Semnale - Luni, 28 februarie 2005

Inca nu au murit toti, spre exasperarea profitorilor Tranzitiei - Ioan Rosca
Romania Libera, 25 februarie
Memoriul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania
" [..] In decembrie 1990, AFDPR avea 98.700 membri inscrisi in cele 41 filiale judetene componente.Din 1991, asociatia noastra face parte din Uniunea Internationala a Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Comunismului.[..] a depus in 1991 la Procuratura Generala un denunt penal impotriva celor vinovati de crime si faradelegi, cerand aducerea lor in fata Justitiei. Moartea suspecta a calaului Nicolski Alexandru si fuga in Ungaria a celuilalt mare calau, Alexandru Draghici, chiar in ajunul audierii lor la Procuratura Generala - au fost folosite drept motive spre a bloca acest proces.Toate incercarile ulterioare s-au lovit de opozitia tacita dar ferma a celor care n-au dorit cu nici un pret acest proces al comunismului (in fapt un proces al asasinilor si tortionarilor), asa cum n-au voit cunoasterea adevarului despre cine a tras in demonstrantii din Decembrie '89.
De asemenea si pe plan extern toate incercarile facute de Presedintele Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici, dl. Constantin Ticu Dumitrescu - demersuri pe langa cancelariile forurilor europene pentru initierea unui proces al comunismului - au esuat. Cauza este aceea ca Occidentul, stiind ca atunci cand se vorbeste de Ororile Comunismului toate drumurile duc spre Moscova, n-a dorit si nu doreste sa o supere in vreun fel.[..]
Dar este nedrept si profund imoral ca fostii ofiteri de Securitate, acoperiti sau nu, fostii nomenclaturisti ori progeniturile lor, dupa ce unii dintre ei au devenit multimiliardari peste noapte, sa apara in mass-media eroizandu-si trecutul criminal si judecandu-si din nou victimele sau denigrandu-le.[..] .De ce oare parlamentarii nostri - avand ca model legea care ii pedepseste pe cei ce ar nega holocaustul nazist si ar denigra evreii, nu fac o lege asemanatoare impotriva celor ce neaga genocidul comunist si insulta martirii si victimele odioasei Securitati si ai Justitiei comuniste.Si ca o incheiere, amara constatare ca in manualele scolare de istorie, despre tirania comunista si despre cei ce s-au impotrivit acestei tiranii, nu se vorbeste decat in treacat."

Necesar dar nu si suficent. "Reconcilierile" si reparatiile strict simbolice nu schimba mare lucru si ni-i costa mai nimic pe emanati. Trebuie urmarita acum o platforma care sa schimba raporturile de putere dintre victimele si profitorii comunismului (a se vedea: http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/e2005_14_2.asp.htm) - Ioan Rosca
Asociatia Jurnalistilor Români Vest, cu sediul in Franta, se solidarizeaza cu actiunea Fundatiei ICAR. Asociatia Jurnalistilor Romani Vest cere Parlamentului României crearea conditiilor legale si morale pentru deschiderea Procesului comunismului si accesul liber la arhive pentru cercetatori.- Dan Culcer, presedinte - Text integral

Romania Libera, 25 februarie
Presedintele Traian Basescu - solicitat sa faca gestul reconcilierii
" Stimate domnule presedinte,
[..] Regimul comunist a organizat un atac intentionat, generalizat si sistematic, intins pe o perioada de aproape o jumatate de secol impotriva unui segment de populatie insemnat al tarii noastre, care se facea "vinovat" de credinta in alte valori decat cele comunist-totalitare.
Acest atac de o severitate extrema impotriva unei populatii civile a produs un numar impresionant de victime. Diferite statistici arata ca au fost arestate apoximativ 3 milioane de persoane, din toate categoriile sociale, dintre care peste 500.000 au ramas in gropile comune ale lagarelor si inchisorilor de exterminare, 200.000 ucisi in timpul colectivizarii fortate, 10.000 cazuti in miscarea de rezistenta din munti, 1.300 sacrificati in decembrie '89.
Pentru punerea in practica a acestui proiect urias de distrugere fizica si morala a celor care aparau democratia, doreau sa-si pastreze identitatea, demnitatea si calificativul de fiinte umane, statul roman a creat si a folosit o politie politica cu caracter criminal si terorist.
[..] Organizatia noastra a depus o plangere civila pe 5 martie 2003 cu caracter reparator moral prin care solicita institutiilor statului roman sa admita existenta procesului de exterminare a oponentilor regimului totalitar comunist si sa le ceara scuze public supravietuitorilor si urmasilor celor disparuti.
[..] Prin urmare, domnule presedinte, va cerem ca, in calitatea pe care o aveti, aceea de primul om in stat, sa faceti gestul mult asteptat de incepere a reconcilierii in tara noastra aducand la cunostinta opiniei publice ca statul roman:
1. isi asuma responsabilitatea rolului avut in procesul de represiune politica din timpul dictaturii comuniste,
2. recunoaste meritele celor care au luptat impotriva regimului totalitar comunist,
3. isi cere scuze public supravietuitorilor, ca si familiilor celor disparuti pentru nedreptatile la care au fost supusi de catre regimul comunist.

