Semnale - Sâmbătă, 12 martie 2005

3-25 martie 2005. Expoziţia “SCRIPTA HOSTILIA… inscrisuri duşmănoase”
Muzeul Literaturii Române din Bucureşti - Mihai Gheorghiu, 10 martie 2005

Am ascultat-o pe Doina Jela la ceas târziu de noapte - cum programează totdeauna televiziunea noastră publică reportajele sau interviurile având ca subiect lupta anticomunistă - vorbind cu patos despre ideea organizării unei expoziţii samizdat ( înscrisuri anticomuniste interzise sau “ de sertar “ ).
Organizată de Asociatia Jurnalistilor Independenţi din Romania, ea va găzdui şi câteva întâlniri – dezbatere dedicate acestei forme de rezistenţă anticomunistă, prin scris:
- Prezentarea expozitiei - Doina Jela, secretar AZIR
- Proiectele si intenţiile Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni in Europa de Est (AEJ) - Nicolaas Peter Kramer
- Literatura si cenzura – Nicolae Manolescu
- Literatura româna şi arhivele Securităţii - Marius Oprea ( membru AZIR şi AEJ )
- Despre lupta si crezul meu – Vasile Paraschiv
- Scrisorile deschise catre Nicolae Ceausescu si consecinţele lor – Doina Cornea
- Dizidenţă si samizdat in Cehoslovacia comunistă – Vaclav Bartuska ( director al bibliotecii “Vaclav Havel” )[..]
Text integral

Jos palaria Petru Ionescu! Adevarul, strins in citeva fraze. - Ioan Rosca
Curentul 12 martie
Procesul SRI - Petru Ionescu
" Sumedenie de dosare, donate la kilogram, kilometru, tona si, de ce nu, grad, de cooperantul, democratul si transparentul SRI, au fost scoase la plimbare prin Bucuresti, cu ocazia unui schimb de locuinta facut aparent intre fosta Securitate si CNSAS via SRI. Locatarul fiind insa deja mort - respectiv muntele de hartoage bune mai degraba pentru reciclat decat pentru identificarea fostilor securisti si informatori -, putem vorbi in fapt de un schimb de locuri de veci. [..] Surse din cadrul SRI dispuse la relatii "adevarate" dar confidentiale cu presa sustin ca "ar fi trebuit sa fim cel putin nebuni, daca nu prosti, sa nu puricam de 10 ori hartogaraia oferita CNSAS si chiar in aceste conditii vom mai face a 11-a verificare a dosarelor alaturi de aia de la CNSAS inainte sa intre definitiv si legal pe mana civililor (sic )[..]
Cat despre dragutul concept de "siguranta nationala", respectivul ni se pare - oricat de paradoxal ar fi - cea mai transparenta veriga din bratarile atarnate democratic la mainile si picioarele societatii civile si mediei romanesti doritoare de cate-n luna si-n stele: adevarul despre decembrie ´89, cine l-a manevrat pe Miron Cozma, unde-s dosarele de Securitate ale nomenclaturii comuniste, unde-s conturile Ceausestilor etc. De ce? Pai pentru ca daca, asa cum vedem, nu putem afla nimic dupa 15 ani despre "enigmele" de mai sus, basca atatea altele, din cauza SIGURANTEI NATIONALE, atunci concluzia cel putin logica e ca securistii si turnatorii, toti contribuabilii politiei politice, au fost si sunt covarsitor de multi si mai ales de importanti si ca deconspirarea lor ar insemna practic o noua revolutie, cea adevarata. Si deci siguranta nationala - o incuietoare pentru oricare om sau popor normal - devine pentru noi o usa intredeschisa si e sursa acestei "revelatii", care devine un cutit cu doua taisuri, dar unul bont (nu va speriati tovarasi), asa, cam ca pentru felul de-a fi al romanilor, mai predispusi la "intorsul armelor" decat la "harakiri" sau "kamikaze" ".

