Semnale - Luni, 27 noiembrie 2006

Un text important care are probabil legatura cu furtuna care s-a stirnit apoi in politica roamaneasca -toata vizind evitarea finalizarii acsetui dosar.
Adevarul
"SRI, implicat în aducerea minerilor şi în represiunea din Capitală" - Andrei Badin
Generalul-magistrat Dan Voinea explică, în exclusivitate pentru Adevărul, la ce concluzii a ajuns în ancheta pe care o desfăşoară şi care, în luna decembrie, ar urma să ajungă în instanţă.Dosarul, aproape finalizat
[]- Când pomeniţi de forţele statului, la cine vă referiţi concret ?
- Mă refer la instituţiile statului care au acţionat. Vorbesc de Interne, de SRI, de Armată şi, bineînţeles, de cei care au sprijinit aceste acţiuni represive. Este vorba de câteva mii de mineri, aduşi din ţară la Bucureşti, şi de grupuri de muncitori de la diverse întreprinderi din Capitală, dar şi din provincie. Mă refer la IMGB, la Metrou, la Filipeştii de Pădure, la muncitorii de la Ploiesti, de la Teleorman şi Călăraşi. Piaţa Universităţii înseamna o ideologie care era alta decât cea împărtăşită de cei care luaseră puterea. Acest lucru a atras represiunea unor instituţii.
Acuzaţia principală: subminarea puterii de stat[]- Vinovăţiile în acest dosar trebuie văzute piramidal, geometric vorbind. Deci, avem în vârful piramidei principalii vinovaţi care au antrenat instituţiile statului în activităţi, altele decât cele pentru care ele erau destinate. Prin folosirea acestor instituţii ale statului de către guvernanţi, avem de a face cu o infracţiune foarte gravă[]De câte persoane este vorba?
- La ora actuală, sunt 34 de persoane.
- Gradul de vinovăţie care este ?
- Gradul de vinovăţie este pentru infracţiuni grave. V-am exemplificat cu subminarea puterii de stat, omor, tentative de omor, distrugeri. Pentru că s-a intrat nu numai în sediile partidelor, s-a pătruns şi în sediul Universităţii, al Institutului de Arhitectură, la sediile ziarelor. Sunt foarte multe acţiuni de distrugere comandate atunci. Au fost fapte intenţionate şi sunt infracţiuni foarte grave... din care unele sunt şi imprescriptibile.[] Este vorba de folosirea Armatei, SRI-ului, Ministerului de Interne, dar şi a altor instituţii cum ar fi Ministerul Transporturilor pentru că au fost aduşi mii de oameni în Bucureşti cu mijloace de transport ale statului: trenuri, autobuze si altele, care înseamnă pagube pentru statul român. Ministerul Minelor a deplasat în Bucureşti mii de mineri. Numai de la Motru au venit 4000 de mineri, alte câteva mii din Valea Jiului. Au mai venit şi de la alte mine din ţară. Ei au fost pontaţi prezenţi la mină, li s-a plătit salariul pe perioada când s-au deplasat la Bucureşti şi s-au ocupat cu ce s-au ocupat pe-aici, ştiţi foarte bine.[]- S-a dorit instaurarea terorii. Prin modul violent în care au fost excluşi manifestanţii din Piaţa Universităţii şi modul în care s-a pătruns în sediile partidelor, a asociaţiilor, la domiciliile unor personalităţi, ale unor reprezentanţi ai societăţii civile, s-a urmărit instaurarea fricii. Aceasta teamă a caracterizat atunci toată populaţia. A fost un act terorist prin implicarea acestor forţe într-o acţiune violentă, care nu a fost justificată de împrejurările politice. Tocmai asta dă caracterul infracţional al acţiunii - nejustificarea. Ei au fost violenţi împotriva unui grup care nu era agresiv. []Din aceste 34 de persoane învinuite… câte sunt personalităţi publice, politice?
- Toate. Mă refer la acţiunea represivă care a fost coordonată de reprezentanţii puterii, nu trimitem soldaţi în...