Cu respect, dr. Camelia Doru
Fondator al Fundatiei ICAR
09.02.2005

Raspuns prompt, Vineri 25, Februarie 2005
Dupa primirea scrisorii deschise, presedintele Traian Basescu le-a comunicat initiatorilor Procesului Comunismului ca sunt asteptati la Cotroceni pe data de 1 martie. La intrevedere vor participa presedintele AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu, si presedinta Fundatiei ICAR, Camelia Doru. [..]

Anunt, Vineri 25 Februarie 2005
Persoanele interesate sa se alature ori sa sprijine in vreun fel acest important proiect legat de Procesul Comunismului pot intra in contact cu reprezentantii initiatorilor folosind adresa de mail: icar@dnt.ro"
Text integral

Ar trebui sa urmarim atent situatia din Moldova si sa facem niste gesturi de solidaritate cu fratii nostri ce inca se zbat dincolo de Prut. Atit de singuri i-am lasat ca nu mai au curajul sa vorbeasca de unire. Cit despre reintregire prin integrarea in Europa ... asa se va reintregi si Ungaria. Mai ramine sa intre si Rusia in hora si sa reintregim un URSS largit , cu centru la Bruxelles. - Ioan Rosca
Curentul, 28 februarie
Sansa istorica a Republicii Moldova
" Pe masura apropierii alegerilor parlamentare, Chisinaul aminteste tot mai mult de Kievul lui decembrie anul trecut. Bulevardul Decebal, ce leaga capitala tarii de aeroport, a "ingalbenit": de crengile copacilor atarna panglici de culoarea lamaii si portocalei, accesorii ce pot fi observate la antenele autobuzelor si autovehiculelor. Este maniera prin care locuitorii Chisinaului isi exprima simpatia pentru primarul Serafim Urechean, liderul blocului "Moldova democrata". BMD - principala forta a opozitiei moldovenesti - si-a ales culoarea electorala galbenul aprins, pentru ca oranjul si l-a rezervat Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD). In plin centrul Chisinaului au fost montate uriase portrete ale liderului PPCD, Iurie Rosca, alaturi de actualul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko. Deputatii partidului poarta, in parlament si in afara lui, fulare si jachete in nuante de portocaliu. 100.000 de studenti
La nevoie, Iurie Rosca poate scoate in strada aproximativ 100.000 de studenti. A demonstrat-o inca din 2002, cand Chisinaul a fost, luni la rand, teatrul unor mitinguri-maraton in apararea limbii romane si impotriva tentativelor conducerii de atunci a tarii - aceeasi de astazi, de altfel - de rusificare fortata a invatamantului national. La acea data, presedintele Voronin a acuzat Bucurestiul si serviciile speciale romanesti ca finanteaza si acorda sprijin fortelor de opozitie, in special partidului lui Rosca. Acum, de acelasi lucru este invinuit regimul separatist de la Tiraspol, care, declara recent Voronin, ar fi alocat 40 milioane de dolari formatiunilor de opozitie din Republica Moldova.[..] Partidul Popular Crestin Democrat are destula experienta in organizarea actiunilor de masa, demonstrandu-si, in nenumarate randuri, capacitatea de a-si asuma rolul de initiator al miscarilor revolutionare. Despre planurile PPCD a relatat liderul formatiunii, Iurie Rosca, intr-un interviu acordat cotidianului moscovit "Vremia novostei". [..] PPCD sustine actualul curs antirusesc al comunistilor moldoveni. Simpatizantii dumneavoastra au incendiat drapelele rusesti in fata Ambasadei Rusiei din Chisinau. Care este ratiunea unei rupturi cu un istoric partener strategic?
- Rusia este ocupantul nostru istoric. Contingentul militar de ocupatie al Rusiei inca se mai afla pe teritoriul statului, in pofida vointei poporului si a conducerii acestei tari. Incendierea drapelelor constituie un gest premeditat, menit sa atraga atentia comunitatii internationale la tentativele de atunci ale Moscovei de a impune ideea federalizarii intr-o varianta absolut ucigatoare pentru statalitatea noastra. Politicienii rusi nu pot deloc sa priceapa ca Republica Moldova, Ucraina, Georgia sunt acum state de sine statatoare. Si ca mica noastra tara are dreptul la independenta si suveranitate.
- PPCD se pronunta pentru unirea Moldovei cu Romania. Asta ar inseamna pierderea de catre statul moldav a independentei si suveranitatii.
- Condamnarea ocuparii, in 1940, a Basarabiei de catre Uniunea Sovietica este o chestiune de onoare pentru orice om cu mintea la cap. Problema basarabeana putea fi rezolvata, pana la destramarea URSS, prin retrocedarea catre Romania a teritoriilor ocupate candva de URSS. Acum, in zona au aparut doua noi state - Moldova si Ucraina - facand imposibila revenirea la vechile granite. Astazi, Romania si Republica Moldova sunt state suverane, unde traieste un singur popor, care vorbeste aceeasi limba, are aceeasi cultura si istorie. Comuniunea noastra o puterm intari in cadrul Uniunii Europene, unde, in general, nu exista nici un fel de linii de demarcatie.
Cronica Romana, 28 februarie
O singura sectie de votare la 45.000 de cetateni
" Studentii basarabeni aflati la studii in Romania au protestat ieri vehement fata de decizia Guvernului de la Chisinau de a infiinta o singura sectie de votare la care acestia sa-si poata exercita dreptul la alegerile parlamentare din Republica Moldova care vor avea loc pe 6 martie. In Timisoara, spre exemplu, acestia s-au plans de faptul ca prin acest demers inacceptabil al autoritatilor moldovene (infiintarea unei singure sectii de votare la zeci de mii de cetateni), votul lor, practic, nu este luat in calcul. In timpul marsurilor, protestelor si demonstratiilor de ieri, care i-au avut in prim plan pe studentii basarabeni, acestia au solicitat liderilor politici de la Chisinau infiintarea mai multor centre de votare, in special in centrele universitare in care ei studiaza. Este, totusi, de neinteles atitudinea oficialitatilor din Republica Moldova care, in loc sa incurajeze dreptul la vot al tinerilor aflati peste hotare, impun, practic, masuri restrictive in exercitarea acestui drept fundamental. Este cel putin aberant sa declari ca vrei integrare euro-atlantica, dar in acelasi timp sa obligi zeci de mii de cetateni cu drept de vot sa se prezinte cu totii la... o singura sectie de votare."