De ce nu sint trecuti martirii care au murit pentru credinta , asasinati de comunisti, in calendarul ortodox? - Ioan Rosca
Romania Libera 12 martie
9 martie - Ziua martirajului in lupta impotriva comunismului
" Fosti detinuti politici deportati au participat in satul Mercina, comuna Varadia din judetul Caras-Severin, unde s-au dus cele mai puternice lupte impotriva comunistilor, la o slujba de pomenire in memoria victimelor. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, a facut un apel catre Preafericitul Teoctist sa consfinteasca ziua de 9 martie in calendarul bisericesc, alaturi de cei 40 de mucenici, ca fiind ziua martirajului romanesc in lupta impotriva comunismului. "Oamenii nostri trec in nefiinta pentru ca sunt supusi sentintelor biologice. Mor ca infractori, fiind condamnati de tribunalele comuniste pentru ca nu s-a dat curs unei legi pentru care ne-am batut", a afirmat Constantin Ticu Dumitrescu, subliniind ca este necesar ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa prezinte scuze oficiale pentru abuzurile comise in timpul regimului comunist, venite ca o "reparatie morala". Presedintele AFDPR a insistat asupra votarii uninominale de catre plenul Parlamentului a declaratiei solemne a sefului statului. "

Demers necesar , dar insuficent. Am propus o platforma completa (www.piatauniversitatii.com). Nu am primit reactii de la PPCD, spre care am trimis-o prin email - Ioan Rosca
Ziua, 12 martie
PPCD relanseaza Legea lustratiei
"Gheorghe Ciuhandu, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) solicita Camerei Deputatilor, Senatului, Guvernului si Presedintiei promovarea in regim de urgenta a Legii Lustratiei initiata de regretatul deputat PNTCD George Serban, lege care, in lipsa initiatorului ei, nu a mai vazut lumina zilei. Liderul PPCD cere parlamentarilor care doresc sa contribuie la asanarea morala a societatii romanesti sa preia proiectul de lege depus in 27 mai 1999 la Camera Deputatilor si sa il actualizeze astfel incat sa le fie interzisa accederea in orice functii de conducere (politice, administrative etc.) tuturor celor care au contribuit la crimele epocii comuniste, dar si la crimele din perioada imediat urmatoare Revolutiei. Ciuhandu aminteste, intr-un comunicat de presa, ca se implinesc 15 ani de la nasterea si adoptarea unuia dintre cele mai importante documente ale Romaniei post-revolutionare - Proclamatia de la Timisoara. In acest context, el subliniaza ca in statutul PPCD se regaseste Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, validat si de o rezolutie a Partidului Popular European din februarie 2004, si solicita celorlalte partide care se considera a fi democratice din Romania sa adopte prevederi asemanatoare in statutele lor. Ciuhandu arata ca "cel mai grav lucru, dupa 15 ani, este faptul ca fostii securisti si activisti comunisti nu au fost eliminati din viata publica, ba mai mult decat atat, conduc in continuare destinele tarii". "Societatea romaneasca are dreptul, la 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara, sa fie eliberata de cei care se fac vinovati de cei peste 60 de ani de intuneric in care ne-am zbatut si ne zbatem", apreciaza presedintele PPCD."

Un viraj? Apar primele accente critice in analizele Jurnalului National? - Ioan Rosca
Jurnalul national
Noi date despre lovitura de stat militara din decembrie 1989
"[..]Generalul nu sufla un cuvant asupra unui asemenea ipostaze. Personajul Marius Tufan pare un robot, un telefon automat. Ii vari o fisa si prinde sa piuie.
Dupa ce a zis asta, comitand un clar act de tradare, Victor Stanculescu se intoarce la Ceausesti. Ca sa-i traga pe sfoara: "Am spus: "Va raportez ca cele doua unitati s-au pus in miscare"".
Cei doi il cred. Sau, ma rog, asa sustine generalul ca s-a intamplat. Un moment bizar, condamnat sa ramana nelamurit. Victor Stanculescu sustine in carte ca pana in acel moment de rascruce n-avusese nici o intrevedere directa cu nici unul dintre cei doi. Curioasa asumarea de catre cei doi a unui risc de proportii. Desi credeau ca Milea tradase, isi puneau soarta, brusc, fara o unghie de indoiala, in mainile unui general cu care n-avusesera pana atunci nici o discutie directa, personala.[..]
Un general care pretinde a-i fi luat locul lui Vasile Milea vine si-i spune sa transmita ordinul de intoarcere a regimentelor in cazarmi, impreuna cu precizarea de a nu spune asta celorlalti: generalii din Grupa Operativa. Bravul soldat Svejk sa fi fost si tot ar fi mirosit ca-i vorba de tradare. Si, admitand ca si el era un anticeausist convins, tot i-ar fi trecut prin cap ca risca plutonul de executie. Generalul nu oboseste a spune de 15 ani ca el si-a dat seama ca risca plutonul de executie pentru ordinul care contrazicea ordinul Comandantului Suprem. Un capitan pe numele lui Marius Tufan nu realizeaza asta. Cel putin in sceneta descrisa de general in carte.
Despre acest capitan mai mult decat ciudat, Victor Stanculescu tine sa precizeze: "Tufan este si acuma un baiat foarte discret, n-a vorbit cu nimeni nici nu tine sa apara in public. Altfel, stie multe". Intrebarea intrebarilor: Cat de multe?!"

