Semnale - Marţi, 1 martie 2005

Oameni buni, încetati cu tâmpenia. Se depsesc toate limitele bunului simt. M-am saturat de aceste procese fara judecatori, fara aparatori, fara justitie. Putina logica. Parintele Staniloae a fost legionar? Nu stiu. Dar daca a fost, ce daca? Asa putem scrie despre Ion Iliescu ca o fost comunist, ca mai este. Pe nimeni nu va tulbura sau revolta o astfel de afirmatie? S-a lepadat Iliescu de comunsil, si-a cerut el iertare de la victimele pe care ai sai le-au semanat in mormintele fara cruce ale Romaniei? Cu toate ca in termeni de victime ale sistemului numarul celor ucisi de autoritatile comuniste, care vorbeau in numele pacii vesnice sau a luptei de clasa, este de mii de ori mai mare decit al celor ucisi de legionarii care teoretizau si practicau violenta. Ce e grav daca ar fi fost? Sa incetam cu diabolizari facute de insi care sunt platiti ca sa fie vinatori de legionari sau de dreptaci de toata mâna. De cind ar fi un pacat capital apartenenta la un partid care, cel putin la origini, si in orice caz prin cei care au umplut inchisorile dintre membrii sai, a fost un partid de patrioti si nu de tradatori de tara si colaborationisti, cum s-a incercat sa fie prezentat de istoriografia comunista? Daca nu s-a facut vinovat de crime, daca nu a facut apologia crimelor legionare, de unde pina unde se se simta acuzat, si inca post-mortem, un om de talia intelectuala si morala a lui Dumitru Staniloae? - Dan Culcer
Ziua, 1 martie
Parintele Staniloae, legionar?
"Dreptul la replica a fost formulat de Lidia Staniloae Ionescu, fiica ilustrului teolog, care neaga ferm legaturile tatalui ei cu legionarismul. Ea il acuza pe Totok ca il judeca pe parintele Staniloae "dupa cateva fraze scoase arbitrar din contextul unui articol", atragand atentia ca tatal ei a dezaprobat categoric miscarea "preotilor si studentilor teologi care defilau in camasi verzi". In scrisoarea adresata redactiei, Lidia Staniloae precizeaza ca, dimpotriva, parintele a fost chiar amenintat cu moartea de legionari, atunci cand a protestat, prin publicarea unor articole in "Telegraful roman", impotriva asasinarii lui Iorga. De cealalta parte a baricadei, William Totok isi apara punctul de vedere, aratand ca a publicat doar pasaje din articole publicate de parintele Staniloae, fara sa le rastalmaceasca si fara sa le interpreteze teologic.[..]"

Sper ca se vor dezmorti intelectualii romani (necumparati, nealiniati si nedomesticiti) si vor intra in lupta - Ioan Rosca
Ziua, 1 martie
Inselatoarea umbra a vinei colective - Radu Portocala
Calea spre invinovatirea Romaniei si a romanilor a fost extrem de scurta. Mai putin de trei ani![..]
Prima salva a lansat-o marele nostru prieten, Dl Michael Guest, pe atunci ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. In luna martie 2002, participand la inaugurarea unui curs de istoria Holocaustului, el a pronuntat o alocutiune din care reiesea - orice stangacie oratorica sau imprecizie de exprimare fiind excluse - ca romanii sunt responsabili de masacrarea unui mare numar de evrei din Basarabia si Moldova. Nu autoritatile civile si militare ale vremii, ci romanii in general.[..]
Intre timp, in mai 2002, guvernul PSD depunea la Parlament un proiect de lege pentru "incurajarea miscarii antifasciste" si instituirea Asociatiei Antifascistilor din Romania, organizatie neguvernamentala de utilitata publica, avand, printre alte atributii, sarcina de a edita revista "Tribuna antifascista " si de a organiza Conferinta Forumului Asociatiilor Antifasciste din tarile balcanice. Comitetul National al Asociatiei Antifascistilor din Romania urma sa confere celor mai activi membri ai sai calitatea de luptatori antifascisti.
In august 2003, am asistat la un nou episod: punerea la index a lui Nicolae Paulescu, decoperitorul insulinei, deci binefacator a milioane de bolnavi de-a lungul deceniilor, dar vinovat de a fi scris, in anii 20, o serie de articole antisemite. Comemorarea lui la Paris si Bucuresti a fost anulata in extremis - ca urmare a unor presiuni exercitate "de peste ocean", potrivit Ambasadei Romaniei din Franta -, iar Paulescu a fost redus la statutul de paria. Simultan, un val de furie se dezlantuia impotriva lui Cioran, a lui Eliade si - in mod cu totul stupid - a lui Eugen Ionescu. Noica, pe de alta parte, se transforma si el in personaj stanjenitor. Gesturi simbolice, alese cu dibacie, care faceau din Romania un loc mai mult decat indoielnic, o mocirla post-criminala bantuita de spectre abjecte. Un loc, deci, care trebuia tinut sub stricta supraveghere, asanat, epurat.
Premisele erau create. A urmat corolarul inevitabil: constituirea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania - a carei denumire arata ca, inainte chiar de inceperea investigatiilor, rezultatul-verdict era cunoscut: in Romania avusese loc un Holocaust.[..]
Pe scurt, procurorii din Comisia Wiesel au formulat acuzatia de vina colectiva si tot ei, deveniti instantaneu judecatori, i-au dat valoare de sentinta.
Azi, credeti ca ati randuit taberele binelui si raului, ca ati facut dreptate. Dar ceea ce ati facut nu e nici complet, nici drept. Pentru ca ati vrut sa uitati ca in anii rosii ai Romaniei - si nu numai ai ei - multi evrei au cazut victime furiei bolsevice a acelor evrei - printre care aflam parinti ai unora dintre membrii Comisiei Dumneavoastra - ce tineau in maini instrumentele infricosatoare ale puterii. In care talger ii asezati pe unii si in care pe ceilalti? Abia cand veti face aceasta alegere, deschizand calea altor judecati, va veti putea oferi gandul ca ati incercat sa faceti dreptate. Pana atunci, veti ramane un procuror partial, care ii lasa in uitare pe unii dintre ai sai, adica un procuror ce poate fi oricand recuzat de catre insasi partea vatamata, cea in numele careia existati".
...Dar procesul s-a desfasurat fara un astfel de aparator, pentru ca nimeni nu pare a fi simtit nevoia prezentei lui."