Excelenta interventia domnului Cristea. E timpul sa largim galeria eroilor, scotind din anonimat pe cei care nu au avut "mijloace de marketing"- asumindu-si riscuri si mai mari decit dizidentii sub reflector . Cit timp Iulius Filip si altii ca el nu sint popularizati corespunzator , continua lamentatiile corozive care pretind ca " la noi nu a fost rezistenta". Atit de greu ne vine noua, celor care nu ne-am opus, sa recunoastem superioritatea morala a altora? - Ioan Rosca
Ziua, 21 februarie
Disidenta tacuta - Radu Calin Cristea
" La inceputul acestui an, pe prima pagina a celui mai important cotidian polonez (Gazeta Wyborcza) a aparut un articol cu titlul "Un erou roman al Solidaritatii". Semnalat de istoricul Stejarel Olaru, articolul il avea ca protagonist pe un anume Iulius Filip. In 1981 maistrul militar clujean Iulius Filip trimitea la Gdansk o scrisoare de sprijin pentru delegatii la prima Conferinta Nationala a Solidaritatii. Politia politica romaneasca si aceea poloneza au intrat imediat pe fir: Filip avea sa fie aruncat in puscarie, scrisoarea lui a zacut in niste arhive si a fost descoperita recent de Bogdan Lis, unul din liderii Solidaritatii. "Asta e veteranul nostru! Trebuie sa ne intalnim cu el!" - ar fi exclamat Lech Walesa redescoperindu-l, dupa aproape 25 de ani, pe anonimul ce a avut curajul sa se alature Solidaritatii in Romania lui Ceausescu.
"L-am cautat la telefon pe Iulius Filip. Traieste, locuieste la Cluj, e pensionar. E un tip cu o vorba taioasa, foarte lapidar, fara nuante. Revizuindu-mi notitele constat ca toate protestele lui Filip au fost publice, mai mult, ca el a s-a exprimat in cadrul legal oferit de fostul regim (a bombardat autoritatile cu petitii in care a sanctionat toate aberatiile comunismului, a criticat pe unde a apucat starea de lucruri din Romania, a agitat spiritele si, in '81, si-a convins colegii de munca de la caile ferate sa nu ia parte la unul din mitingurile prilejuite de o vizita a lui Ceausescu la Cluj etc.). Disidenta lui Filip a devenit publica inca pe vremea revoltei minerilor din 1977 cand in unitatea unde era maistru militar s-a pus problema reactiei armatei in eventualitatea unei extinderi a conflictului din Valea Jiului. Filip s-a declarat net de partea minerilor si din acel moment n-a mai reparat pusti, ci doar instalatii sanitare. In 1981 Iulius Filip ii scrie lui Ceausescu, pe adresa Comitetului Central, un pamflet intitulat "Vis si speranta" care se incheia cu versurile: "Laude, minciuni si vorbe, cu ele mereu ne-ati dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfarsit si-apus!". E dat afara din armata, nu inainte insa de a i se propune sa devina informator, la schimb cu un post de maistru la o institutie civila. Refuza si ajunge sa-si intretina greu familia traind din expediente mizere (spala scari de bloc, geamuri etc.). Reuseste sa se pripaseasca pe la niste ateliere de reparatii ale CFR unde, afland de la Europa Libera de aparitia Solidaritatii poloneze, infiinteaza, impreuna cu cativa colegi de munca, un sindicat dupa modelul aceluia condus de Walesa. Lucrurile se precipita. In vara lui '81, asa cum aminteam, Filip trimite cu ajutorul unui turist polonez aflat la Cluj acea scrisoare de sprijin catre Solidaritatea. La Gdansk scrisoarea lui Iulis Filip face furori, semnaland o sansa de internationalizare a protestului. Gestul lui Filip e pomenit intr-o relatare aparuta in Le Monde si intr-un comentariu al lui Neculai Constantin Munteanu la Europa Libera. Casatorit si tata a doi copii, Iulius Filip e condamnat la opt ani de puscarie sub cunoscuta invinuire de "propaganda impotriva oranduirii socialiste". Trece prin puscariile de tragica amintire ale comunismului, e supus la torturi cumplite, inclusiv la experimente cu substante neuroparalizante. Foarte aproape de moarte s-a aflat in '83-'84 la Aiud datorita cruzimii regimului carceral (comandantul inchisorii era un ofiter pe nume Vasile Rus care, prin '96, avea sa fie decorat de fostul Presedinte Iliescu). Filip este eliberat din detentie in '87 si primul popas pe care il face dupa iesirea din puscarie este in fata casei Doinei Cornea. Filip va ispasi inca un an de munca fortata la exploatarile de neferoase de la Zlatna unde isi pierde parul din cauza toxicitatii foarte ridicate din zona. Autoritatile ii pun in vedere sa paraseasca Romania in zece zile; emigreaza cu toata familia in SUA unde nu-si gaseste insa locul. Revine in Romania in 1996, e reincadrat ca maistru militar si se pensioneaza la cerere in 1999.
"Iulius Filip face parte dintr-o inca foarte putin explorata categorie a disidentei tacute din Romania. Au fost oameni cu grade foarte diferite de educatie, de obicei singuri sau organizati in grupuri mici, care s-au opus in nume propriu comunismului. Au fost foarte activi mai ales in ultimul deceniu de ceausism. Erau niste cruciati ce actionau in deplina solitudine, asadar fara a avea de partea lor biserica, societatea civila, sindicatele etc. Revolta lor era cvasianonima, nu comunicau nici macar cu ceilalti dizidenti, poate ca nu voiau sa-i expuna si pe altii, poate ca, stiind ce insemna dictatura lui Ceausescu, nici nu le trecuse prin cap ideea unei eventuale institutionalizari a protestului. A mai fost un Gheorghe Nastasescu, maistru constructor, care s-a catarat pe o schela de pe Lipscani de unde a aruncat manifeste si a tinut un discurs impotriva regimului. Gheorghe Gherghina si Nicolae Ion au raspandit noaptea manifeste printr-o trapa facuta in podeaua autoturismului. Ferencz, Ianos si Piroska Barabas au aruncat manifeste de pe bicicleta in Miercurea-Ciuc. Ion Ilie a lipit zeci de manifeste pe cabinele telefonice din Pitesti. Sunt multi alti asemenea extraordinari disidenti fara relief public si fara recunoastere internationala. Au ramas la fel de discreti si, iata, despre Filip al nostru aflam mai mult intamplator, datorita lui Walesa si Solidaritatii. Goma, Cornea, Tudoran, Dinescu, Filipescu etc., dar si pleiada de Filip, Gheorghe, Ilie, Ion sau Piroska au luptat pe cont propriu impotriva comunismului. Morala acestui comentariu o gasesc in confesiunile Doinei Cornea din Fata nevazuta a lucrurilor despre ceea ce numeste "consecintele neasumarii laturii sacrificiale a curajului": "...societatea romaneasca a anilor '70, adica noi, i-am lasat, de pilda, pe Paul Goma si pe cei cativa din jurul sau singuri, in confruntarea lor cu puterea; singur, pe initiatorul primelor sindicate, Vasile Pa-raschiv, sau, mai tarziu, grupul sindical din Zarnesti (...); singuri, pe Dorin Tudoran, pe Parintele Calciu Dumitreasa, pe Ion Bratianu si pe altii care au urmat..."

