Semnale - Sâmbătă, 19 martie 2005

Excelenta miscare. Dar atentie sa nu esueze prin inconsecventa continuarii, cum se intimpla la noi des. Daca "directorii de constiinta" nu se scoala din somn si televiziunea nu e eliberata, - romanii vor vota contra! - Ioan Rosca
Ziua 19 martie
Referendum pentru Lustratie
"Presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Gheorghe Ciuhandu, i-a transmis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa pe tema legii lustratiei, propunandu-i sefului statului un referendum in acest sens, daca Parlamentul refuza sa promoveze o astfel de lege. Ciuhandu crede ca Basescu e primul presedinte care le-ar putea oferi romanilor sansa luarii unei decizii privind lustratia. Redam textul integral al scrisorii deschise a presedintelui PPCD adresata sefului statului." [..]Aparitia unei Legi a Lustratiei este o problema de interes national. Drept urmare, va rog sa va aplecati asupra proiectului de lege privind limitarea accesului la demnitati si functii publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist, inregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor cu numarul 205/27 mai 1999, si, in cazul in care Parlamentul nu doreste promovarea lui, sa cereti poporului roman sa-si exprime vointa.
Poporul are dreptul sa hotarasca cine are dreptul moral de a-l conduce. Sunteti primul presedinte care poate sa ofere romanilor sansa luarii unei decizii in acest sens".
Va multumesc,
Presedinte PPCD,
Gheorghe CIUHANDU"
Romania Libera 19 martie
Inscrisuri dusmanoase / Scripta Hostilia
"Pana pe 25 martie, Muzeul National al Literaturii Romane gazduieste expozitia "Inscrisuri dusmanoase / Scripta Hostilia", organizata de Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR), coordonata de Doina Jela. Numele expozitiei este in stransa legatura cu o sintagma des intalnita in procesele verbale de interogatoriu, in denunturile si rapoartele Securitatii, desemnand generic orice material neconform ideologiei oficiale a acelei perioade. Formularea nu se regasea, ca atare, nici in editiile succesive ale Codului Penal, nici in decretele referitoare la masinile de scris si aparatele de multiplicat. Totusi, producerea, raspandirea si detinerea "inscrisurilor dusmanoase" atrageau repercusiuni teribile.
Expozitia cuprinde si un program de conferinte, in cadrul carora au luat cuvantul Ana Blandiana ("Literatura de sertar si disidenta. Un studiu de caz: cazul meu"), Victor Frunza ("File din dosarul meu de Securitate"), Nicolaas Peter Kramer, secretar general al Asociatiei Jurnalistilor Europeni ("Proiectele si intentiile AEJ in Europa de Est"), Nicolae Manolescu ("Literatura si cenzura"), Marius Oprea, istoric si membru AZIR ("Literatura romana in Arhivele Securitatii") si Vasile Paraschiv ("Despre lupta si crezul meu"). In ultima zi a programului de conferinte (joi, 24 martie, ora 18) vor vorbi publicului Doina Cornea ("Scrisorile deschise catre Nicolae Ceausescu si consecintele lor") si Vaclav Bartuska, director al Bibliotecii "Vaclav Havel" din Cehia ("Disidenta si samizdat in Cehoslovacia comunista").
Reproducem in continuare fragmente din conferintele sustinute de Ana Blandiana si Victor Frunza, cu ocazia vernisajului expozitiei "Inscrisuri dusmanoase / Scripta Hostilia".[..]"

