Semnale - Vineri, 4 februarie 2005

Retinind si impartasind observatiile domnul Mioc privind interpretarea, semnalam textele publicate de Jurnalul National, pentru cei interesati de detalii - Ioan Rosca
Jurnalul national, 4 februarie
Moartea ministrului Apararii, Vasile Milea
"La ora 4:45, Armata 1 primeste un raport de la sectoarele Capitalei: "Sect. 4 – nimic; Sect. 5 – nimic; Sect. 2 – acolo s-au dus manifestantii, grupuri in zona Pantelimon (adunate de la ora) 2:30". La ora 6:20 se raporteaza ca in urma cu 20 min. s-a deschis focul la podul Vitan-Barzesti, iar "manifestantii se aduna la crematoriu". Grupul de la Piata Chibrit (aprox. 1.500 de oameni) este semnalat in deplasare spre centru. La 07:45, generalul Milea ordona deplasarea unor forte ale Regimentului 1 Mecanizat, formate din tancuri si trupe de infanterie, spre intreprinderea Turbomecanica, unde se concentrase o multime agitata, in fata, pe Bulevardul Armata Poporului". Dupa aproximativ o jumatate de ora, ministrul Apararii este informat ca "la Brasov, 6.000 oameni se deplaseaza spre piata". Dupa inca o jumatate de ora, la 9:00, situatia la Brasov este clara: "25.000 (de oameni) curg grupuri". In Bucuresti, in diferite zone de contact intre fortele militare si manifestanti, multimea scandeaza "Armata e cu noi!", trupele neprimind vreun ordin. Avem marturii ca generalul Vasile Milea a stiut cu precizie, inca din jurul orei 3:00, ca revolta nu a fost inabusita si ca oamenii se strang in grupuri pentru a reveni la Piata Universitatii, in numar si mai mare.[..]"
Victor Stanculescu: "Cum i-am facut vant lui Ceausescu din CC"
"Va prezentam, in randurile de mai jos, confesiunile generalului Victor Stanculescu catre scriitorul Dinu Sararu. Fragmentele sunt selectate din romanul "Generalul Revolutiei cu piciorul in ghips", aparut in conditii grafice remarcabile la Editura RAO. Azi, cititi despre cele doua idei celebre ale lui Stanculescu din ziua de 22 decembrie 1989: cum si-a pus piciorul in ghips si cum i-a sfatuit pe Ceausesti sa-si ia talpasita din sediul CC la bordul elicopterului.[..]'

Una din prea putinele reactii fata de episodul doi al armistitiului de la Bucuresti (primul fiind cel din 1944) semnat acum intre puterea Rosie post-decembrista si Aliatii americani - reprezentind interese evreiesti- Ioan Rosca
AlterMedia, 2 februarie
O revenire necesară sau de ce nu cred că a existat un holocaust românesc - Gică Manole
"NU EXISTA, nu poate exista în istorie fapt/eveniment care să nu poată fi explicat: nu pot exista evenimente fără cauze, de orice natură ar fi ele.
Important rămâne un fapt: cel/cei care analizează, evaluează, judecă un fenomen istoric, să ţină seama de întregul ansamblu de factori cauzali ce a determinat un eveniment sau altul să se producă.
În judecata istorică se impune, obligatoriu, ca o axiomă, sfatul istoricului roman Cornelius Tacitus din Anale: „sine ira et studio” (fără ură şi părtinire).
Dar, când judecata asupra unor evenimente istorice este profund marcată, viciată, de interese care nu au nimic comun cu adevărul istoric, sintagma marelui istoric roman este călcată, cu brutalitate, în picioare, iar interesele de care vorbesc se substituie adevărului istoric.
De câţiva ani buni se scrie mult, îndeosebi de către istorici străini, despre existenţa unui holocaust românesc în anii celui de-al doilea război mondial.
Istoricii români, cu foarte puţine excepţii, au o reacţie palidă, se simt timoraţi, aproape că le este frică să abordeze chestiunea în cauză.
Alţi istorici, au trecut fără ezitare şi discernământ, de partea acelora care ne aşează stigmatul holocaustului pe frunte.
Înţeleg că, indiferent cum ar fi fost, noi trebuie să fim solidari, dar şi răspunzători, cu / de trecutul nostru. Noi, şi nu străinii, trebuie să fim interesaţi în cel mai înalt grad, de ceea ce s-a petrecut cu poporul nostru în trecutul recent. Căci, în cazul despre care doresc să-mi exprim opiniile, nu mai este vorba doar de aflarea adevărului sau de o reconciliere cu trecutul, ci de culpabilizarea statului român, a poporului român, iar dacă vinovăţia care ni se impune cu tot dinadinsul, ne-o vom asuma, consecinţele vor fi dramatice.
Sunt sigur că românii au puterea să înţeleagă că fiecare epocă, inclusiv, sau în mod deosebit, a noastră, trebuie să fie solidară cu trecutul; iarăşi: românii trebuie să ştie că epoca noastră se află prinsă într-o reţea de cauze şi efecte ce nu lasă nici măcar puţin loc hazardului, dar, solidaritatea de care vorbeam, ne obligă, ne descurajează la o judecată subiectivă asupra poporului nostru trecut. Nu avem voie, nu trebuie să dăm voie ca alţii să ne impună punctele lor de vedere, aşa-zisele lor adevăruri cu privire la noi şi istoria noastră recentă. Istoricii, acum, sunt obligaţi să iasă din tăcere, să se aplece organizat, stăruitor, asupra acestor grave acuze ce se aduc statului şi poporului român; sunt obligaţi, de jertfa sutelor de mii de români, victime ale războiului şi genocidului bolşevic, să nu tacă sau să fie indiferenţi.[..]"