Semnalam o interventie mai veche a domnului Portocala , care a surprins si amendat exemplar inceputul campaniei pentru holocaustizarea Romaniei, operatie facuta in cirdasie cu ariergarda Rosie. - Ioan Rosca
www.asymetria.org
Scrisoare deschisă excelenţei sale domnului Michael Guest ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti - Radu Portocala
"Domnule Ambasador,
În urmă cu cîteva zile, exprimîndu-vă cu ocazia ceremoniei de inaugurare a cursului de «Istorie a Holocaustului», ati crezut util să lansati anatema culpabilitătii asupra întregului popor român. Responsabilitatea, afirmati Dumneavoastră, nu poate fi pusă numai «pe seama unor forte externe» şi nici nu poate fi redusă la «deciziile şi actiunile generalului Antonescu şi ale Gărzii de Fier». Vina este, prin urmare, a tuturor[..]În ce mă priveşte, de pildă - şi, fără îndoială, o covîrşitoare majoritate a românilor gîndesc în acelaşi fel -, refuz cu hotărîre orice tentativă, chiar venind din partea administratiei americane, de a fi considerat ca parte a vreunei culpe colective.[..]
Condamnarea unei natiuni - şi, cu atît mai mult, a celei pe lîngă care ati fost acreditat - depăşeşte cu mult cadrul atributiilor Dumneavoastră de ambasador. Aş spune chiar că le încalcă. E limpede, pe de altă parte, că dacă nu ati fi fost reprezentantul unei mari puteri, ci al unei insule pierdute în imensitatea oceanului, discursul Dumneavoastră ar fi fost mult mai moderat, sau chiar nu ar fi existat de loc. Lectia de istorie şi de morală pe care ati vrut s-o dati românilor este, în fond, exprimarea unui raport de forţ de o flagrantă inegalitate.[..]
Îmi fac însă o datorie din a vă semnala că noua aliată a Statelor Unite, Rusia, a emis nu demult timbre cu efigia lui Stalin şi că la Moscova se discută repunerea pe soclu a statuii lui Dzerjinski. Aş fi bucuros să aflu cum se reactionează la Washington în fata acestor initiative. Prin uitare? Prin ne-băgare de seamă? Sau prin inventarea unei ciudate respectabilităti pentru aceste sinistre personaje? Ar fi trist, Domnule Ambasador. Şi nici măcar nu ar fi o noutate. Dar, în acest context de memorie selectivă, lectia Dumneavoastră de morală istorică şi condamnarea pe care ati pronuntat-o capătă o stranie irelevantă. Paris, 21 martie 2002"