Iata ce ascunde entuziasmul pentru retrocedari, care a inlocuit pe "Nu ne vindem tara! " Politicieni din toate tarile: adunati-va in jurul contractelor! Romani: inghititi in continuare basmele privind curatenia societatii occidentale, asteptind sosirea capitalismului purificator? Daca ati afla ce inseamna "business" in ziua de azi, v-ati sufleca minecile si ati trece la refacerea Romaniei. Dinauntru. - Ioan Rosca
Realitatea romaneasca 19 martie
Mita de 500.000 de euro pentru achitarea datoriei catre Suedia
"Un fost director al companiei ABB a respins acuzatiile conform carora ar fi delapidat 4,8 milioane de coroane suedeze (circa 520.000 de euro) din conturile firmei, sustinand ca banii au fost utilizati pentru a mitui oficiali ai statului roman, potrivit cotidianului suedez "Dagens Nyheter."
Potrivit sursei citate, Peter Fallenius, fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania, i-a spus avocatului sau ca banii respectivi au fost utilizati pentru a plati mita in numele companiei, in Romania. Ziarul mai mentioneaza ca Fallenius a fost director adjunct si presedinte al boardului unei subsidiare din Romania a ABB. Acesta a declarat ca mita a fost utilizata pentru a ajunge la o intelegere cu oficialii statului roman in privinta unei datorii mai vechi. Oficialii companiei nu au putut fi contactati in legatura cu acest subiect.
Romania s-a angajat sa plateasca Suediei, pana la sfarsitul lui 2002, 120 de milioane de dolari in contul unei datorii istorice. Datoria catre Suedia dateaza din anii 1922 - 1934 si provine din polite, cupoane cu dobanda, bonuri de trezorerie romanesti, precum si din pagubele suferite de statul suedez in urma nationalizarii din Romania anilor 1948 - 1950.
Datoria initiala a fost cumparata de la statul suedez de firma AB Electroinvest, filiala a grupului ABB.[..]"

Va fi foarte greu sa se repare porcaria facuta de comunisti dupa 1990. In spatele milionului de procese aflate pe rol se afla milioane de abuzuri sinistre. De primari ingrasati , de activisti improprietariti, de tarani deposedati si umiliti. Trebuia data si o lege pentru pedepsirea celor ce au jefuit paminturile si hartuit proprietarii, in acesti 15 ani. - Ioan Rosca
Ziua 19 martie
Retrocedare totala
"[..]Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a definitivat proiectele a doua din cele patru legi ce vor constitui pachetul legislativ de modificare si completare a legilor funciare. Cele doua proiecte se refera la Legea cadastrului, iar cealalta la Legea de accelerare a judecatilor in materia restituirilor proprietatilor funciare. Celelalte doua proiecte, din care una se refera la stimularea circulatiei juridice a terenurilor si cealalta, cea mai importanta, la retrocedarea efectiva a proprietatilor, nu au fost terminate. Potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, intentia noii guvernari este de a retroceda toate proprietatile funciare vechilor posesori.
Procese accelerate
Noul proiect de lege privitor la accelerarea proceselor a avut in vedere rezolvarea diferendelor existente pe rolul instantelor de judecata, peste un milion la ora actuala.[..]"

De adaugat la colectia de tehnici de tranzitie. - Ioan Rosca
Romania Libera 19 martie
Afacerea "Vaporul"
"[..] Un control al Directiei de Finante Galati a scos la iveala o afacere in care statul a fost pagubit cu zeci de miliarde lei. Nava-impingator "Miraslau" a fost cumparata, vanduta si revanduta de opt ori in perioada februarie 2001-februarie 2002. Pretul a fost umflat, in numai cateva zile, de la 98.000 dolari la 3 milioane dolari. Metoda folosita a fost achitarea pretului navei prin compensari... doar pe hartie. Din returnarea de TVA, teapa a fost de 18 miliarde lei. Protagonistii: omul de afaceri Maricel Pacuraru si fostul senator PSD Ilie Platica Vidovici. Pacuraru de altfel a recidivat, el fiind autorul unei alte evaziuni fiscale in valoare de 216 miliarde lei, intr-o afacere cu petrol."

Doar nu era sa lase casele de cultura pe mina oricui. - Ioan Rosca
Romania Libera 19 martie
Casa de cultura vanduta la pretul unei garsoniere
"In timp ce la Bucuresti Ion Solcanu se da victima si striga tare ca pesedistii sunt haituiti de noii guvernanti, la Iasi a iesit la iveala o ilegalitate de proportii, comisa de un fost prefect in cardasie cu om de afaceri, membru PSD, ambii din "parohia" lui Solcanu. Casa de cultura din Harlau, un imobil aflat in proprietate publica, a fost vanduta fara licitatie, pe un pret extrem de mic, si fara respectarea legii. Ilegalitatea de la Harlau a fost descoperita de prefectul Iasiului, Radu Prisacaru, si prezentata intr-o conferinta de presa extraordinara. Conform celor declarate de prefectul judetului, in 2001, Casa de cultura din Harlau, in incinta careia se afla si cinematograful din localitate, a fost cumparata cu doar 1,2 miliarde de lei de actualul consilier judetean PSD Dragos Ranca. "Cladirea facea parte din domeniul public, neputand fi astfel vanduta. Mai mult, ea a fost vanduta fara nici o licitatie, "la mica intelegere", contra unei sume derizorii", a declarat Radu Prisacaru.[..]"