Sustin acest apel, cu singura rezeva ca e formulat cu prea multe menajamente si politeturi. Dar poate ca asa isi vor face mai multi curaj , sa semneze. Stiu foarte bine liderii de la Bucuresti in ce crime implica Romania- si de ce - Ioan Rosca
AlterMedia, 2 februarie
Scrisoare deschisa presedintelui Romaniei
"Nota A.M.: Ceea ce puteti citi mai jos este o luare de pozitie. Scrisoarea a fost inregistrata la Administratia Prezidentiala, iar raspunsul, la care Presedintia este obligata prin lege, va fi facut public. Daca sunteti de acord cu aceasta luate de pozitie, puteti scrie si trimite in nume propriu o scrisoare similara, sau daca nu aveti timp sau inspiratie, puteti prelua acelasi text. Dupa trimitere, aveti grija sa sunati pentru confirmare si inregistrare!
Domnule Presedinte,
Am luat act cu suprindere si neplacere, de decizia dumneavoastra privind suplimentarea efectivelor militare romanesti prezente in Irak de partea coalitiei pro-americane.
In data de 17 ianuarie 2005, dumneavoastra ati aprobat hotararea CSAT, prin care Romania mareste contingentul militar din Irak cu 100 de infanteristi. Aceasta, in timp ce Polonia si-a retras soldatii din Irak, iar Ungaria si Bulgaria urmeaza sa faca la fel, ca sa mentionam doar tarile apropiate noua ca pozitie geografica.
Sinteti desigur la curent cu concluziile echipei de cercetatori condusa de Charles A. Duelfer, care dupa aproape doi ani de cautari asidue a ajuns la concluzia ca nu exista – si nici nu au existat – arme de distrugere in masa in Irak. Aceasta inseamna ca principalul motiv al invadarii Irakului, invocat de presedintele american Bush (care spunea, pe 7 octombrie 2002, „Dictatorului irakian nu trebuie sa i se permita sa ameninte America si lumea cu boli, otravuri si arme atomice”) a fost dovedit in mod oficial drept o minciuna. Este trist ca la citeva zile dupa ce agresiunea contra Irakului a fost in sfirsit dovedita ca nelegitima, dumneavoastra persistati in greseala lui Ion Iliescu, predecesorul dumneavoastra, si confirmati angajarea Romaniei, din punct de vedere militar, intr-o operatiune nelegitima.
Un alt motiv invocat de partizanii invadarii Irakului a fost acela ca poporul irakian trebuie eliberat de „dictatorul Saddam Hussein” si „ajutat” sa se inscrie pe drumul democratiei si stabilitatii. Din nou il citam pe seful statului american (19 martie 2003): „Misiunea noastra este sa dezarmam Irakul si sa eliberam oamenii de tiranie”. Astazi, dupa doi ani de confruntari, este evident pentru toata lumea ca poporul irakian este principala victima a acestui conflict, nicidecum beneficiarul sau. Zeci de mii de irakieni nevinovati au murit, milioane traiesc in mizerie si sufera de foame, in timp ce corporatiile transnationale prospera de pe urma petrolului irakian, iar gruparile fundamentaliste islamice se dezvolta in voie.
Acestea sint democratia si stabilitatea promise, domnule Presedinte Basescu?
La izbucnirea razboiului, putine organizatii au luat pozitie impotriva invadarii unei tari suverane si impotriva participarii Romaniei la aceasta agresiune. Daca acum doi ani exista scuza necunoasterii realitatii, iar increderea in „partenerul american” era oarecum justificata, acum, dupa ce toate pretextele invocate pentru invadarea Irakului s-au dovedit false, nu mai aveti nici o scuza pentru a pune in pericol vietile soldatilor romani.
Sintem in masura sa intelegem ratiunile politicii de stat a României, stat mic si neputincios care nu are alta sansa de a supravietui decit de a se alia cu un partener puternic precum SUA. Dar nu sintem de acord ca acest parteneriat sa insemne complicitate la crimele de razboi comise de soldatii americani, participarea Romaniei la ocuparea nejustificata a unei natiuni suverane, sau punerea in pericol a vietilor unor romani pentru interese straine.
Daca, in calitate de Presedinte al Romaniei, nu puteti gasi alta solutie pentru securitatea tarii decit alianta cu o putere imperialista si agresiva, puteti macar lua exemplu de la alte state care au fost la rindul lor nevoite sa se alieze cu SUA, dar nu au luat parte la rusinoasa invadare a Irakului sau si-au retras in mod onorabil trupele.
Tarile vecine noua si-au retras trupele abia dupa ce mai multi militari si-au pierdut viata. Este nevoie sa moara si militari romani pentru ca autoritatile tarii noastre sa procedeze la fel?
Ati promis ca veti tine cont de interesele romanilor daca veti ajunge presedintele lor. Va rog sa raspundeti la urmatoarea intrebare: Credeti ca suplimentarea contingentului romanesc in Irak serveste interesul national?
Va solicit, in incheiere, domnule Presedinte, sa reconsiderati decizia de a suplimenta numarul de soldati romani trimisi in Irak.
Cu aleasa stima,
Presedintele Asociatiei,
Dan-Adrian Ghita
26 ianuarie 2005
Inregistrata la Administratia Prezidentiala cu nr……. /…………."

