Semnale - Duminică, 20 martie 2005

Tirziu, intra si creierul in functiune... Dar nu a fost sa fie altfel, nu-i asa? - Ioan Rosca
Renasterea banateana 18 martie
Euroentuziasmul la romani - ELEONORA V. POPA
"De aproape un deceniu romanii sunt, in proportie de peste 75%, entuziasmati de posibila integrare a tarii noastre in UE si doar o mica parte, de 5-8%, afirma ca "nu stiu" ce-ar putea insemna evenimentul pentru viata lor. Cat despre guvernanti, oricine or fi ei, au deja automatismul de-a raspunde evaziv, invariabil cu nelipsita asigurare ca "nu avem alta cale", ceea ce nici nu lamureste, nici nu ingrijoreaza, doar ascunde adevaratele dimensiuni ale sacrificiului pe care trebuie sa-l facem vreme de mai mult de 15 ani de aici incolo. Iar sacrificiile, in nici un caz nu-i vor afecta pe ei! [..]
Ca sa stim ce ne rezerva viitorul, in lipsa detaliilor atat de necesare cu care Guvernul nu ne onoreaza, este suficient sa privim la vecinii integrati. Acolo unde entuziasmul s-a racit in mod dramatic! Periodic, fermierii din tarile nou- integrate demonstreaza contra invadarii pietelor lor cu bunuri agro-alimentare din UE, care vin la preturi subventionate masiv, generand falimentul autohtonilor! Directiva UE a serviciilor face o distinctie limpede si incorecta intre persoanele care presteaza munci in Germania sau Franta, de exemplu, si unguri sau cehi, cei din urma fiind platiti cu salariul similar al tarii lor, nu a celei in care presteaza serviciile. Si asta prin lege a UE numita "directiva Bolkestein"! Marile concerne sau companii internationale care au patruns in Europa de Est, unde au facut bani frumosi, timp de 10-15 ani, incep sa plece din tarile integrate, cautand, cu degetul pe harta lumii, alte state subdezvoltate cu mana de lucru foarte ieftina. Isi iau capitalul, dar lasa in loc somaj!
E nedrept, dar nou integratele nu pot face nimic! Cum poti sa fii competitiv intr-o lume care, de la bun inceput, te situeaza cu multe trepte sub linia de pornire, chiar daca la nivel de eficienta, muncitorul din Est este tot mai des net superior celui din Vest? [..]"

Teroarea din trecut se decoloreaza suspect de repede - Ioan Rosca
Banateanul 19 martie
LEAC CONTRA FRICII
"A părăsit România de bună voie, în momentul când simţise că nu mai poate suporta ceea ce i se întâmplă. În jurul ei se ridicase un zid al izolării; rămăsese singură până şi în iureşul uman al uzinei timişorene unde fusese trimisă spre "reeducare". Herta Muller este singura scriitoare de origine română care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură"[..]"

La Iasi a demarat vinatoarea de vrajitoare incorecte politic. Inceputul e mai greu, apoi toata lumea va fi intimidata. Si se va instala linistea dorita de unii – calus in gura celorlalti. Au aparut si inchizitorii de serviciu - Ioan Rosca
Ziarul de Iasi
Idei naziste la Universitatea "Cuza"
"Mircea Nicoara, asistent la Facultatea de Biologie, le-a vorbit studentilor de la Stiinte Politice, anul IV, in cadrul seminarului de "Politici de mediu" despre faptul ca interzicerea procrearii in rindul handicapatilor explica succesul economic al Germaniei de azi. [..] Atitudinea profesorului a scandalizat pe unii studenti care considera ca, indirect, acesta ar fi facut apologia nazismului.[..] Michael Shafir, membru in Comisia Internationala de Studiere a Holocaustului in Romania, specialist în problema antisemitismului postcomunist, profesor la Universitatea "Babes-Balyai" din Cluj-Napoca, ne-a declarat: "Sint stupefiat sa aflu ca persoane care abordeaza asemenea opinii pot face parte din sistemul universitar din Romania."

