Semnale - Miercuri, 16 martie 2005

Titlul e foarte sugestiv. Calculul- esential. Sa vedeti de acum, dupa ce ajunge la stapin privat, cit va valora fiecare lucru care nu valora nimic inainte ! Dar cine va recunoaste ca teoriile despre valoarea nula a activelor Romaniei in 1989- au fost criminale?- Ioan Rosca
Cotidianul 16 martie
Connex valoreaza doua treimi din industria socialista - Mihai Nicut, Valentin Baesu
"Vodafone a cumparat ieri MobiFon si Oskar Mobil din Cehia, pentru 3,5 miliarde de dolari. In cei 14 ani de privatizare, statul roman a obtinut pe vinzarea economiei iesite din comunism 3,75 miliarde de dolari.[..] Potrivit unei evaluari mai vechi, cele doua companii ar fi valorat, impreuna, 4,2 miliarde de dolari: Connex, trei miliarde de dolari si operatorul ceh, restul de 1,2 miliarde. Daca ne raportam la pretul negociat si pastram proportiile din evaluare, rezulta ca pretul pentru reteaua Connex ar fi putin mai mare de 2,5 miliarde. Deocamdata, nici una dintre companiile implicate in tranzactie nu au dezvaluit oficial pretul final.
Pina in 2003 inclusiv, APAPS si institutia pe care a mostenit-o, FPS, obtinusera din privatizare 2,8 miliarde de dolari. Anul trecut, AVAS a obtinut din privatizare 1.361 de miliarde de lei (aproape 41 de milioane de dolari, la cursul mediu de anul trecut) plus alte 5,6 milioane de dolari. Deci, cu totul, aproape 2,85 miliarde de dolari. La acestea se adauga sumele obtinute de stat din vinzarea Petrom, adica 670 de milioane de euro (896 de milioane de dolari, la cursul de ieri). Cele 365 de milioane de euro din vinzarea celor doua Distrigaz si a doua sucursale Electrica nu au intrat inca in buget, pentru ca tranzactiile nu au fost inca finalizate. Asadar, de cind se face privatizarea in Romania, statul a incasat aproximativ 3,75 miliarde de dolari. Aceasta a fost valoarea dictata de piata pentru economia lasata mostenire de Ceausescu. Raportind cele doua cifre, rezulta ca TIW ia pe Connex doua treimi din suma pe care a luat-o statul pe intreaga economie. Iar Connex s-a nascut cu doar opt ani in urma."

Sa ne bucuram ca hotii romani vor fi dominati de cei de afara? Sa devenim suporterii jefuitorilor romani in lupta lor cu capusele exterioare? Sau sa respingem amble alternative, eliberind Romania de toti rapitorii? - Ioan Rosca
Romania Libera
Ce se va mai fura in Romania? - Ilie Serbanescu
"[..]Cert este, insa, ca hotii din Romania vor fura in viitor mai putin. Si nu atat din cauza demersului dlui Basescu, ci din cauze obiective. Nu prea vor mai avea de unde. Terenul lor de actiune va fi mai restrans. Este consecinta privatizarilor, bune sau rele cum au fost. Este lesne de observat ca principalele privatizari din ultimii ani au fost toate facute catre capitalul strain si au avut loc in sectoarele aducatoare de profit cert si masiv, printre putinele care ofera, prin sinea lucrurilor, aceasta oportunitate: petrol, gaze, electricitate, banci. Este vorba, de altfel, despre axa majora a unei economii, de unde nu numai se degaja masa substantiala a profiturilor, dar si emana decizia cu greutate coplesitoare! Nu intamplator, marile tunuri postdecembriste au fost trase in acest areal (banci, petrol, gaze, electricitate), nu intamplator de aici au avut loc cele mai formidabile extractii de bani publici, nu intamplator din afaceri licite sau ilicite in respectivul perimetru de forta al economiei s-au facut cele mai rapide si mai fabuloase averi.
Implicatiile privatizarii acestui areal - adevarat nod gordian al economiei - si in particular ale privatizarii catre capitalul strain sunt majore. Acelor romani care, din pacate, au inteles economia de piata si libertatile economice si politice ca jaf al banului public in interese de grup sau personale li se ia de la gura un castron baban, din care, oricat s-ar mai stradui de acum incolo, nu se mai pot infrupta. Strainii care au preluat controlul castronului isi vor apara cu osardie detinerile si oportunitatile de profit pe care acesta le ofera.
Conturand intreaga implicatie, romanii nu vor mai avea de fapt nici un cuvant de spus in decizia economica majora care se ia acolo unde sunt centrele economice nodale, adica in banci, in petrol, in sistemul energetic. Oamenilor de afaceri romani le ramane a se zbate in sectoare de rangul doi ca importanta si profitabilitate. Se va ascuti, ca urmare, infruntarea pe ceea ce a mai ramas.[..]"