Problema domnului Pavel este ca, desi s-a informat bine despre realitatile din Romania, si-a rafinat discursul si s-a lepadat energic de comunismul din tinerete, este o penibila victima a propagandei din media corporatista occidentala. Daca nu cumva stie foarte bine care e realitatea, dar nu a renuntat la meseria de propagandist.- Ioan Rosca
Ziua
Ce vrea Paul Goma? - Dan Pavel
" Dupa prabusirea comunismului totalitar de tip sovietic, Paul Goma a trecut de la anticomunism la antisemitism si antiamericanism.[..]
La inceputul mileniului III insa este posibil ca noua lui cruciada sa beneficieze de mai multa simpatie, numai ca demersul sau alimenteaza miscarile extremiste, resentimentare, antioccidentale. Din pacate, controversele starnite de Goma se petrec in contextul in care fostul disident este din nou atacat tocmai de tortionari, de capeteniile organizatiei criminale a Securitatii, precum odiosul general Plesita.[..]
Peste simbolul luptatorului anticomunist si aparatorului drepturilor omului din trecut se suprapunea imaginea lui Goma din prezent, in campania sa violenta impotriva evreilor si in monstruoasele sale interpretari ale Americii, a celor care si-au marturisit convingerile cu privire la Holocaust sau care si-au manifestat convingerea ca in atacarea SUA de catre teroristi dreptatea nu poate sta de partea atacatorilor criminali.[..]
Ironia istoriei il pune pe Goma in aceeasi tabara cu generalul Plesita si cu liota de securisti care a scos capul in ultima perioada si incearca sa dea vina pe securistii si nomenclaturistii evrei, maghiari, bulgari etc. pentru atrocitatile comise de organizatia criminala a Securitatii, condusa de genocidarul PCR.[..]
Nu putem ca, in numele meritelor din trecut ale lui Goma, sa ii trecem cu vederea excesele si delirul din prezent, dupa cum nu putem ca in numele eventualei solidaritati cu el in diferendul cu odiosul general Plesita, fostul sau tortionar, sa trecem cu vederea textele sale abominabile de acum."

O cerere legitima expusa clar. Totusi, "ei" nu inteleg. Ghiciti de ce? Ghiciti cine? -Ioan Rosca
Curentul, 28 februarie
Jurnal de campanie de presa (II) - Petru Ionescu
" In cei 15 ani care au trecut de la caderea dictaturii comuniste din Romania, dosarele intocmite de fosta Securitate au jucat un rol aproape decisiv in formarea si reformarea unei societatii democratice in spatiul carpato-danubiano-pontic. Fie ca au fost facute publice de institutii abilitate - in ultima vreme de CNSAS -, fie ca au fost oferite presei de persoane particulare, fie intregi, fie doar cateva file, fie pentru a compromite un adversar politic sau din zona afacerilor, fie pentru autodisculpare, fie autentice, fie dosare contrafacute, dosariada a scos la iveala faptul ca in Romania exista foarte multe persoane santajabile, ca unul din doi romani a practicat turnatoria. Asa ca destule voci, de la cele mai inalte niveluri, au acredidat ideea ca, in aceste conditii, mai bine sa nu stim ce e prin dosarele securitatii, ca ne facem mai mult rau decat bine. Cu alte cuvinte, daca doctorul constata ca pacientul are multe complicatii si boala i-a atins mare parte din organele vitale, mai bine il lasa sa moara, ca sa nu-l mai "chinuiasca". Si in acest moment, mare parte din dosarele intocmite de fosta Securitate nu se afla sub un control legal sigur, pot fi manipulate oricum, si partea cea mai importanta a arhivelor fostei Securitati si a celor controlate de fostul PCR se afla in mana sectorului "privat".
In aceste conditii, ni se pare ciudat ca CNSAS nu se nelinisteste deloc de faptul ca numerosilor petenti care solicita in scris acestei institutii accesul la propriul dosar de Securitate li se raspunde invariabil ca "nu a fost identificat un dosar de Securitate pe numele dumneavoastra". Am intalnit, in holul CNSAS, destui oameni veniti de la mare distanta, din diferite colturi ale tarii pentru a-si vedea dosarul care, culmea, le-a fost aratat ca mijloc de intimidare de anchetatori inainte de decembrie ´89, iar acum li se spune ca acesta nu exista! Subsemnatul ma aflu in aceeasi situatie cu "pagubitii de trecut" si mi se pare ca aceasta problema a dosarelor "disparute" sau pierdute e la fel de importanta - daca nu mai de actualitate - ca aceea a dosarelor dosite de "particulari" si care sunt folosite ca arme de santaj.
Ei bine, toate aceste "disparitii" apar bine mersi in arhivele fostei Securitati detinute actualmente in principal de SRI - in baza parsivismului acceptat tacit sau nu de toate guvernarile postdecembriste, parsivism numit "siguranta nationala".
Modificati, dragi liberali si democrati, Legea Ticu in asa fel incat sa scoatem din labele SRI arhivele fostului SRI, pardon, ale fostei Securitati. Altfel, degeaba se implica pana peste urechi contra coruptiei si Basescu, si Macovei si Blaga..."