Singurul capitol la care Romania respinge mondializarea este miscarea de emancipare a cetatenilor de sub regimurile care ii manipuleaza in numele diverselor doctrine. In numele "anti-comunismului de principiu" (total absent pe terenul faptelor), "intelectualitatea" romana a proclamat intregul curent libertar - "bolsevic"- si s-a inrolat umil in internationala afacerilor speculative si neo-coloniale. Romania e azi o pata alba pe harta omului cautator de demnitate - Ioan Rosca
AlterMedia, 2 februarie
A cincea editie a forumului social mondial si-a inchis lucrarile
"[..]Peste 200.000 de oameni au venit la ceremonia de deschidere a Forumului, iar desfasurarea manifestarilor, intre 26 si 31 ianuarie 2005, s-a bucurat de prezenta a 155.000 de participanti, din care circa 30.000 au fost cazati in Tabara de Tineret. Oameni din 135 de tari au fost implicati in circa 2.500 activitati, iar 2.800 voluntari au sprijinit organizarea si desfasurarea evenimentului. Activitatile Forumului s-au desfasurat in cadrul a 8 “grupuri de lucru”: Spatiu, Solidaritate/Economie, Mediu si Sustenabilitate, Cultura, Traducere, Comunicare, Mobilizare si Software Liber.Tema centrala a editiei 2005 a fost “Solidaritate Economie” - teoria si practica economiilor suverane pentru oameni si cu oamenii, incluzand peste 90 de dezbateri si ateliere.[..]"