Consonez cu acest mesaj. Fara dimensiune mistica, omul si societatea se surpa. Inteleg si ca drumul cel mai natural spre starea de gratie este, pentru majoritatea romanilor, crestinismul. As dori doar sa semanalez ca mai sint si alte moduri de a iubi misterul, de a intui trancendenta si de a adopta o morala similara celei crestine. Fiecare poate ajunge la spiritualitate- pe calea lui. Credinta se poate compromite, daca degenereaza in intoleranta dogmatica. - Ioan Rosca
www.pntcd.ro
Apel catre cei care doresc un pol politic popular (de Pr.Matei Boila)
" [..]Liberalismul pur conduce la existenta unor paturi dezavantajate, impinse la limita mizeriei si, in consecinta, la dezechilibre sociale majore. Solutiile socialiste, reducand responsabilitatea si initiativa persoanelor, conduc pe plan economic la imputinarea substantei economice care trebuie redistribuita si, pe plan social-politic, a pericolului totalitarismului, in orice caz la o diminuare a libertatii si responsabilitatii persoanelor.
Pentru eliminarea exceselor de ambele parti, a aparut solutia democrat-crestina, considerata mult timp a treia cale intre cele doua solutii opuse: liberalism si socialism[..]
Urmand mentalitatea laica din societatea occidentala, solutia crestin-democrata s-a impus, cand s-a impus, intr-o tot mai mare masura, ca urmare a competitiei pe care a castigat-o prin oportunitatea sa politica, si mai putin datorita radacinilor sale spirituale.
Rezolvarea problemelor oamenilor moderni pe diferite planuri fara o legatura puternica cu radacinile lor spirituale este, asa cum vedem, posibila, dar dupa parerea noastra aceasta numai pana la un punct. Pana la urma, lipsa oricarei dimensiuni supranaturale da castig de cauza furtunii din imediat si trimite respectiva civilizatie in criza, terminata in general cu deces.[..]
Cert este ca societatea democratica occidentala, de bine de rau, cu convulsiile si crizele ei, a supravietuit deocamdata, inlocuind motivatiile transcendente cu institutii puternice, cu o mentalitate adecvata, cu mecanisme de functionare eficiente si cu o morala in general neancorata in absolut.
Nu ne hazardam sa facem profetii in legatura cu viitorul fara Dumnezeu al acestei societati, desi nori negri vizibili - pentru cine este de buna credinta - se ridica la orizont.
Constatam insa ca elementele pe care le-am aratat si care permit realizarea unui echilibru, - destul de subred in realitate, dar rezistand deocamdata, nu exista in societatea noastra romaneasca actuala.
Motivatiile transcendente, religioase ale comportamentului oamenilor din societatea noastra au disparut aproape in totalitate, urmand exemplul societatilor laice occidentale pe care le-am depasit decisiv in acest sens, fenomenul fiind mult potentat la noi de cei 50 de ani de comunism ateu impus cu forta societatii noastre.
Dar, spre deosebire de societatile occidentale in care vrem sa ne integram, la noi lipsesc si institutiile bine consolidate, mentalitatea adecvata, elementele de responsabilitate necesare impulsurilor economice intr-o economie libera in care responsabilitatea apartine in mare masura indivizilor.
Rezultatul este cresterea mult peste media din restul Europei a coruptiei, o criza profunda si permanenta a economiei, o saracire endemica si o tendinta de mafiotizare a societatii, cu exodul ingrijorator, mai ales al tinerilor spre alte zari mai luminoase pentru ei.
Unica salvare a societatii noastre este refacerea pe scara mare a motivatiilor religioase si astfel repunerea societatii pe coordonatele moralei crestine, conditie minimala a supravietuirii societatii romanesti.[..]
Prin urmare, societatea noastra nu are nevoie doar si in primul rand de doctrina politica democrat-crestina - oricat de buna si oportuna ar fi - ci de Iisus Hristos.[..]"