De ce este importanta Romania? Iata de ce. Pentru cine e importanta si cine va cistiga din aceasta decizie politica si economica? Cautati proprietarii. - Dan Culcer
Cotidianul, 26 Februarie 2005
Conducta Constanta-Trieste va fi inceputa abia in 2007
" Guvernele din Romania, Serbia si Croatia sint de acord cu constructia conductei petroliere, urmind ca cele din Italia si Slovenia sa-si dea acordul luna viitoare. Dupa asta, urmeaza sa fie convinsi si investitorii de atractivitatea proiectului. Numai pentru Romania vor fi necesare aproximativ doua miliarde de euro. [..]
Romania ar avea de cistigat atit prin alimentarea rafinariilor cu titeiul caspic transportat de conducta, cit mai ales din taxele de tranzit, estimate la cel putin 600 de milioane de dolari pe an.[..]"

Deci se poate. Unde sunt conturile lui Ceusescu si a celorlalti sefi comunisti, ca doar nu vor fi fost ei mai prostovani decit Pinochet? Sa se indemnizeze astfel victimele. - Dan Culcer
Situl ForumCommuniste, 26 février 2005
Chili-Pinochet : banca americana Riggs va indemniza victimile dictaturii
" Noua millioane de dolari [..] pentru a indemniza victimele dictaturii generalului chilian Augusto Pinochet vor fi, dupa avocatii victimelor, versati de la banca americana Riggs, care a gestionat conturile secrete a ex-dictatorului. [..] Judecatorul Garzon isi mentine actiunea contra lui Augusto Pinochet, evaluind responsabilitatea civila la 1,5 milliarde de euro pentru crimele de genocide, terrorism et tortura. Raportul Rettig din 1991 estimeaza ca in cei 17 ani (1973-1990) ai dictaturii generalului Pinochet, 3.197 victime ale violentei regimului au disparut. Raport Valech difuzat in noiembrie la Santiago de Chile releva, 35.000 de cazuri de torture. [..] Continuind [..] sa faca sa circule fondurile lui Augusto Pinochet (transfer de 1,6 million de dolari de la Riggs britanica spre la Riggs americaine en 1999), banca Riggs fu acusata de judecatorul Garzon de complicitate cu generalul intr-un un transfer ilegal de fonduri.[..]"

Intergarea : Un exercitiu cras de pseudo-democratie. - Ioan Rosca
Azi, 28 februarie
Euroentuziasmul, invers proportional cu eurocunoasterea - Teodor Brates
"[..]Aparent, se vorbeste prea mult (uneori pânã la saturatie) despre procesul de pregãtire a României, de fapt, a cetãtenilor tãrii, pentru aderarea la Uniunea Europeanã. De ce spunem „aparent"? Pentru cã, în pofida cantitãtii uriase de vorbe (nu neapãrat în sens peiorativ), nivelul de informare, de cunoastere este nu numai coborât, ci si – în bunã mãsurã – tributar unor confuzii si distorsionãri grave. Dat fiind profilul acestei pagini, nu ne vom referi la ansamblul aspectelor abordate de cel mai recent Eurobarometru, ci numai de cele care au legãturã cu economia. Notãm, în aceastã scurtã introducere, doar cã românii se dovedesc cei mai euroentuziasti din toate tãrile care au fãcut obiectul sondajului, respectiv 74 la sutã din persoanele intervievate. În acelasi timp, 46 la sutã considerã cã stiu ce este UE, dar la testul respectiv s-a dovedit cã numai 11 procente au habar despre ce este vorba în legãturã cu aderarea la UE[..]
Restrângând analiza strict la tema aderãrii la UE, constatãm cã toate datele din sondaj converg cãtre ideea unui raport invers proportional dintre euroentuziasm si eurocunoastere. Sigur, nu era nevoie de o investigatie stiintificã pentru a ajunge la o asemenea concluzie (ceea ce a rezultat din Eurobarometru se vede „cu ochiul liber"). [..] Oricum, rezultatele Eurobarometrului nu lasã nici urmã de îndoialã cã se cere fãcut incomparabil mai mult si mai bine pentru pregãtirea populatiei României în vederea integrãrii în UE. Fatã de nivelul înalt al asteptãrilor, dacã nu se vor întreprinde pasii necesari si posibili, dezamãgirile vor fi infinit mai mari.[..]"