Simbioza socialism-capitalism, pompa de vidat buzunarele mici. In spatele fiecarui contract facut cu statul, se ascunde deseori un aranjament : firma cistigatoare gaseste o forma sa recompenseze pe cei care ii mijlocesc chilipirul. Cind e vorba de tari satelizate (neo-colonii) procedeul devine regula si explica intregul joc politic - Ioan Rosca
Adevarul 4 februarie
O firma care nu are nici macar o lopata va primi sute de milioane euro cadou de la Ministerul Transporturilor
"In lungul Autostrazii Soarelui rasar contracte cu iz de frauda. De cateva saptamani, Ministerul Transporturilor - prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) - pregateste o licitatie in urma careia va fi ales noul operator de intretinere a A2. Ceea ce nu se spune public este ca firma care va castiga contractul va pune mana pe cateva zeci de milioane de euro fara sa faca mai nimic. Iar banii i se vor da din bugetul statului si din contractele semnate de Romania cu BIRD si BEI. Conform caietului de sarcini al licitatiei, firmele romanesti au fost taiate de pe lista societatilor care pot intra in "competitia A2". Astfel, ofertantii trebuie sa vina dintr-o "tara eligibila" si trebuie sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au derulat cel putin trei contracte de aceeasi amploare "care au avut ca obiect prestarea unor servicii similare in valoare de 15 milioane de euro"! In plus, garantia a fost stabilita la un milion de euro. Daca declaratiile celor din Ministerul Transporturilor sustin ca acesti termeni au fost pusi pentru atragerea firmelor serioase, restul de clauze arata ca de intretinerea Autostrazii Soarelui se poate ocupa orice firma care are cel mult un laptop. Asta pentru ca toate utilajele, echipamentele si pana si sculele folosite la intretinerea A2 vor fi furnizate de catre statul roman, prin CNADR! Mai mult, in cazul in care viitorul operator va decide ca nu ii ajung utilajele de la stat, va putea sa cumpere altele cu banii ...statului! Astfel, la capitolul "operare, echipament si unelte de intretinere" se mentioneaza ca "in scopul implementarii conditiilor de operare in conditii optime, Compania Nationala Romana de Autostrazi si Drumuri Nationale va furniza echipamentele si uneltele". Urmeaza apoi liste lungi de tractoare, masini de colmatat, masini de imprastiat sare, trailere, pluguri, ba pana si seturi de semne rutiere. Operatorul nu va trebui decat sa intretina aceste echipamente, iar "bugetul de aprovizionare" pentru suplimentul de scule cerut de noul operator "este de 10.000.000 de euro si va fi finantat de BEI". Practic, operatorul poate solicita, in limita sumei de 10 milioane de euro, bani pentru ciocane, pikamere sau betoniere! Mai mult, in aceste conditii, tot prin contract, se mentioneaza ca, in urma unor accidente care s-au soldat cu distrugerea parapetilor sau a sistemelor de semnalizare, operatorul de intretinere va suporta inlocuirile si va incasa despagubirile in baza politelor RCA. Un alt punct curios din caietul de sarcini este acela al raspunderilor. Astfel, la punctul 32 se mentioneaza ca CNADR isi va asuma riscul daca lucrarile de intretinere vor fi afectate de "actiunea fortelor naturii, impotriva carora un Antreprenor cu experienta nu ar fi prevazut in mod rezonabil precautiile corespunzatoare"! Apoi, la capitolul privind raspunderea pentru defecte in executare, "antreprenorul va remedia viciile pe cheltuiala proprie dupa consultarea cu Angajatorul (adica CNADR - n.n.) si (dupa cum va considera) va restabili prompt respectivul defect". Adica, viitorul operator va plati greselile sale dupa o discutie cu cei de la CNADR si numai daca va dori isi va indrepta greseala. In ceea ce priveste noul contract de intretinere a A2, curioasa este si stabilirea "santierului". Astfel, viitorul operator va primi bani pentru intretinerea soselei cu toate ca ea nu este terminata. Tronsonul Drajna-Fetesti se va deschide in 2007, Fetesti-Cernavoda in 2006, iar Cernavoda-Constanta e abia la nivel de studiu de fezabilitate. Cu toate acestea, operatorul care va castiga licitatia Ministerului Transporturilor, cu clauze cel putin ciudate - si care poate cesiona lucrarea oricand - va castiga bani din intretinerea autostrazii pe o perioada de sapte ani, "contractul urmand a fi prelungit cu doua perioade suplimentare de cate sapte ani fiecare, totalul fiind de 21 de ani"! "