Grija mare unde puneti piciorul, unde treceti cu roata. Romania se privatizeaza! - Ioan Rosca
Romania Libera 19 martie
Hotii fura capace de canal intr-o veselie
"Conducatorii auto craioveni au mari batai de cap, in special in timpul noptii, din cauza capacelor de canal furate de hoti. In ciuda faptului ca in ultima vreme politia a fost dotata cu autoturisme performante pentru serviciul de patrulare, hotii nu s-au sfiit sa fure zeci de astfel de capace. Fenomenul a luat o amploare fara precedent in ultima perioada, dupa ce a disparut zapada de pe strazile Craiovei.[..]"

Un grupaj interesant releva conditia noilor tigani ai Europei : romanii alungati de Tranzitie. O hemoragie care nu lasa loc nici unei ambiguitati. Ce dovada mai trebuie pentru declansarea Procesului? - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei 20 martie
Exodul romanesc
"[..]Atingind cote alarmante in ultimii ani, devenita un veritabil fenomen social, migratia fortei de munca ridica probleme impresionante pe piata fortei de munca pe plan intern. Romanii care pleaca la munca in strainatate sint cautati indeosebi in domenii ca turismul, agricultura, industrie, sanitar, gastronomie si cel al constructiilor. Considerati drept o mina de lucru ieftina, vorbitori ai cel putin unei limbi straine, acestia sint preferati in detrimentul fortei de munca autohtone. In tari ca Italia, Germania, Anglia sau Spania, in domeniul constructiilor a plecat, de-a lungul ultimilor cinci ani, un numar impresionant de romani, in special din zona Moldovei, Banatului, respectiv Olteniei, cu virste cuprinse intre 18 si 45 de ani. Majoritatea celor plecati sustin ca e mai bine sa munceasca “afara” la negru, pe sume cuprinse intre 700 si 1.000 de euro decit sa primeasca pentru aceeasi munca un salariu de citeva miloane de lei. Cu toate ca nu exista o estimare exacta a numarului romanilor plecati temporar sau definitiv in tarile europene, surse oficiale din cadrul Biroului de Evidenta a Populatiei si din Directia Pasapoarte apreciaza cifra la aproape 2,5 milioane de persoane.[..]"
Jurnalul national 19 martie
Italia, amore mio!
Aduc valoare unde nu sunt specialisti
Din iulie, cozi si pentru Italia
Imigrantii au inteles regulile italienilor
Studentie "la negru"

O scrisoare interesanta. Sa existe o cale de comunicare cu "copiii tranzitiei"? - Ioan Rosca
Cotidianul 19 martie
Editorial - Doamna Cornea, imi cer scuze - Mihai Dobrovolschi
" [..]N-avem voie sa uitam lucrurile astea.V-o spune un om tinar caruia ii place viata, care munceste trufas pentru ca vrea teren si casa si femeie frumoasa. Un om care bintuie prin cluburi simbata seara, pupind pe gura viata usoara, protejat de ceea ce numim democratie mai mult decit altii. Un om cu bani si cu masina straina. Un om integrat, care are practic de toate, inclusiv o sanatate rezistenta. Un tinar ca toti tinerii: dependent de bani, amuzat de Mitica Dragomir, excitat de manechine, un pic arogant cu batrinii. Si, ca toti tinerii, un tinar care uita mult prea usor. Dar, daca uitam noi, o sa ne privim cu dezgust propriii copii. E usoara viata acum. Vorba profesorului lui Steinhardt, la iesirea celui din urma din inchisoare, fericit ca si-a gasit credinta dupa gratii: „Nu uita, acolo era usor sa crezi. Greu e aici, acum“. Inca o data, iertati-ma, Doamna Cornea, c-am ris de Dumneavoastra."


<<< Închidere >>>