Un text de o mai rara consistenta si claritate, nealiniat la "Cintarea Noii Romanii". Din pacate Dreptatea nu poate cistiga daca populatia e intoxicata cu religia Banilor... acaparati de altii. - Ioan Rosca
Cronica Romana, 28 februarie
Banii sau Dreptatea? - Victor Nitelea
" Se desfasoara in aceste zile la Bucuresti un fel de Cupa Davis de o factura speciala: un meci pe viata si pe moarte intre Bani si Dreptate. Ceea ce pentru Ion Tiriac e o partida cu miza foarte importanta - libertatea fiului lui - pentru romani este una cu miza capitala: acum se va lamuri cine domneste in tara, banul sau legea. Ne vom edifica daca mai putem crede in Statul de drept, ori trebuie sa pricepem odata pentru totdeauna ca cine are destui bani poate cumpara pe oricine si, mai mult, ii si poate pedepsi pe oamenii legii care indraznesc sa-si faca datoria. Asta, ca sa priceapa si colegii lor cine e stapanul![..]
Mai departe, atitudinea dlui Tiriac e la fel de contraproductiva din punctul de vedere al obiectivului „captatio benevolentiae”. Domnia-sa ne scoate ochii, in trecere, cu inaltul calibru al „investitorilor” cu care se trage de bretele, la Balc si aiurea; putem sa intelegem: „ia te uita ce pleasca v-am adus, si pot sa va mai aduc, daca sunteti cuminti”. Ca acesti „investitori” exista, ca ei sunt superpotenti, imi vine sa cred: dar ce gheseft am eu, romanul de rand, de pe urma lor, mai ales daca ei vor fi venit sa „investeasca” in a cumpara pe nimic averea noastra, mi-e imposibil sa inteleg! De altfel, ei au tot venit in vizita la dl Tiriac in ultimii 15 ani, in care averea dlui Tiriac a crescut -zice-se - la vreo jumatate de miliard de dolari, iar a noastra, a romanilor, a scazut pe masura.[..] Mai vede ca fostul premier a dezincriminat fapta de care era invinuit Tiriac jr. cu cateva zile inainte de a-si primi Mercedesul de la Tiriac sr. (nu putem insista indeajuns asupra gravitatii sociale a dezincriminarii consumului de droguri, care le spune practic tinerilor: „drogati-va, ca nu patiti nimic!”). In aceste conditii, cocosirea tenismanului ca de ce intervine Ministrul Justitiei riscand efecte asupra acestui caz apare ca hilara, daca nu batjocoritoare si cinica: dar interventia Presedintelui si a Primului Ministru de ce sa fi fost admisibile? Dar mai ales romanul vede ca, rand pe rand, acuzatiile cad in conditii suspecte, dovezile dispar de la dosar, martorii isi schimba depozitiile si - coincidenta! - primesc dupa aceea sentinte cu suspendare, despre inculparea pentru marturie mincinoasa a celor ce, sub juramant, azi declara una si maine ce le convine Tiriacilor, nu se mai vorbeste, intr-un cuvant: musamalizare.[..]"

Observatie justa care ar trebui sa fie generalizata. Nu putem rasturna comunismul fara a sparge ... nu ouale- ci gasca instalata in diversele pozitii de decizie. Masurile punctuale si timide nu au cum elibera Romania. Trebuie curatit organul atacat, altfel- microbii se intind din nou.- Ioan Rosca
Cotidianul, 28 aprilie
Justitie, bibelou de portelan - Mircea Mihaies
"Una dintre marile greseli produse in justitie a fost acordarea inamovibilitatii inainte de a se fi facut un veritabil proces de verificare a activitatii celor implicati. In felul acesta, s-a pus in mina a destui oameni cu profunde si active legaturi dubioase arma letala a imunitatii. [..]
Pe ce se bazeaza tupeul siderant al acestor domni care-si imagineaza ca vor pastra la nesfirsit controlul discretionar asupra dreptatii in Romania? [..]
Inca din 1990, a functionat tactica perversa a punerii lupului paznic la oi: asa a ajuns generalul Militaru seful armatei, Stanculescu al industriei, Aurel-Dragos Munteanu si Razvan Theodorescu ai televiziunii, Brucan ideologul schimbarii si Birladeanu reformatorul economiei. Justitia de azi nu e, la virf, decit o colectie de vechi instrumente ale comunismului represiv. Pentru multi dintre acesti oameni, Monica Macovei, venita din afara jocurilor tulburi ale ultimilor cincisprezece ani, e un pericol prin simpla ei prezenta. Chiar dac-ar fi un bibelou de Tanagra, zimbitor si imobil pe un raft al biroului ministerial, ea tot ar trebui, in logica sistemului, eliminata. Daca mai are si proasta inspiratie sa dea deoparte valul aranjamentelor, al neclaritatilor si complicitatilor, va imaginati ce reactii stirneste.
Cazul Monica Macovei este, din toate aceste motive, o foaie clinica a pacientului aflat la terapie intensiva numit Romania. Daca puciul celor cincizeci si ceva de beneficiari ai cutumei puternic inradacinate, conform careia sistemul invinge intotdeauna, va avea cistig de cauza, inseamna ca ne putem lua catrafusele si sa ne cautam alte ocupatii – daca nu chiar alta tara. Pentru ca atacul nu e doar la ministrul Justitiei, ci la intregul pachet pro-schimbare al actualei administratii. Cel spre care se indreapta, de fapt, amenintarea e insusi Traian Basescu. Tocmai din acest motiv, el nu poate sa ramina in ceata asa-numitei impartialitati prezidentiale, pentru ca aici e vorba despre mai mult decit un joc al orgoliilor: e vorba de confruntarea, pe viata si pe moarte, dintre bine si rau."