O sa mai cada cite un cap? Fara ca sa fie ucisa inima caracatitei? - Ioan Rosca
Adevarul, 4 februarie
Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului, a fost dat in consemn la frontiera
" Sechelariu este cercetat pentru modul de organizare a unor licitatii si pentru atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice. [..]Faptele pentru care fostul primar al Bacaului este cercetat se refera la organizarea unor licitatii, precum si la atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati comerciale. Anchetatorii detin date si indicii conform carora, in exercitarea atributiilor de serviciu, in perioada in care a detinut functia de primar, Dumitru Sechelariu ar fi comis mai multe ilegalitati si incalcari ale legislatiei privind administratia publica, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite. Dosarul penal al lui Sechelariu a fost deschis in urma cu zece luni si cuprinde nu mai putin de 12 tomuri a cel putin 300 de pagini fiecare, adica, in total, peste 3.600 de pagini."
Romania Libera, 4 februarie
Spaga de 120.000 de euro pentru PNA?
" Pe data de 17 octombrie 2003, in timp ce era arestat de PNA pentru mai multe infractiuni de luare de mita si de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fostul primar al municipiului Satu Mare Horea Anderco a facut un autodenunt pentru a beneficia de reducerea de pedeapsa ce poate fi acordata in baza articolului 10 din Legea anticoruptie. Autodenuntul a fost formulat in scris in fata procurorului anchetator si a avocatului sau Dan Mihai Suta. In acest autodenunt Horea Anderco declara cu lux de amanunte ca inainte cu cateva zile de a fi arestat (fapt petrecut pe 9 aprilie 2003) i-a predat unui lider al lumii interlope din nord-vestul Romaniei suma de 120.000 de euro pentru a fi oferita conducerii PNA prin fiul unui ofiter de la "crima organizata". M. Petru-Parvu"

"Noua" putere e condusa de Robin Hood-zi cam ciudati .... - Ioan Rosca
Romania Libera, 4 februarie
Catarama il acuza pe Tariceanu ca a castigat 54.000 de dolari de la SAFI
"Calin Popescu Tariceanu a fost actionar si detinator de certificate de investitor la SAFI si a castigat 54 de mii de dolari din aceasta afacere, a anuntat ieri, dupa opt ani de la scandalul SAFI, Viorel Catarama, principalul acuzat in acest caz. [..] Patronul firmei Elvila s-a plans ca, timp de opt ani de zile "capitan de echipa", si si-a asumat singur responsabilitatea in cazul SAFI. "Acum pot spune ca una dintre personalitatile PNL care au avut de castigat de pe urma SAFI a fost Tariceanu. Nu a fost numai afacerea mea. El a fost la fel de implicat ca si mine. A fost actionar si detinator de certificate de investitor", a mai spus Catarama.[..]"

Inainte de 1989, sefii de la posta si telefoane erau securisti si purtau pistol. Au ramas la posturi .... - Ioan Rosca
Ziua 3 februarie
Timpanul PNA
" Scandal fara precendent la Targu Mures. Sub pretextul monitorizarii judecatoarei Andreea Ciuca, fosta presedinta a Tribunalului Mures (arestata la 5 iunie 2003 de PNA pentru o presupusa luare de mita), Serviciul Teritorial Targu Mures al PNA a monitorizat peste 70 de telefoane ale unor ziaristi, redactii de ziare centrale si locale, precum si avocati, pe o perioada de 13 luni.[..] Iata cum, inca o data, se dovedeste ca sub pretextul depistarii unor asa-zise acte de coruptie, se cheltuiesc sume enorme din banul public pe anchete care dureaza ani si nu depisteaza nimic, iar presa (cea care dezvaluie marile acte de coruptie) devine o tinta a interceptarilor de telefoane in scopuri care nu au nimic de a face cu legea si democratia.[..]"

Miturile sportului romanesc se dezumfla moral. Dupa ce am aflat marea prietenie a lui Lacatus cu tinerii Ceausescu , iata-ne in fata prieteniei Tiriac- Maurer. Intelegem mai bine de unde vine pornirea intreprinzatoare a tenismenului si lipsa lui de scrupule - Ioan Rosca
Cotidianul , 4 februarie
"Iliescu, vinator cu pana de iepure"
"Traseul sportivului Ion Tiriac a fost netezit multi ani de premierul comunist Ion Gheorghe Maurer. Acest lucru il stie bancherul de acum, dar si fiul fostului prim-ministru comunist, Jean Maurer. El a acceptat sa discute deschis cu reporterii „Cotidianului“. Vedeta sportiva a anilor ’70, Ion Tiriac a ajuns acum unul dintre cei mai bogati romani. El l-a avut mentor si protector multi ani pe fostul premier comunist Ion Gheorghe Maurer. Acum l-a depasit: locuieste in casa fostului mentor, are toate pustile de vinatoare ale acestuia. Mai mult, sora tenismanului a primit cadou de la sotii Maurer tablourile de pe pereti. Motiv pentru care Jean Maurer are dubii legate de prietenia lui Tiriac fata de tatal sau.[..]"

