Semnale - Duminică, 22 iulie 2007

Mesaje pentru site
Partianii anticomunisti comemorati la Sambata de Sus - Florin Dobrescu
Infiintarea Fundatiei “Ion Gavrila Ogoranu”
Ion Gavrila Ogoranu, liderul Rezistentei armate anticomuniste din Muntii Fagarasului si camarazii sai, cazuti in lupta cu trupele de Securitate intre 1948 si 1957, au fost comemorati duminica 22 iulie a.c., la manastirea Sambata de Sus (Fagaras).
Oganizata de Fundatia « Ion Gavrila Ogoranu » si Partidul « Pentru Patrie » -formatiune politica al carei presedinte a fost pana la moarte Gavrila Ogoranu -,ceremonia a avut loc langa crucea de marmura ridicata de supravietuitorii Rezistentei Fagarasene, si a debutat cu o slujba de pomenire in memoria tuturor celor care au luptat si suferit pentru Libertate, Credinta stramoseasca si Neamul romanesc. Pe tot parcursul evenimentului, tineri purtand drapele tricolore au facut de garda la monument.
A luat cuvantul parintele Teofil Paraianu, de la manastirea Sambata, care a evocat sacrificiul celor comemorati si a facut un apel la o curatare a Romaniei – «Gradina Maicii Domnului » de buruienile care o sufoca azi.
A urmat parintele Alexandru Capota de la Galati si parintele Gheorghe Bogdan din Sibiu, ambii fosti detinuti politici anticomunisti. Acesta din urma a subliniat actualitatea valorilor si principiilor pentru care au luptat cei comemorati, mai cu seama in societatea romaneasca de azi, devorata de politicianism si descompunere morala. Parintele Bogdan a strigat un emotionant apel al celor comemorati, in ordinea in care ei sunt inscrisi pe crucea de marmura, incepand cu Parintele Arsenie Boca, Ion Gavrila Ogoranu si terminand cu sustinatorii din sate
si rudele luptatorilor, ale caror destine au fost strivite de cazacii Securitatii.
La fiecare nume, asistenta a strigat : « Prezent ! »
Tanarul Coriolan Baciu, ucenic al lui Ion Gavrila Ogoranu si vicepresedinte al Partidului « Pentru Patrie » a prezentat ultimul volum al ciclului « Brazii se frang dar nu se indoiesc », aparut postum la inceputul lui mai a.c. si dedicat Rezistentei armate din Muntii Apuseni. D-sa a comparat ponoarele si izbucurile din Apuseni (unde apa intra in maruntaiele pamantului iesind la suprafata la distante
uriase) si destinul unor personalitati ale luptei anticomuniste, care – in
conditiile foarte grele de atunci – au intrat in anonimat, facandu-si prezenta in societatea romaneasca dupa Revolutie din1989. Baciu a anuntat constituirea Fundatiei « Ion Gavrila Ogoranu », care va milita pentru promovarea adevarului despre Rezistenta anticomunista din Romania si pentru insanatosirea morala a societatii romanesti.
D-l prof. univ. Dr. Constantin Bucescu, fost detinut politic, a adus un omagiu luptei tuturor celor care au luptat in munti impotriva comunismului, indiferent de orientarea politica a fiecaruia, aratand insa ca majoritatea covarsitoare a celor care au indraznit sa infrunte fiara rosie cu arma in mana au fost legionari, ca de altfel si Ion Gavrila Ogoranu.
La final, asistenta, care in ciuda caniculei a depasit 300 de persoane, a intonat Imnul luptatorilor cazuti.
Pt. conformitate,Florin Dobrescu, Secretar general al PPP,


<<< Închidere >>>