Tranzitia a lovit si prin banci - Ioan Rosca
Romania Libera 12 martie
Mihai Ilie, vicepresedintele BCR, cercetat penal
"Mihai Ilie, vicepresedintele BCR, este cercetat penal de procurorii anticoruptie pentru acordarea de credite in neconcordanta cu legea si cu normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune, infractiuni comise in forma continuata. Procurorii PNA l-au audiat ieri pe Mihai Ilie, care este acuzat ca impreuna cu alte persoane de conducere si cu functii de control din cadrul societatii bancare a acordat nelegal credite la BCR - sucursala Novaci, din judetul Gorj si la sucursalele 4 si 6 din Bucuresti ale bancii. Vicepresedintele a parasit sediul PNA la ora 11, iar intrebarile anchetatorilor ar fi vizat legaturile acestuia cu alti functionari bancari pusi oficial sub acuzare la sfarsitul lunii februarie. In aceasta cauza sunt anchetati Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR Sector 6, Elena Mogoi, contabil-sef si membru in Comitetul Director al bancii, Maria Gologan, jurist si membru al Comitetului Director, Virginia Voicu, sef Serviciu Credite si membru al Comitetului Director, si Luminita Rais, ofiter de credite. Valoarea totala a creditelor acordate illegal ar fi de 1.200 miliarde de lei, bani care au ajuns la firmele omului de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matias."