Subscriu - Ioan Rosca
Cronica Romana 16 martie
Partidul Social-Democrat al Miliardarilor din Romania (I) - Victor Nitelea
"Am calificat de mult si in repetate randuri PSD-ul condus de Adrian Nastase ca fiind de dreapta si guvernarea acestuia ca fiind ultraliberala. Mi-am bazat argumentatia pe elemente precum diferenta accentuata de impozitare in defavoarea salariatilor si in favoarea patronilor: pe vremea guvernarii “de stanga” a PSD-ului impozitul pe venit urca pana la 40% pe cand impozitul pe profit - adica al patronului - era de 25%. Ori precum politica de privatizare in forta, adica de transfer al bunurilor celor multi si saraci in proprietatea celor putini si bogati. Privatizarea in sine, chiar cinstita, este expresia unei politici liberale, de dreapta, care da prioritate intereselor individuale fata de cele colective favorizandu-i pe cei alesi - dupa criteriul capacitatii de creatie, in teorie, dupa criteriul capacitatii de furt, in practica, de prea multe ori - in detrimentul celor multi; la noi insa, privatizarea s-a mai facut si pe doi bani, ba chiar cu falimentarea in prealabil si “ad hoc” a intreprinderilor.
Asa ca interesele celui sarac au fost multiplu lezate: prima data ca gaina, care-i dadea cate un ou in fiecare zi - modest, dar esential pentru supravietuire - i-a fost taiata ca sa se faca o ciorba grasa; a doua oara, ca si acea ciorba i-a fost mancata de bogatul, practic pe gratis[..]"

Un credit (imprumut) nu e "binefacator" decit daca e totul pergatit pentru ca sa fie folosit mai eficace decit dobinzile pe care le impune. Ceea ce, sub nici o forma, nu e cazul Romaniei. Propaganda din text poate fi anihilata prin consultarea dosarului argentinian. - Ioan Rosca
Cotidianul 16 martie
Un tsunami binefacator - Daniel Oanta
" Un tsunami binefacator. Peste tara urmeaza sa se pravaleasca in acest an o gramada de bani. Depinde doar de romani daca vor sti sa profite de pe urma lor sau se vor sufoca sub muntii de euro, dupa ce au strigat ani de zile ca nu sint bani.
Este vorba, bineinteles, de liberalizarea contului de capital. Operatiunea care de luni de zile tine capul de afis al marilor spaime mioritice va fi declarata in curind de Banca Nationala ca un fapt implinit. In rastimp, sumele de valuta care urmeaza sa intre in Romania au inflamat spiritele peste poate. Rasuna peste tara un vaiet prelung, un soi de bocet la capatiiul euro, moneda rapusa de leul nemilos[..]In loc sa fie privit cu atita teama, momentul liberalizarii contului de capital ar trebui, mai degraba, folosit ca o oportunitate. Capitalurile care vin trebuie utilizate la maximum cit timp se vor afla in economia romaneasca ".

Nu sint bani pentru diabetici. Nici pentru copiii care mor de foame. FMI vegheaza sa urce intretinerea si taxele, nu si salariile. Economie mare... Nu si pentru cheltuieli pentru prevenirea loviturilor fundamenataliste... - Ioan Rosca
Cotidianul 16 martie
Baze americane pe bani romanesti
"Teodor Atanasiu le-a propus oficialilor de la Pentagon ca bazele sa fie construite prin finantare privata obtinuta de minister, pentru a ramine ale statului roman. [..] Ministrul a afirmat ca bazele vor fi amplasate in mai multe locatii din Dobrogea precum si la Fetesti, in judetul Ialomita, unde exista deja o baza aeriana a armatei romane.
[..]Anul trecut, in martie, ministrul Ioan Mircea Pascu a semnat la Londra cu firma americana Northrop Grumman un memorandum prin care aceasta urma sa asigure consultanta administrativa Ministerului Apararii privind infiintarea bazelor americane in Romania. Contractul este in valoare de 5 milioane de dolari, iar o parte din suma este posibil sa fi fost platita.[..]"