Fiintele de categoria a doua din colonii trebuie sa inteleaga situatia. E o onoare sa fii lovit de masina unui director general... - Ioan Rosca
Gazeta de Bistrita 19 martie
Fugar protejat de familia Leoni
"În urmă cu un an, directorul general de atunci al fabricii de cablaje auto Leoni din Bistriţa a fost implicat într-un accident de circulaţie în localitatea Unirea.[..] Cetăţeanul german anchetat pentru lovirea unei persoane şi fuga de la locul accidentului nu mai este în ţară.[..] Lucrătorii poliţiei rutiere a municipiului Bistriţa care au ajuns la locul accidentului nu au găsit maşina implicată în eveniment, ci doar plăcuţa de înmatriculare a autovehiculului cu ajutorul căreia a fost identificat şi autorul. Deplasându-se la adresa lui Günter Schüler, poliţiştii au avut surpriza să constate că acesta a refuzat în mod repetat să deschidă uşa şi să se prezinte în faţa lor. Acest “joc” în care au fost angrenaţi poliţiştii de către Schüler a durat aproximativ două ore, perioadă după care la domiciliul directorului general şi-a făcut apariţia un concetăţean de-al acestuia, membru în conducerea companiei. Abia în aceste condiţii Schüler a acceptat să iasă afară din casă, să se conformeze cererilor poliţiştilor şi să scoată maşina ascunsă în garaj. Angajaţii serviciului de poliţie rutieră a municipiului Bistriţa l-au transportat în jurul orei 12 la spital, alături de ceata de avocaţi apăruţi ca din pământ, pentru efectuarea testelor necesare pentru stabilirea alcoolemiei. La acel moment, alcoolemia măsurată în aer a fost de 0.65 miligrame la mie, iar în sânge a fost de 0.50 miligrame. Importantă era oricum realizarea unei expertize retroactive care să stabilească cantitatea de alcool din sânge la momentul accidentului. În legătură cu aceste teste, trebuie spus că expertizele alcoolemiei au fost repetate de mai multe ori în decursul anchetei, la cererea avocaţilor lui Schüler.[..]"

Metoda simpla si eficace: joci la ambele capete si cistigi la cel care trebuie - Ioan Rosca
Gazeta de Cluj 19 martie
Dovada ţepuirii CASIROM
"Marcela Biean ne-a pus la dispoziţie, prin intermediul unui e-mail primit din Canada, documente şi informaţii care demonstrează implicarea italienilor de la Unimetal în acumularea de pierderi în contul societăţii din Turda. Profitul revenea societăţii din Italia, care avea rol de intermediar în vânzarea carburii de siliciu.
Ce au făcut italienii de la Unimetal SpA la Casirom pare de domeniul incredibilului. Deşi deţineau aproximativ un sfert din acţiunile societăţii turdene, italienii au reuşit să controleze Consiliul de Administraţie de la începutul anului 2003. Faptele ulterioare reprezintă o metodă bine gândită pentru a realiza profit de pe seama Casirom, în detrimentul celorlalţi acţionari ai societăţii.[..]"

Raspinditi prin lume, ei fac tot ce stiu - Ioan Rosca
Gazeta de maramures 19 martie
Consulatul mitei
"Multi dintre maramuresenii plecati la munca in Milano descriu atmosfera de la Consulatul din Milano, institutia care ar trebui sa le apere drepturile, ca fiind una in care mita pluteste intr-o atmosfera tensionata, intretinuta de mai toti angajatii.[..] Mircea Gheordunescu. Si-a inceput cariera ca profesor de fizica la liceul “Spiru Haret” din Bucuresti. Conform informatiilor din “Armaghedon” (lista a desconspirarii securistilor), a fost informator al Securitatii pana in 1989. Simtind suflul nou adus de evenimentele din decembrie ’89, trece in tabara adversa si se alatura Partidului National Taranist Crestin-Democrat, ca un adevarat adept al anti-comunistilor. Prin intermediul PNTCD a ajuns director adjunct la SRI, rezistand si in timpul lui Virgil Magureanu, si al lui Costin Georgescu si al succesorului acestuia, Radu Timofte.[..]"

Se poate si la o asociatie de locatari! - Ioan Rosca
Gazeta de Olt 19 martie
Mandat de arestare pentru o administratora a unei asociatii slatinene
"[..]Din cauza acestor infractiuni, au avut de suferit aproximativ 400 de slatineni. In perioada ianuarie 2003-martie 2004, prin falsificarea registrelor de casa si a chitantelor emise locatarilor asociatiei, Paula Duinea a delapidat suma de 322.000.000 lei. Pentru a nu fi stabilit prejudiciul de catre anchetatori, administratora a distrus, prin ardere, toate documentele justificative incheiate pe anii 2000, 2001 si 2002.[..] "

Saracii trebuie sa plateasca. Pina crapa. Sau se umfla suficent marele acapital. Aceasta este miezul consensului dintre FMI si Boierii Tranzitie. - Ioan Rosca
Ziarul de Bacau
Factura la gaze naturale ne va nauci complet
"Factura la gazele naturale pe care o vom avea de achitat de la 1 aprilie 2005 a devenit pentru intreaga populatie motiv de nesomn. Consumatorii individuali, presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari/locatari fac tot felul de calcule si se crucesc la ce rezultate ajung. Pentru ca, intr-adevar, facturile la gaze pe care le vom avea de achitat din aprilie ne vor lasa fara aer. Si aceasta, deoarece pe linga majorarea cu 19 la suta a pretului pe metrul cub de gaze naturale, vom suporta si un abonament lunar care ne va ruina.[..]"


<<< Închidere >>>