- La ce vă asteptaţi?- Căile justiţiei sunt destul de întortocheate şi nici eu nu ştiu viitorul. Uitaţi-vă cu Stănculescu şi Chiţac la Timisoara, şi sunt probe evidente, dar ţin dosarul de ani de zile la tribunal şi tot îi dau termene
[] I-aţi audiat pe celebrii legionari ai lui Iliescu?
- Aşa cum la Revoluţie a fost folosit ca lait-motiv pentru intervenţie, mitul cu teroriştii, la Mineriadă, a fost folosit cel cu legionarii, că e rebeliune legionară, că legionarii sunt cei care au organizat Piaţa Universităţii, care au atacat Ministerul de Interne şi Televiziunea, şi pentru acest lucru au trebuit să fie puse în mişcare zeci de militari, taburi, tancuri şi să se acţioneze ca atare.- Se vorbea şi de agenturile străine..- De agenturi străine şi aşa mai departe. Au fost diversiuni. Toate aceste acte de diversiune au încercat să justifice represiunea forţelor de ordine.[]
- Există două persoane cu un rol neclar. Primul este Petre Roman, cel care a zis după aceea că a fost o lovitură de stat neocomunistă şi al doilea este Victor Athanasie Stănculescu, ministrul apărării care, la vremea aia, nu era la Bucureşti din câte ştiu….
- Stănculescu a revenit în ţară în seara de 13 iunie. Amândoi au fost implicaţi concret în evenimente.
- Adică?
- Nu s-a făcut nimic până nu a venit Stănculescu. Intervenţia împotriva manifestanţilor din Piata Universităţii s-a făcut după revenirea în ţară a lui Stănculescu. Sunt declaraţii. Unii s-au dus cu Stănculescu în zona Pieţei, au verificat, au stabilit cum să atace. Sunt persoane care au primit direct ordine de la Stănculescu. Tot Stănculescu este cel care a dat ordin ca o parte din mineri să fie cazaţi în nişte unităţi militare. Au fost băgaţi la drepturi militare, li s-au dat uniforme şi li s-au luat combinezoanele alea, uniformele de mineri şi lămpaşele. E vorba de peste 1000 de mineri care au fost cazaţi în unităţile militare. Se urmărea ca aceştia să formeze un fel de armată de rezervă în cazul în care vor mai avea îndrăzneala anticomuniştii să mai facă manifestaţii.- Urmau să fie ţinuţi permanent în Bucureşti ?
- Da, s-a intenţionat menţinerea lor permanentă. Asta a fost hotărârea lui Stănculescu. Noi am identificat unităţile militare, avem tabelele cu minerii care au fost în unităţile acestea.[]
Gelu Voican Voiculescu şi-a tuns barba şi spunea că s-a infiltrat printre manifestanţi şi a făcut diversiuni….
- Aşa a făcut, şi-a ras barba şi a făcut diversiune. Aşa, şi a stabilit împreună cu alţi factori din conducerea guvernului, el era viceprim-ministru al guvernului.
- Şi se ocupa de serviciile secrete…
- Se ocupa de toate serviciile secrete, răspundea şi de Armată şi Justiţie. I-au dat ascultare toţi, atunci.
- Putem să îl identificăm pe Gelu Voican Voiculescu ca unul din personajele cheie …
- Sigur. Unul dintre. Dvs. trageţi concluziile pe care le vreţi, eu le trag după ce termin treaba. Eu nu pot să acuz acum, într-un interviu, că mă antepronunţ şi nu-i bine.[]
La acea vreme, un rol important în evenimente l-a jucat televiziunea. Şefii, unele persoane cu funcţii cheie s-au ocupat de diversiuni. Sunt printre persoanele învinuite ?
- Sunt, sunt. Şi în dosarul ăsta, şi în cel al Revoluţiei. Să ştiţi că sunt cam aceleaşi personaje implicate, şi la Revoluţie, şi la Mineriadă. Dacă ar fi să judecăm drept, represiunea din 13-15 iunie este urmarea celei din decembrie ‘89, pentru că a fost îndreptată împotriva aceluiaşi gen de manifestanţi.[]
Câţi oameni au fost arestaţi atunci ?