Nu stiam care vor fi bananele, in colonia Romania. Oamenii de afaceri, intreprinzatori gasesc solutii. Pentru progres. Nu ca altii, inactivi, depasiti. Daca ar fi dupa mioritici, ar creste copacii sute de ani. Si s-ar invirti cu oile prin poieni. Mai mare pacatul. Jos padurea! Traiasca industria lemnului. - Ioan Rosca
Curentul 16 martie
Tiriac a vrut sa transforme padurile Romaniei in cherestea si rumegus
"Printr-un memorandum din septembrie 2001, un grup de firme straine, dirijate de omul de afaceri Ion Tiriac, a propus guvernului Nastase un "Proiect de investitii integrate in sectorul forestier din Romania", prin care, sub premisa unui parteneriat mixt, solicita concesionarea, pe o perioada minima de 49 de ani, a unei mari suprafete forestiere. Zona de concesionare trebuia sa aiba "un potential lemnos peste medie, precum si acces la infrastructura drumurilor existente". Prima etapa a proiectului viza ca in maximum sapte ani sa se poata exploata un milion de metri cubi de masa lemnoasa anual, iar pe termen lung aceasta cota de recoltare trebuia sa ajunga la doua milioane de metri cubi. Megafacerea propusa de Tiriac a fost blocata de specialistii din silvicultura deoarece "exploatarea anuala a unui volum brut de un milion de metri cubi presupune concesionarea unei suprafete de minimum 500.000 ha de padure, ceea ce ar reprezenta 15% din suprafata fondului forestier public al statului".[..]"

Nu cumva domnul din imagine este SPP-istul care ne mustra la Montreal ca-l huiduim pe Ion Iliescu, cel care a adus in Romania bunastare? Care nu stia ca in Romania jefuitii crapa de foame? Care nu auzise de fenoemenul Pitesti? Din cite vad, ei o duc bine intr-adevar. Nu m-as vrea in locul domnului Basescu – daca acest mare "fan" Iliescu ii asigura paza... - Ioan Rosca
Curentul 16 martie
Firma care a trucat o licitatie la Metrorex a furnizat si aparatura antitero la Cotroceni
SPP a cotizat cu 1,5 milioane de dolari pentru prosperitatea grupului UTI
"Firma italiana controlata de Tiberiu Urdareanu a incasat un milion si jumatate de dolari de la Serviciul de Protectie si Paza imediat dupa instalarea la Cotroceni a fostului presedinte Ion Iliescu. Compania UTI Italy a fost aleasa sa furnizeze echipamente fara licitatie, in urma unei selectii de oferte[..]"

Curajoasa luare de pozitie, dinauntrul tagmei. Sper sa nu fie reglare de conturi. - Ioan Rosca
www.expres.ro
Libertatea presei sau libertatea santajului? - Grigore Cartianu
"[..]Nu de mult, presedintele Traian Basescu declara: “O parte a media este controlata de anumite grupuri de interese care reprezinta, prin forta lor mediatica, stilpi de sustinere a coruptiei si de descurajare a luptei impotriva coruptiei. Dar va asigur ca voi rezista acestor atacuri si voi schimba sistemul”. Ar cam fi cazul ca vorbele sa fie urmate de fapte! Nu de alta, dar daca vrem curatenie la RAFO, la Portile de Fier, in toate contractele prin care a fost jefuita Romania, de ce sa nu aplicam aceeasi masura si in mass-media? Cu ce o fi mai “onorabil” un santaj de presa decit unul practicat de fratii Camatari? E si aceasta o intrebare la care regimul Basescu ar face bine sa raspunda. Prin masuri, nu prin vorbe! "

Sa vedem ... - Ioan Rosca
Ziua 16 martie
Arhiva Securitatii integral la CNSAS
"Presedintele Traian Basescu si presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, au stabilit ieri ca arhiva fostei Securitati sa fie preluata integral de CNSAS in cel mai scurt timp, atat cartoteca, precum si microfilmele, potrivit Mediafax. Onisoru a precizat ca , in cinci zile, CNSAS a preluat peste 86.000 de dosare, adica mai mult decat in ultimii patru ani. Seful statului doreste ca procesul de preluare a arhivei sa se finalizeze "in cel mai scurt timp", iar CNSAS sa preia integral arhiva - atat cartoteca, cat si microfilmele, a declarat presedintele Colegiului. El a adaugat ca Traian Basescu este "garantul" realizarii acestei actiuni. (R.G.)"


<<< Închidere >>>