Daca ar sti romanii tot atitea despre ispravile imperialismului american cite stiu despre cel rus , ar ghici ce-i asteapta si ar ingheta de groaza. Vietile ne-americanilor pot fi oricind "daune colaterale" - Ioan Rosca
Adevarul
SUA nu mai recunosc protocolul Conventiei de la Viena
"Printr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Kofi Annan, Statele Unite au lansat joi seara o noua bomba diplomatica: secretarul de stat Condoleezza Rice a anuntat ca SUA se vor retrage din conventia internationala care da dreptul Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa se pronunte asupra inculparii cetatenilor straini aflati pe teritoriul SUA. Concret, SUA nu mai recunosc din acest moment protocolul Conventiei de la Viena, a carei parte semnatara a devenit in 1969. Astfel, Washingtonul alege din nou sa se sustraga deciziilor unui organ judiciar international, privandu-i totodata pe adversarii pedepsei cu moartea, inca aplicata in SUA, de un instrument important de a face presiuni pentru abolirea acestei practici. De acum inainte, strainii arestati pe teritoriul SUA vor fi judecati fara drept de apel conform legislatiei americane si de asemenea vor ispasi pedepsele pronuntate de tribunalele americane, fara a avea dreptul sa se consulte cu un diplomat din propria lor tara.[..] Astfel, retragerea din acest protocol ar permite SUA, mai afirma Darla Jordan, sa "se protejeze impotriva anumitor sentinte nedrepte emise de CIJ". Din pacate insa, acest tip de comportament international este aplicabil numai in cazul marilor puteri, ceea ce ne face sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca puscasul marin american vinovat de moartea lui Teo Peter ar fi fost judecat si condamnat de un tribunal roman, conform modelului patentat de Statele Unite."
Cotidianul
Pretul operatiunii „vin americanii“
"Amplasarea de baze militare americane in Romania, subiect discutat la nivel inalt la Washington, implica modificari legislative si concesii pe care statul roman trebuie sa le faca in relatia cu SUA. Soldatii americani ar putea sau nu sa intre sub incidenta legilor din Romania, iar manevrele trupelor ar putea avea loc fara informarea conducerii statului, toate acestea fiind principalele puncte de negociere.
Negocierile nu vor fi axate pe numarul sau locatia bazelor, intrucit, neoficial, acestea s-au stabilit deja. Dificultatile sint legate de stabilirea raporturilor dintre trupele SUA si statul roman, pe teritoriul caruia se vor afla. Fapt confirmat de presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat B1 TV. „Aici sint extrem de multe lucruri care tin de cadrul juridic, de legislatia nationala, de libertatea celui care amplaseaza o facilitate militara de a se misca in interiorul ei fara sa fie supus controlului national“, a declarat presedintele. In traducere, acest fapt presupune ca trebuie stabilit ce raporturi exista intre soldatii americani si legislatia romana, in cazul unor infractiuni comise pe teritoriul Romaniei. Cazuri precum cel al lui Teo Peter arata ca subiectul va fi unul delicat. Ratificarea de catre Romania a conventiei privind protectia soldatilor americani in fata Tribunalului Penal International ar putea fi repusa pe tapet. [..] Pledind pentru amplasarea de baze in Romania, comandantul fortelor SUA in Europa, generalul James Jones, a amintit de Turcia, care a refuzat sa permita ca trupele SUA aflate pe teritoriul sau sa fie folosite in Irak. „Romania si Bulgaria sint mult mai cooperante“, a subliniat Jones. [..]"

Vor face totusi din paiata Vadim un martir al romanismului? - Ioan Rosca
Realitatea Romaneasca, 12 martie
C.V. Tudor ar putea pierde decoratia de la Iliescu
"Consiliile nationale de onoare constituite pentru fiecare distinctie vor analiza activitatea tuturor celor care au primit decoratii, pentru a se vedea daca, dupa ce le-au fost acordate, au abandonat valorile democratice, a anuntat presedintele Traian Basescu joi, cu prilejul sustinerii unei alocutiuni la Council on Foreign Relations din Washington. Seful statului a facut aceasta declaratie raspunzand unei intrebari privind decorarea lui Corneliu Vadim Tudor (foto) de catre fostul presedinte Ion Iliescu. Basescu a raspuns diplomatic, afirmand ca si in acest caz Consiliul National de Onoare isi va face datoria si va analiza activitatea liderului PRM. "Va fi analizata activitatea tuturor pentru a vedea daca au abandonat valorile democratice dupa ce au primit decoratia. Cu siguranta vom gasi o persoana", a declarat Basescu."

Este penibil cu ce mituri au fost intoxicati roamanii pe acest subiect. Intregul occident geme de o coruptie perfida, sistemica, mai greu perceptibila decit cea din Romania , dar nu mai putin eficace. - Ioan Rosca
Adevarul, 12 martie
Vechile membre ale UE nu au nici o baza morala sa ceara socoteala pentru coruptie
"Vechile tari membre ale Uniunii Europene nu au nici o baza morala sa ceara socoteala pentru coruptie "membrilor noi" din familia europeana, scrie cotidianul ungar Nepszabadsag, care publica un amplu grupaj despre coruptia din Germania, Franta, Slovacia si aminteste si de Romania. In Germania, coruptia nu se vede in viata de zi cu zi pentru ca se practica mai mult la nivel inalt, in industria constructiilor si in institutiile de sanatate publica. Spre exemplu, in locul "plicurilor", se practica acordarea de facilitati si influentarea deciziilor politice.[..]
"Coruptia este o hidra cu o mie de capete, cand i se taie un cap, ii cresc zece in loc", iar vechile state membre ale UE nu sunt straine de acest flagel. Hidra coruptiei se simte acasa in Europa", concluzioneaza semnatarul articolului."


<<< Închidere >>>