- Peste 1000... Unii au stat 10 zile arestaţi, alţii mai mult, câteva luni chiar. La prima categorie, vobim de cei de la Măgurele şi de la Băneasa. La a doua, de cei care au fost arestaţi şi au stat luni de zile nevinovaţi prin puşcărie, gen. Mărieş şi alţii.
- Din ordinul cui au fost ţinuţi?
- Păi la ordinul cui a dispus şi cucerirea sediilor partidelor...[]
Asta e interesant de observat că, şi la Mineriadă şi la Revoluţie, nimeni nu are niciun regret pentru vieţile de oameni distruse şi mutilarea societăţii din punct de vedere moral. Nimeni nu are niciun fel de regret. Nici eu nu am niciun fel de regret faţă de asemenea comportamente care nu sunt ale unor intelectuali, nu sunt ale unor oameni care meritau să reprezinte societatea românească.
- Deci niciunul dintre cei învinuiţi nu are vreun sentiment de vinovăţie?
- Nu, niciunul. Vinovat sunt eu că fac această cercetare. Nu vor să contribuie la aflarea adevărului. Eu cred că ruşinea pentru ce au făcut este atât de mare, încât le este greu acum. Vă daţi seama, ei au apărut ca luptători la Revoluţie, împotriva teroriştilor. Tot aşa, şi la Mineriadă, au apărat societatea de legionari sau nu ştiu de cine. Acum apar în postura de învinuiţi, nu? Meritele pe care şi le-au asumat, falsitatea diversiunii care s-a făcut atunci este caracteristică pentru comportamentul lor şi putem să descriem acest grup de vinovaţi pentru crimele din decembrie şi cele de la Mineriadă, ca fiind lipsit de orice scrupul.
- Aţi vrea să audiaţi şi alţi martori ? Cu cine aţi vrea să staţi de vorbă ?
- Cu un Andrei Pleşu, că era în guvern, şi să-l întrebăm de ce domne', aţi făcut represiunea asta?
N-a făcut-o Pleşu, dar era în guvern, nu era străin de ce plănuia guvernul. Că toate întâlnirile cu ăia au avut loc la sediul guvernului. Acolo s-au dus şi minerii şi toţi, că de acolo au plecat ordinele. Nu puteai să spui că nu ştii ce se întâmplă la ora aia, dar nu a luat niciodată atitudine publică nici domnul Pleşu faţă de ce s-a întâmplat. Toată treaba a fost organizată pe linie de partid, de FSN, parlamentarii toţi s-au repezit la telefoane după ce au luat hotărârea. Fiecare a dat telefon în judeţ, a vorbit cu prefectul, alo băi, sunt senatorul cutare, da, să trăiţi, ia trei autobuze, şase, încarcă muncitori de nu ştiu unde, vino cu ei în Bucureşti. Cam aşa s-a făcut mobilizarea, prin telefon. Dar e şi greu să probezi unele chestii, fiindcă nu sunt documente scrise.[]Este corectă afirmaţia că în iunie 1990, minerii au fost conduşi la locuinţele diferitelor personalităţi, printre care liderii opoziţiei de atunci, Raţiu şi Câmpeanu, de către ofiţeri ai SRI?
- Da, este adevărată şi dovedită. Pe unii din ei i-am şi trimis în judecată. Este vorba de cei care au intrat în casa lui Raţiu şi i-au furat banii…[]



Adevarul
Milioanele de victime ale Marii Foamete, comemorate în Ucraina
În Ucraina au început manifestările dedicate comemorării Marii Foamete din anii 1932-1933, care a provocat moartea a zece (după alte surse, şapte) milioane de oameni. Kievul doreşte ca această tragedie să fie recunoscută drept un genocid orchestrat de Moscova stalinistă. În Ucraina, 26 noiembrie a fost decretată drept zi oficială de comemorare a victimelor "Holodomor"-ului (moarte prin înfometare). Este vorba de un adevărat genocid, dovedit de faptul că, aşa cum arată cifrele, mureau în medie 17 persoane pe minut, 1.000 la fiecare oră, 25.000 pe săptămână. În momentele de vârf ale tragediei au decedat 33.000 de oameni pe săptămână şi s-au semnalat cazuri de canibalism, iar ţara a plonjat în haos şi disperare[]


<<< Închidere >>>