Un articol interesant, pertinent , bine venit. Doar ca nu pot valida conceptul de "doctrina" folosit de doamna Iordache. Da acest nume unui labirint de consideratii marunte despre formatiunile si persoanele fosgaind pe scena politica sau unor lozinci gaunoase, neconcretizate in proiecte de societate . Confunda ziaristica bizantina si propaganda teoretica cu politica de fond. Nici de aceasta data, cind face un apel salutar la clarificari doctrinare, nu a dat atentie invitatiei mele de ne spune CE ar urma sa faca PNT-CD-ul salvat de la deces - Ioan Rosca
Romania Libera, 4 februarie
Clarificarea doctrinara, o necesitate imperativa - Roxana Iordache
" Romania nu are o configuratie doctrinara a partidelor politice. Faptul ca la noi nu a avut loc o revolutie de catifea, ci o confiscare si deturnare a revolutiei anticomuniste din decembrie 1989 si-a pus amprenta in mod determinant asupra evolutiei politice, sociale si economice din cei 15 ani care au trecut de atunci. In loc de o transformare democratica ireversibila a Romaniei a avut loc o tranzitie parca fara sfarsit, atat in plan politic institutional, cat si in plan economic si social.[..] Clarificarea doctrinara ar degaja spectrul politic romanesc de balastul conglomeratelor conjuncturale. Scapata de pericolul si obsesia partidului-stat, mentalitatea electorala s-ar debarasa de obsesia bipolaritatii artificiale, iar scena politica din Romania s-ar alcatui, in conformitate cu cea europeana, din trei partide doctrinare, doua principale, partidul crestin-democrat (PNTCD), partidul social-democrat (PSD) si partidul (social)liberal (PNL).Reforma doctrinara a partidelor politice va antrena dupa sine si reforma morala a societatii romanesti. Iar cetateanul (ne)turmentat va sti si el, in sfarsit, nu doar pe cine, ci si ce voteaza. Totul este sa se trezeasca la timp conducerea PNTCD. In caz contrar, reasezarea scenei politice romanesti va fi artificiala, pseudo-doctrinara, conjuncturala si oportunista. Intr-un cuvant: imorala. Iar absenteismul se va accentua."

Cine va raspunde pentru toate astea? - Ioan Rosca
Curierul national, 4 februarie
"Benzina de peste 3,5 miliarde de lei, evaporata din Rafinaria Darmanesti
Tot mai multe nereguli legate de afacerile derulate prin Rafinaria Darmanesti incep sa iasa la suprafata dupa declararea oficiala a falimentului societatii. Mai nou, s-a descoperit ca din rafinarie au disparut in mod misterios cantitati importante de benzina. Acestea figurau pe acte in stoc, dar in realitate nu se mai gaseau in rezervoare de cine stie cand. Lucrurile au inceput sa iasa la iveala de cand se studiaza cu mai multa atentie actele contabile ale societatii aflate in lichidare. Astfel, la verificari a reiesit ca la 31 decembrie 2003 exista materie prima in valoare de 3,2 miliarde de lei, iar pe stocul de produse finite, benzine si motorine in valoare de 334 de milioane de lei. Realitatea insa nu corespunde cu hartiile, intrucat la data respectiva in societate nu mai existau in stoc nici materii prime, nici produse finite.[..]"

