cum spunea un slogan electoral, si nu pentru a intra in "conditii inumane si la data fixa in UE". In favoarea actualei puteri a fost si dorinta alegatorilor de a-i "vedea dupa gratii pe marii corupti politici, imbogatiti peste noapte pe spinarea oamenilor de rand si a contribuabililor cinstiti", astfel ca lupta impotriva coruptiei se impune ca o necesitate. Tot o necesitate este si pregatirea populatiei, in special a celei rurale, informarea ei cu privire la schimbarile pe care le va aduce cu sine integrarea in Uniunea Europeana. In privinta protestelor confederatiilor sindicale, Alianta Civica se alatura demersului acestora, dar cu anumite nuante. Actualul Cod al Muncii poate fi considerat un "dictat al sindicatelor fata de patronat", astfel ca se impun unele modificari, dar cu grija, pentru a nu se ajunge in situatia ca "patronatul sa transforme Romania intr-o societate similara celei descrise de Dickens, cu un secol si jumatate in urma". [..]"

Pe scurt : un cal troian ! Asta e destinatia Romaniei integrate. Iar sintagma "modernizarea agriculturii românesti si crearea de noi locuri de muncã" e o performanta - Ioan Rosca
Azi, 25 februarie
SUA insistã sã ne îndoape cu hrana modificatã genetic si dupã aderarea la UE
"Autoritãtile americane vor ca România sã rãmânã o piatã agricolã deschisã pentru SUA si dupã aderarea la UE si sã intervinã pe lângã autoritãtile europene pentru continuarea cultivãrii de cereale modificate genetic. „Vrem sã pãstrãm cooperarea cu statul român si ne exprimãm speranta cã, în cadrul negocierilor cu UE, autoritãtile române se vor asigura cã piata produselor din carne si alte alimente din SUA va rãmâne deschisã, deoarece noi întâmpinãm unele dificultãti în discutiile cu institutiile europene pe acest segment", a declarat, ieri, presedintele Comisiei de Agriculturã din Camera Reprezentantilor, Bob Goodlatte, aflat într-o vizitã în România, alãturi de alti opt reprezentanti ai Congresului american. Goodlatte a adãugat cã România ar trebui sã continue cultivarea de soiuri produse prin biotehnologie (modificate genetic – n.r.) si dupã aderarea la UE si sã poarte discutii cu autoritãtile europene în vederea pãstrãrii acestei activitãti. [..] El a adãugat cã firmele americane sunt interesate sã investeascã în modernizarea agriculturii românesti si crearea de noi locuri de muncã, fiind considerat un sector cu potential ridicat."

Lupta de clasa , revigorata, se va integra si ea- in batalia dintre internationala patronilor si a slugilor. Alternativa cistigului onest se va prabusi in haul de la mijloc.... - Ioan Rosca
Curierul national, 25 februarie - Cristina Popescu
Disputele create de modificarea Codului muncii capata o anvergura internationala
" Reprezentantii celor mai importante confederatii sindicale mondiale i-au scris, miercuri, premierului Tariceanu, pentru a-si exprima ingrijorarea fata de initiativa Executivului de a modifica unilateral legislatia muncii din Romania. Am fost informati de catre afiliatii nostri - Cartel ALFA, CSDR, BNS, CNSLR-Fratia pentru ETUC, BNS si CNSLR-Fratia pentru ICFTU si Cartel ALFA si CSDR pentru WCL - asupra faptului ca Guvernul planuieste sa introduca schimbari in legislatia muncii, intr-un mod care va afecta major situatia lucratorilor, iar aceasta, initial, fara consultarea reprezentantilor sindicatelor din tara", se precizeaza in scrisoarea organizatiilor sindicale internationale adresata premierului. In documentul citat, sindicalistii isi exprima "ingrijorarea extrema" fata de initiativa Executivului roman.[..

Nu ar putea cineva explica limpede mecanismele "spalarii banilor"? Textul de mai jos da detalii, dar nu surprinde sensul fenomenului. - Ioan Rosca
Curierul national, 25 februarie
O jumatate de miliard de euro, albiti in Romania
"Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu spalarea a aproximativ o jumatate de miliard de euro, iar Parchetul National Anticoruptie pentru spalarea a peste 22 de milioane de euro."

Achizitia de soft (intr-o tara care si-a exportat softistii) prilejuieste una dintre cele mai moderne forme de jaf - Ioan Rosca
Realitatea Romaneasca
800 de milioane de lei pentru schimbarea softului electoral - Bogdan Cristescu
"Organizatia Bucuresti a PSD a criticat ieri hotararea prefectului Capitalei, Mioara Mantale, de a achizitiona un soft nou pentru alegerile de la primaria generala, care va costa bugetul prefecturii 800 de milioane de lei.[..]
"Tinand cont de faptul ca deficitul bugetar al actualei guvernari este in acest moment de peste 30 de miliarde de lei si ca acest lucru reprezinta o mare problema in indeplinirea multor promisiuni facute in campania electorala, nu intelegem de ce se doreste cheltuirea a peste 800 de milioane de lei pentru un program care nu trebuie inlocuit", se arata in comunicatul PSD."

Ciudate sint aceste "lamuriri" care matura ceata dintr-un loc, ca sa o adune in altul. Ni se sugereaza ca Dragan nu a fost aliatul securitatii comuniste. Iar despre Pelin, cirmaciul care a virat dupa 1990 dinspre nationalism ceausist spre internationalism pro-semit, nu aflam ca a fost omul lui Dragan- la Milano. Curat informare. - Ioan Rosca
Ziua
Ziarul ZIUA va prezinta biografia tumultuoasa a celui mai bogat roman, Iosif Constantin Dragan
" Redam in continuare cele mai spectaculoase episoade din viata lui Dragan.[..] Mihai Pelin sustine ca zvonul referitor la legionarismul lui Dragan apare pentru prima data intr-un document al Securitatii din decembrie 1951, fiind adus la Bucuresti de un agent infiltrat in Occident. Oricum, suspiciunile Securitatii s-au intarit in 1955, dupa atacul impotriva Legatiei romane de la Berna, deoarece Dragan contribuise cu o suma importanta la finantarea avocatilor care l-au aparat de Oliviu Beldeanu, initiatorul atacului, si pe companionii sai."


<<< Închidere >>>