De ce trebuiau privatizate toate societatile detinute abuziv de statul comunist ? De ce aceasta privatizare nu s-a facut prin retrocedarea catre detinatorii de drept : romanii exploatati in lagarul comunist? De ce s-a acceptat farsa comunista a "autonomiei economice" a intreprinderilor statului ... fata de stat, care a prilejuit cele mai cumplite "inginerii"? - Ioan Rosca
Curentul, 28 februarie
Pana la sfarsitul anului viitor toate societatile care nu pot fi privatizate vor fi lichidate
" Unul dintre angajamentele ferme pe care guvernul Tariceanu si le-a asumat in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, precum si cu organismele financiare internationale consta in finalizarea procesului de privatizare. Astfel, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa finalizeze, pana 2006, privatizarea societatilor existente in portofoliu la 1 iunie 2004 (153 de societati comerciale cu capital majoritar de stat si 399 societati la care statul detine pachetul minoritar). Totodata, pana la sfarsitul trimestrului trei al acestui an, circa 75% din cele 153 societati, respectiv 115, vor fi privatizate sau va fi demarata procedura de lichidare. La societatile ramase, numarul total al personalului nu trebuie sa depaseasca 25% din totalul angajatilor celor 153 de societati, existent la 1 iunie 2004. Autoritatea trebuie sa aiba in vedere si privatizarea sau demararea procedurii de desemnare a lichidatorului, intr-un interval de sase luni, pentru societatile revenite in portofoliu si la care AVAS este actionar majoritar. De asemenea, se are in vedere identificarea unor modalitati de amendare a cadrului legislativ care sa faca posibil transferul mai rapid in sectorul privat al societatilor care revin in portofoliul AVAS. In privinta angajamentelor asumate de tara noastra in cadrul Memorandumului de Politici Economice si Financiare pentru perioada 2004-2006, in linii mari, acestea au fost atinse, cu exceptia finalizarii privatizarii in cazul Electroputere Craiova, Rulmentul Brasov si Tractorul, care vor fi scoase din nou la vanzare.[..]"

Schema numarul 1: conducatorii intreprinderilor constituind "greaua mostenire", distrugindu-le, pentru a putea fi cumparate de "prietenii privatizati"- transformindu-le eventual chiar in fier vechi. In timpul asta, departamentul "propaganda"- fredoneaza continuu slagarul " nu aveau nici o valoare!". Rezultat final: o padure de imbogatiti miraculos si o economie distrusa. Aceasta tranzitie criminala- necesita un Proces. - Ioan Rosca
Curierul National, 28 februarie
Dilgoci vrea Uzina Mecanica Filiasi pe doi lei
" Primarul orasului doljean Filiasi, inginer Nicolae Stancioi, acuza fosta conducere a Ministerului Economiei si Comertului de sistarea intentionata a activitatii de productie a SC Uzina Mecanica in scopul favorizarii unor "investitori clientelari" de a o cumpara la un pret cat mai mic.[..] Uzina Mecanica Filiasi a fost trecuta pe "linie moarta" chiar de cei care ar fi trebuit sa sustina activitatea economica a acesteia. Acest lucru este cu atat mai grav cu cat societatea a avut, la inceputul anului trecut, contracte in derulare care ar fi putut-o ajuta sa-si revina financiar. [..]
Mai mult, primarul aminteste ca, in 2003, "societatea in colaborare cu specialisti din cadrul Academiei Tehnicii Militare Bucuresti au omologat lovitura calibru 40 mm compatibila cu armamentul NATO, omologare la care au participat reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, SRI, Jandarmeriei, Ministerului de Interne, Romtehnica Bucuresti si altii". In adresa trimisa Prefecturii primarul subliniaza faptul ca, desi societatea avea contracte in derulare de peste 600.000 de euro si peste 250.000 de dolari, acestea "nu au putut fi onorate deoarece incepand cu 1.08.2004, conducerea MEC a sistat orice activitate de productie la aceasta uzina (...) neavand decat un singur scop: de a vinde unor investitori clientelari la un pret cat mai mic".[..]"

Superb lucrat. Cercul se inchide. Romania TREBUIE sa intre in comunitate. Pentru asta TREBUIE sa faca investitii masive in structuri (si Ceausescu a facut...). Pentru aceasta TREBUIE sa faca imprumuturi. Poporul de azi atras in combinatie, vrea si el imprumuturi, numai sa fie platite de cei de miine. Ghici cine va cistiga? Ghici cine va pierde? In IRAQ au trebuit omoriti multi pentru a se implementa aservirea generatiilor viitoare prin "reconstructie" - Ioan Rosca
Jurnalul National
Integrare de 20 de miliarde de euro
"Romania are nevoie de circa 20 miliarde de euro in urmatorii ani pentru finantarea diverselor sectoare deficitare, astfel incat sa fie pregatita pentru integrarea in Uniunea Europeana in 2007. Romania si Banca Mondiala (BM) vor incheia, in luna iulie, un Parteneriat Strategic de Tara pentru perioada 2005-2009, care va contine programe necesare integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. [..]
Continuarea informatizarii sistemului judiciar, imbunatatirea conditiilor de lucru pentru functionarii publici, crearea Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice, reabilitarea canalului Dunare-Marea Neagra, modernizarea serviciului de incalzire centralizata, promovarea sistemelor agroforestiere ca alternativa la agricultura clasica si protectia mediului in zonele Zlatna si Copsa Mica sunt doar cateva dintre proiectele care s-ar dori finantate cu banii BM. NECESAR. Desi nivelul finantarii nu s-a stabilit, nu toate proiectele ministrilor autohtoni se vor face pe banii BM, a atras atentia premierul Tariceanu. "Daca e sa facem o evaluare a tot ceea ce are nevoie Romania in urmatorii ani, ne-am duce undeva la suma de 20 miliarde de euro. [..] Alinierea economiei romanesti la standardele europene va presupune si costuri, cum ar fi cresterea unor tarife la energie si majorarea accizelor.[..]"


<<< Închidere >>>