Citiva pasi - Ioan Rosca
Adevarul 1 martie
Presedintele Basescu scoate de la secret dosarul "Dunarea" ca sa-l inghesuie pe Voiculescu
"Astfel, CSAT a decis declasificarea si prezentarea catre public a continutului dosarelor fostei Intreprinderi de Comert Exterior "Dunarea", prin care Securitatea comunista derula "business"-urile cu strainatatea.[..] Tot in materia arhivelor politiei politice comuniste, Consiliul a decis, dupa cinci ani de sovaieli, ca doua treimi din dosarele aflate in gestiunea SRI sa treaca sub pastorirea CNSAS, "in cel mai scurt timp". Astfel, 12 kilometri de dosare vor fi mutate din depozitele judetene ale serviciului secret in magazia de la Popesti-Leordeni a cercetatorilor prin arhivele Securitatii[..]"

Macar atit - Ioan Rosca
Adevarul, 1 martie
Noile declaratii de avere vor obliga demnitarii sa explice si modul de dobandire a bunurilor
"Declaratiile de avere ale demnitarilor vor fi mult mai detaliate si vor fi extinse la rude de gradul intai (soti si copii) ale acestora, conform unei initiative a Ministerului Justitiei. Dupa noul formular - care are patru pagini fata de doua, cat contine actuala declaratie de avere - , demnitarii vor trebui sa spuna opiniei publice daca au terenuri nu doar in Romania, ci si in strainatate, precum si tipul acestora - agricol, forestier, intravilan, luciu de apa si alte categorii de terenuri extravilane, daca se afla in circuitul civil. In plus, pe langa anul dobandirii, suprafata, cota-parte si valoarea de impozitare, va trebui specificat modul in care senatorul, deputatul sau ministrul a intrat in posesia respectivului teren. La fel se va proceda si in cazul cladirilor. O modificare importanta la Legea privind transparenta in exercitarea functiilor publice este introducerea obligativitatii declararii bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.[..]"

O firma in Romania nu rezista daca nu plateste cohorta de "controlori" care o taxeaza - Ioan Rosca
Curentul, 1 martie
Peste o treime din firmele romanesti sunt nevoite sa dea spaga functionarilor publici
"Peste 35% din societatile romanesti cheltuiesc aproximativ 2% din totalul veniturilor pentru mituirea functionarilor publici, dupa cum reiese din rapoartele Bancii Mondiale si ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Astfel, la capitolul mita, Romania se afla la acelasi nivel cu Albania, Azerbaidjan, Georgia si Ucraina. De exemplu, cele mai mari spagi pentru procedura de autorizare sunt date de firmele ce activeaza in domeniile import/export si constructii. Drept urmare, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) acuza gradul ridicat al coruptiei ca fiind principalul obstacol pentru investitorii care vor sa activeze in Romania.[..]"

Nu asta vrem, sa decida altii ce se face cu noi? Si asa canalul e facut pe pamint romanesc (cotropit) - Ioan Rosca
Jurnalul national, 1 martie
Delta Dunarii - Bistroe, finantat cu bani europeni
"Canalul Bistroe ar putea fi construit cu bani europeni, se arata in planul comun de actiune Uniunea Europeana-Ucraina. Autoritatile de la Bucuresti nu au o reactie ferma la documentul care ar putea pecetlui distrugerea Deltei Dunarii.[..]"

Un serial cu informatii utile si parfum dubios - Ioan Rosca
Jurnalul national, 1 martie
Calatori spre moarte
Comunistii romani din perioada interbelica vedeau URSS ca pe propria patrie. Aici se realizasera, credeau ei, visurile lor de o viata. In perioadele cand stateau aici erau angajati in institutii publice, ca orice sovietic. Insa cei mai multi dintre cei plecati nu s-au mai intors, ci au devenit victime ale "Marii Epurari".
Uniunea Sovietica reprezenta o destinatie obligatorie pentru comunistii romani din perioada interbelica. Aici se decidea ascensiunea sau decaderea in ierarhia PCdR. Mai toti membrii marcanti ai PCdR au ajuns in URSS: fie ca au mers sa viziteze patria idealului lor de o viata, fie ca aici si-au gasit refugiul fata de amenintarea de a fi arestati si inchisi de autoritatile romane, fie ca raspundeau unor directive trasate direct de Moscova. Cert este ca mirajul pe care Rusia Sovietica l-a avut asupra comunistilor romani – si nu numai – s-a transformat intr-o adevarata teroare, in sensul propriu, multi dintre liderii PCdR gasindu-si sfarsitul in temnitele staliniste.
TRADITIE MARXISTA. Fiu al ideologului socialist Constantin Dobrogeanu-Gherea, nascut la 7 iulie 1879, Alexandru primeste o educatie de stanga.[..]"


<<< Închidere >>>