Semnale - Sâmbătă, 5 mai 2007

Comemorare Ion Gavrila-Ogoranu
La 1 mai s-a implinit un an de la plecarea dintre noi a lui Ion Gavrila-Ogoranu, seful Rezistentei Armate Anticomuniste de pe versantul nordic al Muntilor Fagaras, cel care intre 1948 si 1957 a luptat cu arma in mana impotriva trupelor Securitatii, pentru a tine « un colt din Regatul Romaniei, neocupat de comunisti ».
Evenimentul va fi marcat de Fundatia « George Manu » si Partidul « Pentru Patrie », sambata 5 mai, la orele 16,oo, printr-o conferinta intitulata « ION GAVRILA OGORANU – REZISTENTA NATIONALA ANTICOMUNISTA SI CRIZA ACESTOR ZILE », gazduita de Sala ARCUB (din Bucuresti, str. Batistei, in spatele Hotelului INTERCONTINENTAL).
Vor vorbi : prof. Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei « George Manu », dr. Aristide Lefa, ambii fosti detinuti politici, si Florin Dobrescu, secretar-general al Partidului « Pentru Patrie ».
In fiecare an, la crucea partizanilor anticomunisti de la manastirea Sambata de Sus - Fagaras, ca si in toate interviurile acordate mass-mediei, desi vorbea de trecut, de idealurile ce i-au animat pe el si camarazii lui risipiti in codri si gropile comune ale temnitelor, eroul Rezistentei fagarasene era ancorat ferm in problemele actuale ale societatii romanesti, abordand indraznet solutiile viitorului. Credea cu tarie in actualitatea principiilor si valorilor pentru care luptase. Era firesc ca omagierea sa la un an de la moarte sa fie un prilej de a reactualiza liniile directoare ale luptei sale in contextul tulbure al crizei societatii romanesti din aceste zile.
Pt. conf. Florin DOBRESCU
Secretar-general al
Partidului « Pentru Patrie » buciumul@yahoo.com

Ion Gavrila Ogoranu omagiat la Alba Iulia
Ion Gavrila Ogoranu omagiat la Alba Iulia

S-au scurs zilele unui an intreg de la despartirea de “Mosu’” Ion Gavrila, plecat intr-o lume mai buna, pentru a se ruga in ceruri Domnului pentru neamul romanesc, pe care l-a iubit cu toata fiinta sa si caruia i-a daruit jertfa unei vieti extraordinare prin tragismul si inaltimea spirituala la care a fost traita.
Camarazii de idealuri, dar si o mare parte dintre cei care l-au cunoscut si au fost fermecati de personalitatea sa sau dintre cei care i-au citit cu emotie cartile, au participat vineri 04.05 2007 la slujba de pomenire de la Biserica Greco Catolica Sfantul Spirit din Alba Iulia, desfasurata intr-o atmosfera solemna, de pietate si recunostinta in fata memoriei lui Ion Gavrila, dar si a sotiei sale Ana Gavrila.
Sambata, 05.05,2007, in Aula Magna a Universitatii “1 Decembrie 1918”, in cadrul Festivalului International “Lucian Blaga”, in fata unei asistente selecte, a avut loc prezentarea ultimului volum, volumul VII, al monumentalei lucrari de restituiri memorialistice si documentare “Brazii se frang dar nu se indoiesc”, aparut recent la Editura Marist din Baia Mare.
Volumul, cu subtitlul “Rezistenta Anticomunista din Muntii Apuseni, scris in colaborare cu 2 tineri cercetatori de la CNSAS, Elis Neagoe Plesa si Liviu Plesa, ne restituie lupta eroica a grupurilor de rezistenta din Muntii Apuseni, intre anii 1948 si 1959, prin prisma documentelor gasite in arhivele Securitatii, dar si a informatiilor obtinute personal de autor prin intalnirile mai vechi si mai noi cu participanti la aceste evenimente.
Prezentarea volumului dar si consideratii privind receptarea autorului in mediile culturale din tara si strainatate au fost facute de catre Coriolan Baciu, legatarul testamentar al autorului si vicepresedinte al Partidului "Pentru Patrie", organizatie al carei presedinte a fost, pana la moarte Ogoranu, intr-o conferinta apreciata de catre cei prezenti.
Requiet in Pacem


<<< Închidere >>>