Ce minunat se vor intilni preocuparile birocratico-totalitare ale Europei cu viermuiala romaneasca... Ne vom aminti nostalgic de disciplinarea satului de catre Ceausescu - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 4 februarie
Vacile fara pasaport ne scot din graficul aderarii la UE
"Intirzierile inregistrate in procesul de intocmire a pasapoartelor pentru vaci, semnalate si de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, incep sa produca efecte. Potrivit unei ordonante de urgenta din anul 2002, de la 1 ianuarie 2005 este interzisa acordarea de subventii pentru juninci care nu sint identificate, precum si pentru carnea si laptele provenite de la bovine neidentificate.Tot de la 1 ianuarie “transportul bovinelor care nu detin marci auriculare (cercel in ureche) si pasaport este interzis”, iar Consiliile Locale nu mai au voie sa elibereze “bilete de adeverire a proprietatii bovinelor”.[..]"

Au din ce cheltui: din banii jefuiti proprietarilor de pamint (vezi editorialul despre cadastru). In natura, nimic nu se pierde .... - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 4 februarie
1,5 miliarde lei, risipiti pentru sefii de la Cadastru
" Cu functia amenintata de schimbarile aparute pe scena politica, Florin Ciobanu, seful Agentiei Nationale de Cadastru, s-a apucat sa toace pe distractii banii institutiei. Acesta a invitat la Sinaia, pentru o intilnire de lucru, nu mai putin de 240 de persoane - cite cinci directori din fiecare judet al tarii, precum si din Bucuresti.[..]"

A incept un nou atac meta-privatizant- eliminarea restrictiilor din calea "concentrarii" fondurilor SAFI in miini mai putine si mai pricepute, eventual investitori straini etc. Ca de obicei la pupitrul propagandei, bravii ziaristi romani- care au inteles schema si si-au gasit un loc bun in ea....Un text de o parsivenie exemplara, sinteza de "teze" asezate pe noua linie - Ioan Rosca
Ziua, 4 februarie
Fara baroni, cetatenii isi pot duce bani acasa - Sorin Rosca-Stanescu
"Cum aratam in analizele anterioare, daca ar fi schimbata regula jocului, impusa de cei cinci baroni SIF, atunci cetatenii ar avea dreptul de a decide cu adevarat, in calitatea lor de actionari, cine si in ce fel le reprezinta interesele.[..] O data indepartati, prin efectul legii, de la conducerea SIF-urilor, se creeaza posibilitatea statutara ca bariera de 0,1 la suta sa fie ridicata. Concentrarea legala de capital poate salva situatia. Si poate aduce castiguri reale milioanelor de cetateni care sunt actionari. SIF-urile detin pachete mai mari sau mai mici de actiuni in mii de societati comerciale. Pe care le administreaza dupa ureche. Sau, mai bine spus, in functie de interesele personale ale celor care reprezinta, in prezent, managementul SIF-urilor. Iesirea din acest al doilea cerc vicios - primul a fost expus in editorialul de ieri - nu se poate face decat prin intermediul Bursei. Cu alte cuvinte, liberalizandu-se detinerea de capital, milioanele de cetateni posesori, in acest moment, ai unor hartii care atesta ca ei sunt actionari, dar nu le aduc absolut nici un folos, vor avea posibilitatea de a le vinde. Obtinand astfel, in fine, un castig. Cei care le vor cumpara, investitori romani sau straini, dincolo de faptul ca vor aduce lichiditate, vor decide in viitor, cu adevarat, asupra managementului. Si, intrucat au platit pentru acest drept, vor avea grija ca managementul sa fie performant. Iar daca se va intampla asa, atunci, in fine, actionarii ramasi - alte milioane de cetateni care nu si-au vandut actiunile la Bursa - vor putea primi anual, sub forma unor dividende, importante sume de bani. Pe de alta parte, si SIF-urile pot crea lichiditate, vanzand unele dintre actiunile pe care le detin in societati comerciale. Iar o parte din banii sub forma de profit ajung din nou la cetateni. In acest moment, Romania, membru NATO si candidat sigur pentru Uniunea Europeana, poate atrage numerosi investitori. Miliarde de dolari pot intra astfel in tara, accelerand procesul de modernizare si influentand decisiv nivelul de trai al populatiei. Daca fenomenul de mare coruptie va fi inhibat si diminuat, daca in general infractionalitatea economica va fi redusa si daca Justitia va incepe sa functioneze sub aceste aspecte, atunci principala poarta de intrare a fondurilor de investitii din lumea intreaga ar putea fi Bursa de Valori Bucuresti. Cu siguranta, una dintre tinte ar fi achizitionarea de pachete de actiuni ale celor cinci SIF-uri. [..] "


<<< Închidere >>>